Lavrov ve Klimkin, Savçenko'nun durumunu görüştü

Lavrov ve Klimkin, Savçenko'nun durumunu görüştü
Ukraynalı pilot Savçenko'nun, mahkeme kararı doğrultusunda Ukraynalı hekimler tarafından muayene edilemeyeceği bildirildi

MOSKOVA (AA) - Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavel Klimkin'in, Rusya’da tutuklu bulunan ve mahkemenin tutumunu protesto etmek için açlık grevine başlayan Ukraynalı pilot ve milletvekili Nadejda Savçenko’nun Ukraynalı hekimler tarafından muayenesi konusunu görüştükleri bildirildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Ukrayna tarafının isteği üzerine Klimkin ve Lavrov arasında telefon görüşmesi yapıldığı ve Klimkin'in, Ukraynalı hekimlerin Savçenko'yu muayene etmesi konusunu dile getirdiği belirtildi.

Görüşmede Klimkin'e, Savçenko'nun "kışkırtıcı davranışları ve mahkemeye hakaret etmesi" nedeniyle mahkeme kararı doğrultusunda Ukraynalı hekimler tarafından muayene edilemeyeceğinin aktarıldığı kaydedildi.

Mahkemenin ayrıca, davayla ilgili kararın okunacağı 21 Mart 2016 tarihine kadar Savçenko'ya yapılacak bütün ziyaretleri iptal ettiği bildirildi.

Ukrayna’nın doğusunda Rus yanlısı ayrılıkçılara yönelik operasyonlara gönüllü olarak katılan Ukrayna ordusunun tek kadın pilotu Üsteğmen Savçenko, 18-19 Haziran 2014’te Lugansk bölgesindeki Sçastye şehri yakınlarında, sözde Lugansk Halk Cumhuriyeti ayrılıkçıları tarafından rehin alınmıştı. Rusya’nın Voronej şehrinde tutuklu bulunduğu 8 Temmuz 2014’te ortaya çıkan Savçenko, Ukrayna’nın doğusundaki Rus gazetecileri öldürmekle suçlanmıştı.

Rostov Bölgesi Donetsk Şehir Mahkemesinde 2 Mart’ta görülen davada savcı, Savçenko hakkında 23 yıl hapis ve 100 bin ruble para cezası talep etmiş, tutuklu kaldığı sürenin de cezadan düşürülmesini istemişti. Savçenko, duruşmada son savunma için söz hakkı verilmemesi üzerine 4 Mart'tan itibaren açlık grevine başlamıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.