Libya'da Ulusal Mutabakat Hükümeti kurma çabaları

Libya'da Ulusal Mutabakat Hükümeti kurma çabaları
Mısır Dışişleri Bakanı Şükri, BM Libya Özel Temsilcisi Kobler ve UHM Başbakanı Sirac ile görüştü

KAHİRE (AA) - Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri, Birlemiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Martin Kobler'i kabul ettiği bildirildi.

Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Ebu Zeyd tarafından yapılan yazılı açıklamada, Şükri'nin, temaslarda bulunmak üzere başkent Kahire'de bulunan BM Libya Özel Temsilcisi Kobler ile bir araya geldiği belirtilerek, Kahire'nin Libya konusundaki gelişmeleri ilgiyle takip ettiği vurgulandı.

Şükri, Temsilciler Meclisinin (TM) toplanmasının önündeki zorlukları endişeyle takip ettiğine değinerek, TM'nin seçişmiş bir meclis ve Suheyrat anlaşmasının ana unsuru olması itibarıyla da güvenilirliğinin korunmasının öneme işaret etti.

Açıklamada, Şükri'nin Libyalı tarafları sağduyuya çağırarak, Suheyrat anlaşmasınının maddelerini gözetmeye çağırdığı bildirildi.

Öte yandan Şükri'nin UMH Başbakanı Fayiz es-Sirac'la da bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği ve Libya'daki siyasi ve güvenlik durumuna ilişkin konuları ayrıntılı şekilde konuştuğu ifade edildi.

Başkanlık Konseyinin aldığı kararları destekleyeceklerini belirten Şükri, ülkesinin Libya'nın istikrar ve barışı için destek olmaktan geri durmayacağını kaydetti.

Libya'da BM öncülüğünde başlatılan barış görüşmeleri sonucu Trablus ve Tobruk merkezli iki hükümet 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde Libya Siyasi Anlaşması'nı imzalamıştı. Anlaşma gereğince Fayiz es-Sirac önderliğinde kurulan UMH, Tobruk Meclisi tarafından veto edilmiş ve güvenoyu alamamıştı. UMH için 4 Nisan'da sekizincisi yapılan güvenoyu görüşmelerinden de sonuç çıkmamıştı. Sirac, geçen cuma ise hükümetin başkent Trablus'ta çalışmalarına başladığını bildirmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.