Kut'ül Amare Zaferi'nin 100. Yılı

Kut'ül Amare Zaferi'nin 100. Yılı
Kültür ve Turizm Bakanı Ünal:- "Tarihimiz şanlı zaferlerle doludur. Ancak Kut Zaferi bunların en anlamlılarından biridir. Bu sadece Türk Milleti'nin mevzi bir zaferi değil, mazlum milletlerin zaferidir. Millet olma bilincinin zaferidir"- "Çanakkale'de, Ku

İSTANBUL (AA) - Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, "Tarihimiz şanlı zaferlerle doludur. Ancak Kut Zaferi bunların en anlamlılarından biridir. Bu sadece Türk Milleti'nin mevzi bir zaferi değil, mazlum milletlerin zaferidir. Millet olma bilincinin zaferidir." dedi.

Kut'ül Amare Zaferi'nin 100. yılı dolayısıyla düzenlenen anma programında konuşan Ünal, dünya var oldukça bu tarihi zaferin daima onurla anılacağını, Kut'ül Amare'nin bugünü anlamak için tarihi bir öneme sahip olduğunu anlattı.

"Bugün tarihi bir gündeyiz. Bu toprakları bize vatan yapmak için anadan, yardan, serden geçen şehitlerimize, gazilerimize milletimiz minnettardır. Cumhuriyet Çanakkale'dir, Cumhuriyet Kut'ül Amare'dir" diyen Ünal, Çanakkale'de, Kut'ta, dalga dalga büyüyen bu ruhun, Kurtuluş Savaşı'nda zirveye ulaştığını anlattı.

Anadolu’da verilen Kurtuluş Savaşı'nın, Çanakkale'de, Kut'ta kazanılan zaferlerin ve öz güvenin üzerine kurulduğunu belirten Ünal, Çanakkale'de, Kut'ta bu eşsiz zaferleri kazanan kahramanların, Kurtuluş Savaşı'nı da kazanan kahramanlar olduğunu söyledi.

Bakan Ünal, tarihin içinden bir nehir gibi akıp gelen Müslüman Türk şuurunun bugün daha coşkun aktığını, yarın da gür akmaya devam edeceğini belirterek, Türk tarihinin şanlı zaferlerle dolu olduğunu, Kut'ül Amare zaferinin ise bunların en anlamlılarından birisi olduğunu dile getirdi.

Ünal, "Bu sadece Türk Milleti'nin mevzi bir zaferi değil, mazlum milletlerin zaferidir. Millet olma bilincinin zaferidir. Bu yıl aynı zamanda Sykes-Picot Anlaşması'nın da 100. yılıdır. 100 yıl sonra dün bu sınırları çizenler şimdi yeniden bölgedeler. Son yıllarda yaşananları lütfen gözünüzün önüne getiriniz." dedi.

Kut'ül Amare Zaferi'nin mimarı Halil Paşa'nın 6. Ordu'ya yönelik yayınladığı "Arslanlar. Bugün Türklere şeref ve şan, İngilizlere kara meydan olan şu kızgın toprağın güneşli semasında şehitlerimizin ruhları sevinçle gülerek uçarken, ben de hepinizin pak alınlarından öperek cümlenizi tebrik ediyorum" mesajını hatırlatan Ünal, Kut Zaferi'nin 100. yılını anarken ismine "Unutulan Zafer" dediklerini ve bunun bilinçli bir seçim olduğunu vurguladı.

Mahir Ünal, "Geçen hafta 24 Nisan Pazar günü Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. yılını kutladık. Orada da ifade ettim. Eğer Mehmet Akif o muhteşem Çanakkale Destanı’nı yazmamış olsaydı belki Çanakkale de unutulacaktı. Çok şükür ki Cumhurbaşkanımızın himayelerinde Çanakkale’de son dönemde çok güzel etkinlikler yapıldı. Bugün 100. seneyi devriyesini andığımız Kut yine Cumhurbaşkanımızın himayelerinde yapılıyor. Unutulan zaferleri hatırlamamıza ilham veren Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Önümüzdeki birkaç yılda pek çok tarihi olayın 100. yılını anacaklarını aktaran Bakan Ünal, sözlerini şöyle tamamladı:

"Biz Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak bu seneyi devriyeleri önemsiyoruz. Bu anmaları bizi biz yapan değerlerin yeniden keşfi olarak görüyoruz. Biz kimiz? Türkler Kim? Milletimiz kimdir? Sorularına en iyi cevabı bu tarihimizde görebiliriz. Milletimizin bugün en çok Çanakkale ve Kut ruhuna ihtiyacı var. Çanakkale’de, Kut’ta, Sina’da, Sarıkamış’ta, Sakarya’da, Dumlupınar’da, Kıbrıs’ta al bayrak için ölüme koşan Mehmetçik için tek gaye vardı; 'Ölürsem şehit, kalırsam gazi olacağım' Bu onurlu ruhla seve seve şehadet şerbetini içmeye koştular. Hiç kimse diğerine 'Nerelisin? Etnik kökenin ne?' diye sormadı. Al bayrak için, hilal için sancak için ölüme koştular."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.