Lokman Ayva kimdir, nereli? Lokman Ayva biyografisi

Lokman Ayva kimdir, nereli? Lokman Ayva biyografisi
1966 yılında Konya’nın Doğanhisar ilçesinde doğan siyasetçi Lokman Ayva, 11 yaşında geçirdiği menenjit nedeniyle görme yeteneğini kaybetti. İşte Lokman Ayva hakkında merak edilenler.

Lokman Ayva, 1966 yılında Konya’nın Doğanhisar ilçesi Başköy köyünde üç çocuklu bir ailenin en küçük çocuğu olarak dünyaya geldi. 11 yaşında geçirdiği menenjit nedeniyle görme yeteneğini kaybetti ve öğrenimine beş yıl ara vermek zorunda kaldı. 

1982'de Ankara'da Körler Okulu'nda açılan okuma yazma kursunda kabartma yazıyı öğrendikten sonra aynı okulda öğrenimini sürdürmeye hak kazandı ve 1985 yılında ortaokuldan mezun oldu. 

1985 yılında Ankara Bahçelievler Cumhuriyet Lisesi'ni bitirdi, yüksek öğrenimini 1993 yılında Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü'nde tamamladı. 

1993-1996 yılları arasında aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Bölümünde yüksek lisans yaptı.

Karanlıktan Aydınlığa Adım Dergisi Genel Yayın Yönetmenliği ve Başyazarlığı, radyo-program yapımcılığı, bilgisayar öğretmenliği, İngilizce öğretmenliği gibi değişik alanlarda çalıştı. 

1994-1995 yıllarında İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Özürlüler Koordinasyon Merkezi’nin kurucu başkanı olarak görev yaptı. 

2001 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Özürlüler Merkezi Yöneticiliğine getirildi.

Yaşamı boyunca örgütlü kör hareketinin içerisinde yönetici konumlarda bulunmak ve özürlülerin sosyal sorunlarıyla ilgilenmekle ün yaptı.

Beyazay Derneği Genel Başkanlığı, Fiziksel Engelliler Vakfı Yönetim Kurulu Üyeliği, Türkiye Körler Federasyonu Genel Kurul Üyeliği unvan ve görevleriyle engelli insanların sorunlarını gündemde tutmakla uğraştı. 

Engellilerin sorunlarına yönelik etkin çalışmaları sebebiyle çok sayıda başarı ödülüne layık görüldü. Bunlardan bazıları Özel Eğitime Muhtaç Çocuklar Koruma Derneği, Fiziksel Engelliler Vakfı ve İstinye Rotary Kulübü Hizmet Ödülleridir.

İlk defa 1999 seçimlerinde Fazilet Partisi'nden İstanbul milletvekili adayı olan Lokman Ayva, bu seçimde meclise giremedi ancak 2002 seçimlerinde AK Parti milletvekili olarak meclise girdi ve meclisteki ilk görme özürlü milletvekili unvanını aldı. 

17. ve 18. dönem İstanbul milletvekilliği yaptı. 2007 yılında girdiği Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde konseyin ilk görme engelli üyesi olarak Türkiye'yi temsil etmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.