Küresel İklim Değişikliği afetleri tetikledi!

Küresel İklim Değişikliği afetleri tetikledi!
Küresel Isınma ve İklim Değişikliği, Kuraklıkla birlikte son yıllarda dünya’da ve Türkiye’de, meteorolojik afetlerin ciddi şekilde artmasına neden oldu

Küresel ısınma ve iklim değişikliği, kuraklıkla birlikte son yıllarda Dünya’da ve Türkiye’de, orman yangını sel, fırtına, kasırga, kum fırtınası, hortum, sis, heyelan, çiğ, dolu, yıldırım gibi doğal afetlerin artmasına neden oldu. Yaz aylarında Sibirya, ABD başta olmak üzere tüm dünya orman yangınlarıyla mücadele etti. Milyonlarca hektarlık orman alanı küle döndü. Türkiye de, son 10 yılın alansal olarak en büyük orman yangınlarıyla mücadele etti.

HER GEÇEN YIL ARTIYOR

İklim değişikliğinin meteorolojik felaketlere etkisi, Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun başkanlığında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kurulan Meclis Araştırması Komisyonu’nun raporuna da yansıdı. Raporda Dünya’da ve Türkiye’de özellikle son yıllarda, değişen iklim şartlarının da etkisi ile meteorolojik afetlerin sayılarının etkili oldukları süre ve şiddetlerinin arttığı, Akdeniz havzasında yer alan Türkiye’de de meteorolojik afetlerin sayısı her geçen yıl arttığı vurgulandı.

SON 80 YILIN EN YÜKSEK DEĞERİ

Raporda Meteoroloji Genel Müdürlüğü afet kayıt verilerine göre 1940-2020 döneminde özellikle 2000’li yıllardan sonra meteorolojik afet sayılarında belirgin bir artış olduğu görüldüğü belirtildi. Komisyona bilgi veren Meteoroloji Genel Müdürü Volkan Mutlu Coşkun özellikle 2000’li yıllardan itibaren meteorolojik afetlerin sayısı, süresi ve şiddetinin arttığını, 2000’li yıllarda 146 adet afet varken 2020 yılında 984 adet afet meydana geldiğini belirtti. 2020 yılında meydana gelen meteorolojik afet sayısı 1940-2020 periyodu içerisindeki en yüksek değer oldu.

KORKUTAN RAKAMLAR

2021 yılında meydana gelen afetlerin olmadığı raporda bazı meteorolojik olaylarla ilgili dikkat çeken tespitler şöyle:

ORMAN YANGINI

“1991-2020 yılları arasında OGM’nin orman yangınlarına ilişkin kayıtları incelendiğinde, her on yılda ortalama yangın sayısı artmaktadır. 2001-2010 arası yangın sayısı ortalaması 2042 adet iken 2011-2020 arası bu rakam 2.659 adete yükselmiştir. Türkiye'de iklim değişikliği sebebiyle orman yangını sezonu da uzamıştır.”

SEL

“Ülkemizde 2000’li yıllardan itibaren sel olaylarında artışlar görülmektedir. Son 10 yılda her yıl yaklaşık olarak 100 ve daha fazla sayıda sel olayı gerçekleşmiştir. 2020 yılı 1940 yılından bu zamana kadar sel afetinin en fazla görüldüğü 3. yıl olmuştur.”

FIRTINA

“Uzun yıllar fırtına afeti sayılarına bakıldığında, son 10 yıl içerisinde fırtına afet sayısının önceki yıllara göre daha fazla olduğu görülmektedir.”

HORTUM

“Meteoroloji Genel Müdürlüğü hortum afeti kayıtları (1952-2020) değerlendirmesine göre; ülkemizde hortum görülme sayılarında 2000’li yıllar özellikle 2010 yılından itibaren bir artış söz konusudur.”

DOLU

“Uzun yıllar değerlendirmelerine göre; son on yılda kayıtlara geçen dolu afeti sayılarında artış trendi görülmektedir. 2020 yılı kayıt tutulan yıllar içerisinde en fazla dolu afetinin gözlemlendiği yıl olmuştur.”

YILDIRIM

“Uzun yıllar değerlendirmelerine göre; son yıllarda yıldırım afet sayılarında artış trendi görülmektedir. 2019 ve 2020 en fazla yıldırım afetinin görüldüğü yıllar olmuştur.”

KUM FIRTINASI

“MGM kayıtlarına göre ülkemizde 1940-2020 periyodunda kum fırtınası afeti en fazla 2020 yılında kayıt edilmiştir.” (Esra Örengül)

orman-yangini.jpg

heyelan.jpg

cig.jpgdolu.jpg

sis.jpg

hortum.jpgkum-firtinasi.jpg

yildirim.jpg

firina.jpg

sel.jpg

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.