Kürtçe'den Kürtçe'ye tercüme Başbakan'ı güldürdü

Kürtçe'den Kürtçe'ye tercüme Başbakan'ı güldürdü
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'yle gerçekleştirdiği basın toplantısında Kürtçe tercüme şaşkınlığı yaşandı.

Toplantı sırasında bir Kürt gazetecinin Başbakan Ahmet Davutoğlu’na peşmergelerin eğitimi ve Kobani’ye gönderilen birliklerle ilgili sorduğu Kürtçe soruyu, tercümenin yanlışlıkla Kürtçe çevirmesi Başbakan Davutoğlu ve salondakilerin gülmesine neden oldu. Tercümenin Kürtçe çevirisi sırasında müdahale eden Davutoğlu tercümana, “Sen Türkçe’ye çevireceksin. Ben biraz Kürtçe anlıyorum” dedi. 

Milliyet'te yer alan habere göre, Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Enerji dosyası, öyle bir dosya ki herkes makul, akılcı bir yolla davranırsa, sonunda herkes karlı çıkar. Eğer bir anlaşma sağlanırsa bundan en çokTürkiye memnun olur. Bunun için de elimizden gelen gayreti gösteririz" dedi. Konuşulan güvenlik konularının detaylarına ilişkin soru üzerine Davutoğlu, Irak'ın bir bütün olarak güvenliğinin Türkiye için önemine değindi. 

'HAYATİ BİR KONU'

Davutoğlu, şöyle devam etti: "Özelde de sınır bölgemiz olduğu için Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin de Kürt bölgesinin güvenlik ve istikrarı Türkiye için, kendi güvenliğini doğrudan ilgilendiren hayati bir konudur. Türkiye, Kürt bölgesinin güvenliği için gereken her türlü desteği verecektir. Bu bizim için hem tarihi ve insani, hem de stratejik bir konudur. Eğitim konusunu da ele aldık, bu da dahil olmak üzere vereceğimiz bundan sonra güvenlik alanında vereceğimiz destekler artarak devam edecektir." 

ORTADOĞU 'DAKİ GELİŞMELER DE ELE ALINDI 

Iraklı bir gazetecinin, "Peşmergelerin eğitimi nasıl olacak, Kobani'ye başka peşmerge güçleri geçebilir mi?" sorusu üzerine de Davutoğlu, Barzani ile sadece Irak içindeki değil, Ortadoğu'daki gelişmeleri de kapsamlı şekilde ele aldıklarını bildirdi.

Ahmet Davutoğlu, "Çünkü artık her konu bir diğeri ile ilişkili. Kobani'ye peşmergenin geçişine izin vermemiz aslında aramızda oluşan güven ilişkisinin çok çarpıcı bir yansımasıdır. Çünkü bu bölgeler bir taraftan bize komşu, bir taraftan Irak'a, Irak içinde de Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne komşu. Dolayısıyla bütün konuları birlikte ele almamız ve ortak hareket etmemiz son derece doğal. Bundan sonra da gerektiği zaman gereken her yerde birlikte tedbir almaya, birlikte güvenlik konusunu konuşmaya ve gerekli tedbirleri almaya devam edeceğiz" diye konuştu. 

'TÜRKİYE VERDİĞİ SÖZLERDE HER ZAMAN DURMUŞTUR' 

Enerji alanında Türkiye'nin önerilerinin sorulması üzerine de Davutoğlu, "Dün Sayın Abadi ile de bugün Sayın Barzani ile de çok detaylı olarak enerji meselesini ele aldık. Enerji dosyası, öyle bir dosya ki herkes makul, akılcı bir yolla davranırsa, sonunda herkes karlı çıkar. Eğer bir anlaşma sağlanırsa bundan en çok Türkiye memnun olur. Bunun için de elimizden gelen gayreti gösteririz. Ama Türkiye'nin enerji ihtiyacı açık ve Türkiye verdiği sözlerde her zaman durmuştur" açıklamasını yaptı.

'ÜMİT VERİCİ ATMOSFER' 

Başbakan Davutoğlu, "Bağdat'ta liderler ile görüştüğünüzde Türkiye'nin Irak, Bağdat ve Erbil ilişkilerinde herhangi bir gelişme gördünüz mü?" sorusunu yanıtlarken "Ben Bağdat'ta ve bugün de Erbil'de gördüğüm yeni atmosferin ümit verici olduğunu söyleyebilirim. Önemli olan bundan sonra bu ümit verici atmosferin eyleme dönüşmesi" diye konuştu. 

'HAKAN FİDAN'IN BANA EŞLİK ETMESİ DOĞAL' 

Davutoğlu, "Sayın MİT Müsteşarı Hakan Fidan ziyaretinizde size eşlik ediyor. Herhangi bir nedeni var mı?" sorusunu yanıtlarken şunları kaydetti: "Sayın Hakan Fidan'ın bana eşlik etmesi, son derece doğaldır. Güvenlik söz konusu olan her yerde istihbarat da en asli unsurdur. Bu çerçevede gerek Bağdat'ta gerek Erbil'de muhataplarla görüşmeler yapmıştır ve bunları da bize rapor etmiştir. Bundan sonra da bu tür temaslar devam edecek."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.