Lahana Turşusu bağırsakları temizliyor mu?

Lahana Turşusu bağırsakları temizliyor mu?
 Muhabir
Lahana turşusu, uzun bir geçmişe sahip geleneksel bir yemektir. Ekşi aroması ve kendine özgü tadı bazı kişiler tarafından pek sevilmese de, beyaz lahana turşusu oldukça sağlıklı kabul edilir.

Lahana turşusu özellikle bağırsaklar üzerindeki olumlu etkisi ile öne çıkan bir besindir. Hatta halk arasında "Lahana turşusu bağırsakları temizler" diye bir söz bile vardır. Peki bu ne kadar doğru?

Bağırsaklar için lahana turşusu

Lahana turşusu, taze beyaz lahananın tuz, şeker ve sirke eklenerek fermente edildiği laktik asit fermantasyonu işlemiyle yapılır. Sarımsak, limon, nohut gibi ek malzemeleri koyarak lezzetini ve fermantastonunu da artırabilirsiniz. Taze beyaz lahana önce iyice yıkanır ve ince şeritler halinde kesilir veya dilimlenir. Daha sonra bu şeritlere tuz serpilir. Tuz miktarı kişiye göre değişir, ancak genellikle sebze ağırlığının yüzde 1,5 ila 2'si civarında tuz atılır. Tuz, suyun bitki hücrelerinden uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Lahananın kuvvetlice yoğrulması ve ezilmesiyle bu süreç hızlandırılır ve açığa çıkan lahana suyu, fermantasyon için mükemmel ortamı yaratır.

Tuzlanıp yoğrulan lahana daha sonra tamamen kendi suyuyla kaplanacak şekilde bir fermantasyon kabına dökülür. Küf oluşumunu önlemek için lahananın fermantasyon boyunca suya batırılmış halde kalması önemlidir. Ayrıca lahananın sıvı içinde kalması için üzerine bir ağırlık da koyabilirsiniz.

İlk olarak kap oda sıcaklığında saklanır. Doğal olarak oluşan laktik asit bakterileri lahanadaki şekeri laktik asite dönüştürür. Bu laktik asit koruyucu etkiye sahiptir ve lahana turşusuna tipik ekşi tadını verir. Fermantasyon tamamlandıktan sonra lahana turşusu buzdolabında veya serin bir yerde birkaç ay saklanabilir.

Lahana turşusu bağırsaklar için sağlıklı bir besindir

Lahana turşusu, probiyotik ve lif açısından zengin özelliklerinin yanı sıra aynı zamanda C ve K vitaminleri, demir ve manganez kaynağıdır . Bu besinler genel sağlığa katkıda bulunur ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Düşük kalori yoğunluğu ve yüksek besin içeriği, lahana turşusunu sağlıklı bir diyet için ideal bir yiyecek haline getirir.

Ancak lahana turşusunun bağırsaklar üzerinde özel bir etkisi vardır. Lahana turşusu yediğinizde vücudunuza şunlar olur:

1. Probiyotik etkisi vardır

Lahana turşusu, fermantasyon sürecinin yarattığı probiyotik bakteriler açısından zengindir. Bu mikroorganizmalar, iyi bir sindirim ve bağışıklık sistemi için gerekli olan sağlıklı bir bağırsak mikrobiyomunu destekler. Probiyotik bakteriler zararlı bakterilerle savaşmaya ve bağırsaklardaki dengeyi korumaya yardımcı olur.

2. Lahana turşusu sindirimi destekler

Lahana turşusundaki lif bağırsak hareketini destekler ve bu nedenle kabızlığı önleyebilir. Düzenli sindirim yoluyla toksinler ve toksinler atılır, böylece bağırsaklar temizlenir.

3. İnflamasyonu azaltır

Lahana turşusu ayrıca antiinflamatuar etkilere sahip olabilecek antioksidanlar da içerir. Sindirim sistemindeki iltihaplanma ishal, şişkinlik ve kabızlık gibi çeşitli semptomlara yol açabilir. Lahana turşusu bu semptomları hafifletebilir ve iltihabı da azaltabilir.

Lahana turşusunun bağırsakları "temizleyip temizlemediği" sorusu, eğer "temizlik" sağlıklı bağırsak florasını teşvik etmek, sindirimi desteklemek ve iltihabı azaltmak anlamına geliyorsa cevap 'evet' olacaktır.

Bağırsaklar için önemli olan sadece lahana turşusu değildir

Kefir ve yoğurt gibi diğer fermente gıdalar da bağırsaklar üzerinde benzer etkiye sahiptir. Bunlar aynı zamanda bağırsak sağlığını destekleyen probiyotik bakterileri de içerir. Tam tahıllar, meyveler ve sebzeler gibi lif açısından zengin gıdalar aynı zamanda bağırsak bakterilerini "besleyerek", sağlıklı sindirimi ve çeşitli bağırsak mikrobiyomunu teşvik ederek bağırsak sağlığınızı destekler.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.