Laboratuvarı, basketbol sahası

Laboratuvarı, basketbol sahası
Selçuk Üniversitesi Spor Bilimleri mezunu olan Tuğçe Yerli; antrenman üzerindeki araştırmalarını, laboratuvar olarak kullandığı basketbol sahasında öğrencileri üzerinde deniyor

Kayseri’nin Tomarza ilçesinde doğdu Tuğçe Yerli... Babasının işi dolayısıyla 2003 yılında yolu Konya’ya düştü. İlkokul öğretmeninin yönlendirmesiyle filizlenen basketbol sevgisi, gün geçtikçe içinde daha da büyüdü. Buna bir de okuma sevgisi eklenince... Tuğçe Yerli, Selçuk Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi mezunu. Spor Ana Bilim dalında da yüksek lisans öğrencisi. Tezlerini ve araştırmalarını hep antrenmanlar, çalışmalar üzerine kurguladı. Onun için antrenman salonunu laboratuvar, genç öğrencileri ise yardımcıları oldu. İşte bu, Tuğçe Yerli’nin hikayesi....

ÖNCELİKLE, SİZİ TANIYABİLİR MİYİZ?

1995 doğumluyum. Kayseri’nin Tomarza ilçesinde doğdum. İlköğretim 3. sınıfa kadar Kayseri’de bulundum. Babamın işi sebebiyle 2003 yılında Konya’ya taşındık. İlköğretimimi Vali İhsan Dede İlköğretim Okulu’nda tamamladım. Liseyi Konya Ahmet Baş Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi’nde tamamladım. Selçuk Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi’nde Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümünü bitirdim. Şu anda Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim dalında yüksek lisans yapmaktayım. İlerde akademik kariyerimde daha iyi olabilmek için çalışıyorum.

BASKETBOLLA TANIŞMAN NASIL OLDU?

İlköğretimdeki sınıf öğretmenim basketbol antrenörlüğü yapıyordu. Ben de öğretmenim tarafından basketbola yönlendirildim. Daha sonrasında okul takımına girdim. Burada oynamaya başladım. 3 yıl kaldıktan sonra kulüp takımına başladım. 6. sınıfta Dört Mevsim İzcilik ve Dağcılık Kulübü’ne başladım. Daha sonra farklı kulüplerde sporculuğumu devam ettirdim. Kartal İzcilik Dağcılık Spor Kulübü’nde, Sağlık Spor Kulübü’nde ve Sistem Koleji’nde forma giydim.

SPORCULUKTAN ANTRENÖRLÜK KISMINA GEÇİŞ SÜRECİ NASIL BAŞLADI?

Üniversiteyi kazandığım sıralarda, bir öğretmenim bana, “Bir kulüp var. Antrenörlüğe başlamak ister misin” diye sordu. Benim de çocukluğumdan beri hedeflerim hayallerim olduğu için kabul ettim. Bu şekilde antrenörlüğe Konya Basket’te başlamış oldum. 5 yıldır da burada görev yapmaktayım.

BİREYSEL OLARAK HEDEFLERİ NEDİR?

Her antrenörün istediği gibi kendim bir takım oluşturmak ve Türkiye şampiyonluğu ya da bu alanda derece elde etmek. Olursa, ilerleyen süreçte de adı tanınmış yüksek kulüplerde antrenör olarak görev yapmak. Bunun yanı sıra, diğer bir hedefim de milli takım. Milli takımda özellikle antrenörlük yapmak istiyorum. İyi sporcular yetiştirmek istiyorum. Bunların yanı sıra akademik olarak da kendimi geliştirmek istiyorum. Akademik alandaki çalışmalarımı antrenörlüğümde de kullanmak istiyorum. Zaten çocuklar üzerinde antrenman çalışmaları yapıyorum. Umarım güzel bir gelecek beni bekliyordur.

TAKIM OLARAK HEDEFLERİNİZ NELERDİR?

Bu sene 2005 erkeklerde ilk sıralarda olmayı hedefliyoruz. Bunun için de çalışmamız gerekiyor. İlk 3’ü zorlamayı düşünüyoruz. U16 yaş kategorisinde ise Türkiye finallerine gitmek istiyoruz. Bunun için de sporcularımızın ve bizim özverili bir şekilde çalışmamız gerekiyor. Düzenli ve planlı çalışırsak takım olarak bunu başarabiliriz. Kızlarda ise kulübümüzde ilk kız takımı kurduk. U11, U12 olarak bu sezon liglere katılacağız. Buradaki öncelikli hedefimiz ise basketbol sevgisini aşılamak.

alt-taraftara-yatay-kullanabilirsin.jpg

KONYA’DAKİ ALTYAPI JENERASYONU NASIL?

Konya geneli olarak düşündüğümüz zaman çok sağlam bir altyapımız yok. Ligde şu an sadece Selçuklu Basket var. Daha önceki sezonlarda Torku Konyaspor Basketbol vardı. Altyapıya daha çok önem verilirse; Konya kendi içinde çekişmeli bir lig yaşarsa kendi yetiştirdiği oyunculardan kurulu bir takım oluşturup iyi işler yapabilir. Şu an biz Konya olarak Selçuklu’daki sporculara baktığımız zaman hepsi dışarıdan yetişen oyuncular. Bunun için Konya olarak kendimiz bir karara varıp sistem geliştirmeliyiz. Altyapıda çok takım yok. Mesela İstanbul ve Ankara’da kendi aralarında birkaç lig yapabiliyorlar. Bizde tek lig var. Ne kadar çok maç yapılırsa çocuklar da o kadar çabuk tecrübe kazanır.

AKADEMİK YÖNÜN DE VAR. BUNU ANTRENMAN METOTLARINDA DA UYGULADIĞINI SÖYLEDİN. BU KONUYA BİRAZ AÇIKLIK GETİRİR MİSİN?

Şu anda antrenman bilimi üzerine lisansımı yapıyorum. Çocuk psikolojisi üzerine birçok kitap ve makale okuyorum. Yüksek lisans öğrencisi olarak deneme-yanılma yöntemiyle sporcularıma “Neler yapabilirim” gibi düşünceler kuruyorum. Kendi laboratuvarımda, basketbol sahamda öğrencilerimle çalışıyorum. Bu şekilde ilerlemeye çalışıyorum.

BU KONU ÜZERİNDE ÖZELLİKLE DURDUĞUN BİR NOKTA VAR MI?

Antrenman metotlarını ayırmaya çalışıyor, sporcuya göre bir antrenman programı çiziyorum. Benim sporcularım TEOG zamanlarında olduğu için ona göre program hazırlıyorum. Antrenman sayısı çok önemli. Bunun yanı sıra derslerine de önem vermeliler. Çocuklar şu an gelişmekte olduğu için bireysel olarak ölçümlerini alıyoruz. Kas kütlesi ya da boy hacmi gibi gelişmekte olan bölgelerini takip edip olması gereken düzeye getirmek için eksik yönlerini geliştiriyoruz.

ATATÜRK STADYUMU BİRÇOK AMATÖR BRANŞLARIN YÜKÜNÜ ÇEKİYORDU. STADYUMUN VE SALONLARIN YIKILMASI BASKETBOL BRANŞINI NASIL ETKİLEDİ?

Kendi sporculuğumda da ilk basketbol oynadığım yer de 100. Yıl Spor Salonu’ydu. Biz de şu an Meram Anadolu Lisesi’nde çalışıyoruz. Şehrin merkezinde bir yer. Atatürk Stadyumu hemen karşımızdaydı. Maçlar 100. Yıl’da oynanırken ulaşımımız çok kolaydı. Şehrin dört bir yanından gelen sporcularımızı merkezi bir yerde buluşturarak maça girebiliyorduk. Şimdi Karatay’daki Büyükşehir Belediyesi Spor Salonu’nda maçlar yapılıyor. Oraya taşıtlar gidiyor ama bizim Meram bölgesinde, Selçuklu bölgesinde olan sporcularımız var. Onlar için oraya gitmek zorlaştı. En büyük sorunumuz ulaşım. Stadyumun yıkılması, tüm branşlar açısından kötü oldu.

TAKIMINIZDA GELECEK VADEDEN OYUNCULAR VAR MI?

2009 yılında kurulan bir kulübüz. Güzel jenerasyonlarımız var. Tabii ki de ligere ve milli takımlara sporcu yetiştirmek istiyoruz. Altyapımızda çok güzel işler yapıyoruz. Bu alana çok önem veriyoruz. Kızlarda ve erkeklerde üst takımlara gidecek potansiyelde sporcularımız var. Umarım onları üst liglere gönderebiliriz.

GENÇ BİR BASKETBOL ANTRENÖRÜ OLARAK, TÜRKİYE’DEKİ BASKETBOL DURUMU HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYORSUN?

Ligde birçok takım maddi sıkıntılardan dolayı ligden çekiliyorlar. Türkiye basketbolu için kötü bir durum. Türkiye Basketbol Federasonu (TBF) bir şekilde durumları düzeltmeye çalışıyor. Koskoca Konya’nın Süper Lig’de takımı yok mesela. Giresunspor ligden çekildi. Senelerdir güzel bir performans sergiliyorlardı. Birçok önemli takım maddi sıkıntılardan dolayı kapandı.

EKLEMEK İSTEDİĞİN HERHANGİ BİR ŞEY VAR MI?

Türkiye’de spora tam destek verilmeli. Ülkemizde her şey futbol değil. Futbol dışında birçok branş var. Çocuklarımızı bu alanlara da yönlendirmeliyiz. Çünkü çocuklarımız beton evlere kapanmış durumdalar. Maalesef sosyal hayatları eksilmiş durumda. Onları bir spora yönlendirmek gençlerimiz açısından çok önemli. Çocukların enerjilerini atması için, kötü alışkanlıklardan uzak durmaları için bu çok önemli.

BİZE VAKİT AYIRDIĞIN İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİZ.

Ben teşekkür ederim.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.