Kut'ül Ammare Zaferi'nin 100'üncü yılı

Kut'ül Ammare Zaferi'nin 100'üncü yılı
Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Kaymakcı:-"Kut'ül Ammare, Türkler ve Iraklıların ortak zaferidir. Biz, kanları birbirine karışmış iki toplumuz"-"Türkiye, Irak'ın birliği ve bütünlüğünden yanadır ve terörle mücadelesinde her zaman yanında olacaktır. Türkiye

BAĞDAT (AA) - Irak'ın başkenti Bağdat'ta Kut'ül Ammare Zaferinin 100'üncü anma yılı dolayısıyla panel düzenlendi.

Türkiye'nin Bağdat Büyükelçiliği'nin katkılarıyla "Beyt'ül Hikme Bilim ve Düşünce Kurum'u tarafından düzenlenen panelde konuşan Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakcı, "Kut'ül Ammare, Türkler ve Iraklıların ortak zaferidir. Biz, kanları birbirine karışmış iki toplumuz. Iraklılarla Türklerin birlikte mücadelelerinde döktükleri kanlar, Çanakkale, Kut'ül Ammare, Kurna, Şuaybe ve Selman-ı Pak'ta birbirine karışmıştır." dedi.

"Bugün ortak düşmanımız DAEŞ'tir." diyen Büyülelçi Kaymakcı, şöyle devam etti:

"Türkiye, hem uluslararası koalisyonun içinde hem de Irak ile ikili ilişkisinin içerisinde DAEŞ'le mücadelesini sürdürecektir ve bu konuda kararlıdır. Türkler ve Iraklılar sadece dost değil aynı zamanda kardeştirler. Biz kendimizi Mezopotamya coğrafyasının evlatları olarak görüyoruz ve dostluk bağımızın daha da güçlenmesini arzu ediyoruz. Türkiye, Irak'ın birliği ve bütünlüğünden yanadır ve terörle mücadelesinde her zaman yanında olacaktır. Türkiye'nin samimi arzusu güçlü, demokratik ve istikrarlı bir Irak'tir."

- "Osmanlı Devleti hepimizin devletiydi"

Bağdat'ta bulunan İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Sezai Dumlupınar da panelde yaptığı konuşmasında, "Kut'ül Ammare Zaferi, her yıl birlikte anılması gereken bir zaferdir çünkü manası çok büyük ve önemli. O dönem Osmanlı erkan-ı harbiyesinde 'bölgedeki aşiret güçleri, Arap ve Kürtler bir araya gelerek gerekli olan başarıyı elde ederiz' düşüncesi ağır basıyor. Osmanlı Devleti hepimizin devletiydi. Araplarla Türkler ve diğer unsurlar 1'inci dünya savaşında büyük ölçüde düşmana karşı bu coğrafyada birlikte savaştı." diye konuştu.

Panelde konuşan Bağdat Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mahmud el-Kaysi de, "Irak cephesindeki savaşların Türk ve Iraklı tarihçilerle birlikte araştırılması yararlı olacak." dedi.

Kaysi, "Halil Paşa, Kut'ül Ammare'de General Townshend'in rüşvet teklifini kabul etmedi ve beyaz bayrak istedi." diye konuştu.

- Kut'ül Ammare kutlamaları yapılacak

Beyt'ül Hikme Bilim ve Düşünce Kurum'u Tarihi Araştırmalar Bölümü Başkaı Dr. Ismail el-Cabiri, Kazımiyye ve Azamiyye din adamlarının Iraklı'ların Kut'ta Osmanlı ordusuyla birlikte hareket etmesi çağrısı yaptığını söyledi. Cabiri, "Çanakkale Zaferi'nin 100'üncü yılında Irak'ta kutlamalar yaptık bu yıl Kut'ül Ammare Zaferi için de yapacağız." dedi.

Bağdat'taki İmam Kazım Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mahir el-Halil de, "Dağıstanlı Mehmed Fazıl Paşa, Kut'ül Ammare savaşında 70 yaşında şehit oldu. Dağıstanlı Fazıl Paşa, aşiretlerin Irak'ta Osmanlı gücüne katılmasında önemli rol oynamıştır." şeklinde konuştu.

Bağdat Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Usame ed-Duri de, Iraklı aşiretlerin Osmanlı güçlerine karşı sadakat gösterdiğini ve bu aşiretlerin Kut'a bağlı Kurna ve Şuaybe'de Türklerle birlikte şehit düştüğünü kaydetti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.