Libya’da yeni hükümeti kurma çalışmaları

Libya’da yeni hükümeti kurma çalışmaları
Libya Başkanlık Konseyi, Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin yeni kabinesini belirlemek üzere Fas'ın Suheyrat şehrinde bugün toplanıyor

ANKARA (AA) - Libya'nın Fas Başkonsolosu Abdulmecid Seyf en-Nasr, taraflar arasında Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) ilişkin görüşmelerin bugün Suheyrat şehrinde yapılacağını açıkladı.

Nasr, konuya dair yaptığı açıklamada, Fayiz es-Sirac başkanlığındaki UMH'nın Tobruk'taki Temsilciler Meclisi (TM) tarafından veto edilmesi nedeniyle yeni kabineyi belirleyecek Libya Başkanlık Konseyi üyelerinin Suheyrat'ta bir araya geleceğini belirtti.

Sirac'a yeni kabinenin oluşturulması için verilen 10 günlük sürenin bu akşam sona ereceğini hatırlatan Nasr, Libya'daki siyasi parti temsilcilerinin de toplantıda hazır bulunacağını dile getirdi.

- UMH Başkanı Sirac'ın, Hafter ile görüşmesinin yankıları

Öte yandan, UMH Başbakanı Sirac'in general Halife Hafter ile görüşmesinin etkileri devam ediyor.

Trablus merkezli Milli Genel Kongre (MGK) Başkan Yardımcısı Avad Abdussadık dün düzenlediği basın toplantısında, bazı üyelerinin, "MGK'nın onay vermediği bir anlaşmayı kabul edip imzaladıkları ve anayasaya aykırı davrandıkları" gerekçesiyle görevlerine son verildiğini söylemişti. Bu isimler arasında, Libya Başkanlık Konseyi üyelerinden Muhammed Emmari, Salih Makzum ve Muhammed Emmazib yer alıyor.

MGK'ya yakın kaynaklar da Başkan Nuri Ebu Sehmeyn'in Sirac'ın, Libya dışında buluşma teklifini reddettiğini aktardı. Suheyrat Anlaşması'na imza atan Hafter karşıtları da dün yayımladıkları ortak bildiride TM'yi uyardı. Bildiride, anlaşma metnindeki başta 8. madde olmak üzere hiçbir maddenin değiştirilmemesi aksi takdirde geçersiz olarak kabul edileceği vurgulandı.

BM Libya Destek Misyonu'ndan (UNSMIL) anlaşmanın tüm maddelerinin değiştirilemeyeceğine dair garanti vermesi istenen bildiride, Başkanlık Konseyi üyeleri de anlaşmanın, kendilerine verdiği yetkilere uymaları konusunda uyarıldı.

Libya'da son olarak gelinen durumda MGK ile TM çatısı altında iki farklı yönetim bulunuyor. UMH'nin güvenoyu alması durumunda MGK'nın kendisini feshetmesi gerekiyor. Ülkedeki siyasi anlaşmazlıktan doğan otorite boşluğundan faydalanan DAEŞ ise Libya'da yeni bölgeler ele geçirmeye devam ediyor. Siyasi krizin yanında ekonomik sıkıntıların da halkı etkilemesi yeni insani krizlerin ortaya çıkmasına neden oluyor.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.