Kuşlar küresel ısınma yüzünden küçülüyor

Kuşlar küresel ısınma yüzünden küçülüyor
Küresel ısınmanın, bazı kuş türlerinin küçülmesine yol açtığı saptandı

Küresel ısınmanın, bazı kuş türlerinin küçülmesine yol açtığı saptandı.

Farklı ülkelerden bilim insanlarının katılımıyla yapılan araştırmada, göçmen kuşlar, 30 yıldan uzun bir süre boyunca Rusya'daki mola yerlerinde gözlemlendi.

Araştırma, bazı göçmen kuşlarının, Kuzey Kutup Bölgesi'ndeki üreme alanında küresel ısınma nedeniyle sıcaklıkların artması sonucu bedenen küçüldüğünü ortaya koydu.

Almanya'daki Max Planck Ornitoloji Enstitüsünde görevli Martin Wikelski, Kuzey Kutup Bölgesi'ndeki dalıcı kuşların vücut yapısındaki kalıcı değişikliklerin, kış aylarını geçirdikleri tropikal bölgede hayatta kalma şanslarını da etkileyebileceğine dikkati çekti.

Kuzey Kutup Bölgesi'nde üreyen sahil kuşları, kış aylarında tropikal ortamlara göç ediyor.

Bilim insanları, bu dönemde Kuzey Kutup Bölgesi'ndeki karların erimesinin iki haftadan fazla sürdüğünü, dolayısıyla da yavru kuşların kendilerinden öncekilere oranla daha küçük olduğunu, bunun nedeninin de çözülme zamanında başlıca besinlerden mahrum kalışları olabileceği sonucuna ulaştı.

Araştırmanın sonuçları "Science" dergisinde yayımlandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.