Kuşpınar: "Kırtasiyeci ve kitapçı esnaflarımızı tercih edin sektörümüz ayakta kalsın"

Kuşpınar: "Kırtasiyeci ve kitapçı esnaflarımızı tercih edin sektörümüz ayakta kalsın"
Konya Kitap Kırtasiye Fotokopi ve Matbaacılar Odası Başkanı Ramazan Kuşpınar, kırtasiyeci esnaflarının durumları ve eğitim sezonu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Konya Kitap Kırtasiye Fotokopi ve Matbaacılar Odası Başkanı Ramazan Kuşpınar, “Konya'da kırtasiyeci esnaflarımızın satışları ile ciroları çok düşmüş bulunmaktadır. İlimiz ve ilçelerimiz de 530 adet zincir market bulunmaktadır. Rekabet etme şansımız yoktur. Hiçbir küçük esnaf bu market zincirlerinin karşısında duramamaktadır. 12 Ay eğitim için destek veren kırtasiyeci ve kitapçı esnaflarımızın harman zamanı okul sezonudur. Harman zamanı zincir marketler için ilimizde bayram günü olmuş, kitap kırtasiyeci esnaflarımızın da karanlık günleri olmuştur. Bu şartlarda kırtasiyeci esnafımızın ayakta durması gün geçtikçe daha da zor hale gelmektedir. Velilerimizden ve öğrencilerimizden kırtasiyeci ve kitapçı esnaflarımızdan alış veriş yapmalarını talep ederken, desteklerini bekliyoruz” dedi

Konya Kitap Kırtasiye Fotokopi ve Matbaacılar Odası Başkanı Ramazan Kuşpınar, kırtasiyeci esnafların ticari faaliyet alanlarının genellikle şehir merkezlerinde ve okul bölgelerinde bulunduğunu ifade ederek şunları söyledi: "Küçük esnaf ve sanatkârlarımızın faaliyet alanları öyle geniş alanları ilgilendirmekte olduğunu günlük hayatımızda açık açık görülmektedir. Küçük esnafımızın ticari faaliyetlerini engelleyen haksız rekabete neden olan konularda kesinlikle devletimizin korumasına ihtiyaç duyulmaktadır. İlimizde mahalle aralarında BİM, A101, ŞOK Marketler gibi 530 marketin yanında, internet üzerinden satışlar da her geçen gün artmakta olup küçük esnafların çoğu kendilerini günün şartlarına sermaye ve kalifiye eleman yetersizliğinden dolayı işlerini kaybetmekle karşı karşıya kalmaktadırlar.

kirtasiye-6.jpg

İnternet üzerinden satış yapan firmalara ve zincir marketlere yasal düzenlemeler yapılarak sermayesi az olan tüm esnaflar gibi Kırtasiyeci kitapçı esnaflarımızda korunmak zorundadır. Zincir marketlerin ve perakende sektörünün yıllık ciroları üzerinden, küçük esnaflarımıza destekleme fonu adı altında bir fon oluşturulmalıdır. Oranların ahilik fonuna aktarılarak fonda toplanan paraların haksız rekabet ve küresel sermayelerin karşısında küçük esnafların korunması için kullanılmalıdır.

Perakende sektörünün büyüklüğü her geçen gün artmaktadır. Bu pastadan en fazla gelir elde edenler zincir marketler olup küçük kitapçı kırtasiyeci gibi birçok sektör işlerini kaybetmektedirler. Genel giderler artarken, üreten işyerlerinin tüketici durumuna düşmesinin nedenlerinin başında zincir marketlerin çokluğu ve internet üzerinden satışların artması kayıt dışı işyerlerindeki artışlar yer almaktadır.

Zincir marketlerin sattığı mal ve hizmetler ruhsatlarına uygun şekilde yeninden belirlenmeli ve hangi ilde ticari faaliyetleri varsa o ilden günlük çıkan sıcak para hesaplanarak sektör bazında istatistiki çalışmalar yapılarak ilin, zararına olan faaliyet alanları ile ilgili sektörler korumaya alınmalıdır. Zincir marketleri sattığı mallar incelendiğinde, Konya'da üretilen malların sayıları ekmek ve bir çay gevreği şeklindedir. Bu zincir marketlerin sermayeleri çok fazla olduğuna göre, ülkemizin ihtiyacı olan yurt dışında ithal edilen malların üretimlerine yöneltilerek, hem istihdama hem de küçük esnaflarımızın işlerinin kaybetmelerinin önüne geçilmelidir. Küçük esnaflarımızın ayakta durmaları içinde ivedilikle ülkemizde serbest ticaret anlayışının tanımının ivedilikle yapılmasına mal alımları üzerinden satış kar hadlerinin denetimlerinin rayına oturması için gerekli çalışmaların yapılması zamanı gelmiştir.

kirtasiye-1.jpg

Zincir marketlerde genellikle satılan malların fiyatları birbirlerine yakın ya da aynıdır. Rekabet yoktur. Kısaca bu şartlar altında küçük esnafların yarın hesabı yapmaları ve bu marketler karşısında ayakta durmaları imkansızdır. Zincir market sayılarına hiçbir kısıtlama yoktur. Her sokakta sayıları her geçen gün artmaktadır. Okul sezonu dolayısı ile değerli hemşerilerimizden okul ihtiyaçları temininde kırtasiyeci kitapçı esnaflarımızın tercih etmeleri önem arz etmektedir.

TSE CE VE NE-71 kalite kontrol izinleri olup olmadığını kontrol etmeleri gerekmektedir. sağlığın ne kadar önemli olduğu açıkça ortadadır. Oyun hamurları vb. birçok kırtasiye ürünlerinde rekabet ortamları ve ucuz gibi kavramların altında evlerimize çocuklarımıza hastalıklar taşımamalıyız. Merdiven altı üretilen eğitim araç ve gereçleri alınmamalıdır. İzin belgesi olmayan ürün satan yerler Denetim yapan İlimizde Ticaret İl Müdürlüğü ekiplerine yapılmalıdır.

kirtasiye-5.jpg

Velilerimiz ve öğrencilerimiz en sağlıklı ve en hesaplı alışverişleri kırtasiyecilerden yapabileceklerini asla unutmamalıdırlar. Onun için kırtasiye, kırtasiyeciden alınır diyoruz. Çocuklarımız yarınlarımızın geleceğimizin teminatlarıdır. Tüm çocuklarımıza ve velilerimize Sağlık esenlik ve güzellikler dolu bir eğitim yılı diliyoruz."

kirtasiye-2.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.