Libyalı taraflar Tunus'ta toplandı

Libyalı taraflar Tunus'ta toplandı
Libyalı taraflar ve uluslararası kurumların temsilcileri, Libya Siyasi Anlaşması'nın uygulama aşamasındaki son gelişmeleri Tunus'ta değerlendirdi

TUNUS (AA) - Libya krizinin tarafları ve 18 uluslararası kurumun Libya temsilcisinin ve Libya Siyasi Anlaşması'nın uygulanma aşamasındaki son gelişmelerini değerlendirmek üzere, Tunus'ta bir araya geldiği bildirildi.

Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Martin Kobler, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Libya'nın uluslararası toplumun bir parçası olduğunu, düzenlenen toplantıyla görüşmelerde ilerleme sağlanmasını arzu ettiklerini belirtti.

Kobler, Libya siyasi diyalog görüşmelerine ev sahipliği yaptığı ve siyasi sürece destek verdiği için Tunus hükümetine teşekkür etti.

Libyalı taraflar ise Ulusal Mutabakat Hükümetini (UMH) görevine başlaması için gerekli işlemleri yapmaya çağırdı.

Taraflar ayrıca, Libya'daki finans kurumlarına, siyasi anlaşmanın hükümleri doğrultusunda iktidarın barışçıl ve sistemli olarak devri için gerekli düzenlemeleri yapma çağrısında bulundu.

Devrimin ardından siyasi istikrarın sağlanamadığı Libya'da, Mayıs 2014'te emekli General Halife Hafter'in Zintan merkezli milis gruplarla başlattığı darbe girişimi, Trablus ve Misrata'daki devrimci gruplarla hareket eden Trablus yönetimince engellendi. Olayların ardından bazı milletvekillerinin "Temsilciler Meclisi" adı altında Tobruk kentinde çalışmalara başlamasıyla ülkede iki meclisli yapı ortaya çıkmıştı.

Siyasi rekabetin yanında silahlı çatışmaların devam ettiği ülkede istikrarın temini için Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde başlatılan barış görüşmeleri sonucunda, 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde iki hükümet tarafından Libya Siyasi Anlaşması imzalanmıştı. Anlaşma gereğince Fayiz es-Sirac önderliğinde kurulan Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH), Temsilciler Meclisi (TM) tarafından veto edilmişti. Fas'ın Suheyrat şehrinde yapılan görüşmeler sonucu yeniden kurulan ikinci UMH, 14 Şubat 2016 günü ilan edildi ve TM'ye sunuldu ancak henüz güven oylaması yapılamadı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.