Levent Ülgen kimdir, nereli? Levent Ülgen biyografisi

Levent Ülgen kimdir, nereli? Levent Ülgen biyografisi

1962 yılında Konya’nın Cihanbeyli ilçesinde dünyaya gelen tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu Ömer Levent Ülgen, bugüne kadar birçok dizi, film ve tiyatro oyununda rol adlı. İşte Ömer Levent Ülgen hakkında merak edilenler.

Ömer Levent Ülgen, 1962 yılında Konya’nın Cihanbeyli ilçesinde doğdu. Ankara İnönü Lisesi'ni, ODTÜ Fizik Bölümü'nü ve daha sonra Hacettepe Üniversitesi Konservatuvarı Tiyatro Bölümü'nü bitiren Ülgen, Tiyatroya Erkan Yücel'in Ankara Halk Tiyatrosu'nda başladı. 

Ülgen, Atçalı Kel Mehmet oyununda figüranlıkla başlayan tiyatro yaşantısına hem çocuklar hem de büyükler için sergilenen çeşitli oyunlarda çok farklı rollerle devam etti.

Erkan Yücel'in ölümünün ardından pek çok sanatçı gibi Ankara Halk Tiyatrosu'ndan koparak Rutkay Aziz yönetimindeki Ankara Sanat Tiyatrosu'na katılan Ülgen, bu tiyatroda çeşitli oyunlarda sahne alırken, Hacettepe Üniversitesi Konservatuvarı Tiyatro Bölümü'nde eğitim görme hakkını kazandı. Mezuniyetinin ardından Devlet Tiyatroları bünyesinde oyuncu ve yönetmen olarak çalışmaya başladı ve bu dönemde yüksek lisansını tamamladı.

Ülgen, 2002'de yayınlanmaya başlayan En Son Babalar Duyar isimli televizyon dizisindeki "üçkağıtçı hayırsız damat Kadir" rolüyle tanındı. Bu karakter ve özellikle ağzından düşürmediği "Hallederiz" repliği o kadar çok tuttu ki, hem karakterin hem de Ülgen'in adı bir süre sonra "Hallederiz Kadir"e çıktı. 

Kendisi gibi tiyatro sanatçısı olan Tülay Bursa ile bir süre evli kalan Ülgen, tiyatro ve sinema çalışmalarına Ankara ve İstanbul'da devam ediyor. Ayrıca TRT'de yayınlanan Bir Kelime Bir İşlem programını sundu.

Sivil Toplum Kuruluşlarının çalışmalarında aktif olarak görev alan Ülgen, Nâzım Hikmet Kültür Merkezi'nin geleneksel Nazım Günleri'nde de, Yılmaz Onay tarafından, okuma tiyatrosu olarak sahnelenen Nâzım Hikmet oyunlarında, 2007 yılından bu yana her yıl gönüllü olarak rol aldı. 

2008-2012 yılları arası Kanal D'de yayınlanan Akasya Durağı adlı dizide "Sinan Kaya" karakterini canlandıran Ülgen, 2 Şubat 2013'te yayın hayatına başlayan Bizim Okul dizisinde "Kimyacı Sıfırcı Ziya" karakterini canlandırdı. 

Ülgen, 2015'te yayın hayatına başlayan "Kiralık Aşk" dizisinde "Necmi İplikçi" karakterini canlandırırken son olarak Ata Demirer ile Niyazi Gül Dörtnala filminde oynadı. 

 

Rol aldığı oyunları

Kafkas Tebeşir Dairesi : Bertolt Brecht - Sadri Alışık Tiyatrosu - 2013

Yatak Odası Diyalogları : Birol Güven - Sadri Alışık Tiyatrosu - 2013

İnsanlık Ölmedi Ya : Nâzım Hikmet - 2010 Nazım Günleri - Okuma Tiyatrosu "Nâzım Hikmet 108 Yaşında"

Yusuf ile Menofis : Nâzım Hikmet - 2009 Nazım Günleri - Okuma Tiyatrosu "Nâzım Hikmet 107 Yaşında"

İvan İvanoviç Var mıydı? Yok muydu? : Nâzım Hikmet2-008 Nazım Günleri - Okuma Tiyatrosu "Nâzım Hikmet 106 Yaşında"

Yalancı Tanık : Nâzım Hikmet - 2007 Nazım Günleri - Okuma Tiyatrosu "Nâzım Hikmet 105 Yaşında"

Dalga : Reinhold Tritt - Donkişot Tiyatro - 2008

Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım : Haldun Taner - Ankara Devlet Tiyatrosu - 2005

Altona Mahpusları : Jean-Paul Sartre - Ankara Devlet Tiyatrosu - 2004

Aykırı İkili : Neil Simon - Ankara Devlet Tiyatrosu - 2003

Ayrılık : Behiç Ak - Ankara Sanat Tiyatrosu

Suç ve Ceza : Fyodor Dostoyevski - Ankara Devlet Tiyatrosu - 2001

III. Richard : William Shakespeare - Ankara Devlet Tiyatrosu - 2000

III. Selim : Celal Esad Arseven & Salah Cimcoz - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1999

Kanlı Düğün : Federico Garcia Lorca - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1997

IV. Murat : Turan Oflazoğlu - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1996

Asiye Nasıl Kurtulur : Vasıf Öngören - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1994

Yılın Kadını : Peter Stone - Ankara Devlet Tiyatrosu - 1993

Salpa : Yılmaz Güney - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1991

Kuş (oyun) : Ülker Köksal - Trabzon Devlet Tiyatrosu - 1991

Kamuoyu : Aurel Baranga - Trabzon Devlet Tiyatrosu - 1989

Yolcu : Nâzım Hikmet - Ankara Sanat Tiyatrosu

Kanlı Düğün : Federico Garcia Lorca

Bir Halk Düşmanı : Henrik İbsen - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1985

Bir Ceza Avukatının Anıları : Faruk Eren - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1984

Bir Şehnaz Oyun : Turgut Özakman - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1984

Taziye : Murathan Mungan - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1983

Yusuf ile Menofis : Nâzım Hikmet

Bahar Noktası: William Shakespeare

Giordano Bruno

Atçalı Kel Mehmet

Yönettiği oyunlar

TV Yıldızı Eva : Sylvia Freedman - Antalya Devlet Tiyatrosu

Ödenmeyecek! Ödemiyoruz! : Dario Fo - Ankara Sanat Tiyatrosu

Tango (oyun) : Slawomir Mrozek - Ankara Sanat Tiyatrosu - 2001

Filmografisi

Kurşun Adres Sormaz - 1992

Mavi Sürgün - Jandarma eri 1993

Gelincik Tarlası - 1993

Kurtuluş - Albay Kenan Bey 1994

80. Adım - Korkut Laçin 1996

Yılan Hikayesi - Mürekkep Kadir 1999

Köstebek Cüneyt - Cüneyt Verel 1999

Tutku Çemberi - 2000

Bizim Evin Halleri - Nusret 2000

En Son Babalar Duyar - Kadir 2002-2006

Keje - Otobüs Şoförü 2002

Havada Bulut - Kabzımal Bayram 2002

Çocuklar Duymasın - Behçet 2002

Yuvadan Bir Kuş Uçtu - İbrahim 2003

Gelin - Veyis 2003

Hayat Apartmanı - Sadık 2007

Mahşer-Nabucco'nun Zehri - Ali Kılıç 2007

Görgüsüzler - Vakkas 2008

Akasya Durağı - Sinan Kaya 2008-2012

Bayrampaşa: Ben Fazla Kalmayacağım - Tuncer 2007

Hayatın Tuzu - Şehsuvar 2009

Nene Hatun - Yavuz Hoca 2010

Devrimden Sonra - Sosyalist Polis 2011

Bizim Okul - Kimyacı Sıfırcı Ziya 2013

Arka Sokaklar - Şevket Hor 2009

Salih Kuşu - Salih ve Bahtiyar 2013

İnadına Yaşamak - Kıbrıslı

Bizum Hoca - Kemal 2014

Roman Havası - Haydar 2014-2015

Kiralık Aşk - Necmi İplikçi 2015-2017

Niyazi Gül Dörtnala - Rıza 2015

Terkedilmiş - Zengin 2015

Araf 2 - 2016

Bir Șey Değilim - 2016

Kızkaçıran - 2016

Aşk Ve Gurur - Ahmet Esen 2017

Her Şey Mümkün - İlyas 2017

Hayati ve Diğerleri - Danyal - 2017-2018

Kocaman Ailem - Hulusi Koyuncu - 2018

Kuzgun - Rıfat Bilgin - 2019

Gençliğim Eyvah - Zekeriya Bozoğlu - 2020

Menajerimi Ara - Levent Ülgen (kendisi) - 2021

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.