Laptopların kameralarını gerçekten kapatmamız gerekiyor mu? Bizi izleyebilirler mi?

Laptopların kameralarını gerçekten kapatmamız gerekiyor mu? Bizi izleyebilirler mi?
Kullandığımız laptoplarda bulunan kameraları bir kısım tedbir amaçlı kapatıyorken, bazıları ise bu durumu önemsemiyor. Peki her ne olursa olsun bu kamerayı kapatmalı mıyız? Telefon veya bilgisayarların kameralarından izlenmek mümkün mü?

Birçok insan kullandığı cep telefonu ve bilgisayarların kameralarına karşı temkinli yaklaşıyor. Hiç kullanmasalar bile bir bant yardımı ile kameralarının görüşünü engelleyenlerin yanı sıra bu durumu fazla önemsemeyen bir kesim de var. Peki bizler cep telefonlarımızdaki veya bilgisayarlarımızdaki o küçük kameraları gerçekten kapatmalı mıyız? Bizleri burada bulunan kameralardan gizli bir şekilde izleyebilirler mi? Aslında bu soru ile ilgili cevap geçtiğimiz yıllarda Eski FBI başkanı James Comey tarafından gelmişti. Kendisi bir bant yardımı ile de olsa kameraların kapatılması gerektiğini söylemişti. Sadece FBI Başkanı değil, kullandıkları teknolojik aletlerde Edward Snowden’ın ve Mark Zuckerberg’ün de ne kadar kontrollü davrandığına yayınlanan fotoğraflarla şahit olunmuştu. Hatta 2013’te ABD Genç Güzellik Yarışması birincisinin kamerasına sızılmış ve failler bu görüntülerle şantaj yapmıştı. 

KAPATMAMIZ GEREKİYOR MU?

Maalesef kapatmamız gerekiyor. BBC’ye konuşan bir hacker, kendisinin 500’den fazla bilgisayarın kamerasına erişimi varmış. Bir sibergüvenlik firması olan Rapid7’ın CEO’su olan Tod Bearsley’ye göre İnternet’te hackerların kameranıza ulaşıp video kaydedebilmesine imkan sağlayan çok fazla açık mevcut. Bunlardan en bilinenleri ise; Flash, Java ve hatta HTML5. Bazı durumlarda hangi sitenin ya da web uygulamasının bu konuda zararlı olabileceğini önceden kestiremeyecek olmamız. Ayrıca bazı laptop modellerinde bulunan “Kamera açık” ışığının da kapatılması mümkün. Yani “Benim makinenin kamerası açıldığında ışık yanıyor zaten sıkıntı yok” diyorsanız, o düşüncenizden vazgeçseniz iyi olur.  Bir parça bant veya başka bir fiziksel kapatıcı son derece yardımcı olur.

CEP TELEFONUNDAKİ RİSK DAHA BÜYÜK

Cep telefonunuzdaki risk kameranın yanı sıra mikronda da oluşuyor. Cep telefonunun sağını solunu bantlayarak gezmek pratikte pek mümkün olmadığı gibi işlevsiz de. Bantlamanın sesi engellemediğini biliyoruz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.