Lavaşı kaptırdık!

Lavaşı kaptırdık!
UNESCO, lavaş ekmeğini Ermenistan'da geleneksel yiyecek olarak Dünya Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne aldı.

Merkezi Fransa'nın başkenti Paris'te bulunanUNESCO'dan yapılan açıklamada, somut olmayan kültürel mirasın korunması amacıyla toplanan komitenin çalışmalarını tamamladığı duyuruldu. Açıklamada Ermenistan,Azerbaycan, Bulgaristan, Brezilya, Bolivya, Burundi ve Bosna Hersek'e ait 8 varlığın listeye alındığı aktarıldı. Eklenen 8 varlık ile Dünya Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ndeki sayı 265'e çıktı.

KÜLTÜR BAKANI DUYURMUŞTU

Listeye yeni eklenenler arasında en dikkat çeken ise Türk mutfağının geleneksel ürünülavaş ekmeği oldu. Türkiye'yi UNESCO Nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı'nın temsil ettiği toplantıda lavaş ekmeğinin Ermeni mutfağının temel parçalarından biri olduğu vurgulandı. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik daha önce yaptığı açıklamadalavaşın Türk mutfağının ürünü olarak UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesine gireceği müjdesini vermişti. Çelik, Azerbaycan ziyaretinde konuyla ilgili, "Azerbaycan ile birlikte lavaş başta olmak üzere pek çok dosyayı UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesine ortak dosya olarak vereceğiz.” ifadesini kullanmıştı.

Cihan haber ajansına yapılan açıklamaya göre Büyükelçi Botsalı, “Karar metninde lavaşın bölgede ve bölge ötesinde başka toplumlarca da paylaşılan bir kültürel miras unsuru olduğu ibaresine yer verilmiştir.” diye konuştu. Botsalı, "Somut olmayan mirasın korunmasına ilişkin UNESCO sözleşmesi, miras unsurlarının halkları ve toplulukları ayrıştırıcı değil birleştirici ortak değer olarak görmektedir. Komite kararları konunun bu yönüne de vurgu yapmaktadır." dedi.

UNESCO:ERMENİSTAN'DA KÜLTÜR YANSIMASIDIR

UNESCO'dan yapılan basın açıklamasında ise lavaş ekmeği için “Lavaş hazırlanışı, anlamı ve ekmeğin görünüşü itibariyle Ermenistan'da kültürün bir yansımasıdır.” ifadeleri kullanıldı. Lavaş ekmeğin geleneksel Ermeni mutfağının temel ürünlerinden biri olduğuna değinildi. Ayrıca ekmeğin hazırlanması özel bir çaba ve uzmanlık gerektirdiği, aile ve sosyal bağları güçlendirdiği kaydedildi. Lavaşın hazırlanması için kadınların grup halinde çalıştıkları ve genellikle peynirli, sebzeli veya etli olarak servis edildiği kaydedildi. Lavaş ekmeğinin Ermeni düğünlerinde de ayrı bir yeri olduğuna değinilirken gelin ve damadın omuzuna konan ekmeğin bereket ve refahı temsil ettiğine dikkat çekildi. Bu arada lavaş için 'Ermeni lavaş ekmeği' ibaresinin görüşmeler sonrası 'Ermenistan'da lavaş kavramı' olarak değiştirildiği öğrenildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.