Lübnan'da Paskalya Kutlamaları

Lübnan'da Paskalya Kutlamaları
Lübnan'daki Maruni Kilisesi Patriği Rai, paskalya bayramı mesajında cumhurbaşkanlığı krizinin ülke birliğini tehlikeye attığını ve ülkedeki mültecilerin Lübnan vatandaşlığına geçmelerine zemin hazırladığını söyledi

BEYRUT (AA) - Lübnan'daki Maruni Kilisesi Patriği Mar Beşara Rai, paskalya bayramı dolayısıyla Beyrut'un kuzeyindeki Bkirki Kilisesinde düzenlenen ayinde yaklaşık iki yıldır devam eden cumhurbaşkanlığı krizine ve mülteci sorununa değindi.

Patrik Rai, cumhurbaşkanlığı koltuğunun boş kalması sebebiyle ülkedeki birliğin ve istikrarın tehlikeye girdiğini belirterek, bu sorunun ülkedeki mültecilerin de bir süre sonra Lübnan vatandaşı olmasına zemin hazırladığını iddia etti.

Rai açıklamasında, "cumhurbaşkanını seçememek Lübnan'ın iç bütünlüğünü ve uluslararası toplumdaki yerini yavaş yavaş yok ediyor. Bu, ülkemizdeki mültecilerin de Lübnan vatandaşı olmasına zemin hazırlıyor." ifadesini kullandı.

Patrik Rai, Lübnan'daki Suriyeli mültecilerin kendi istekleriyle ülkelerine dönmesinin bir seçenek olarak Lübnan'a sunulmasının Lübnanlılar tarafından kabul edilmeyeceğini ve benzer bir durumun Filistinli mülteciler konusunda da daha önce yaşandığını belirtti.

Rai, "Uluslararası kuruluşlardan ülkemizdeki Suriyeli ve Filistinli mültecilerin kendi topraklarına dönmeleri konusunda yardım etmelerini istiyoruz. Bu konuyu BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile de buraya geldiğinde konuştuk. Ayırca Filistinli mülteci krizinin de çözülmesi gerektiğini ona ifade ettim." dedi.

BM Genel sekreteri Ban Ki-mun Ortadoğu turunun ilk durağı Lübnan'da cuma günü Patrik Bişara Rai ile ülkedeki cumhurbaşkanlığı krizi ve mülteci sorunu konularını da kapsayan bir görüşme gerçekleştirmişti.

Lübnan'da Mayıs 2014'te görev süresi sona eren Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman'ın yerine yeni cumhurbaşkanı yaklaşık iki yıldır siyasi anlaşmazlıklar nedeniyle seçilemiyor.

BM rakamlarına göre Lübnan'da yaklaşık 1.1 milyon Suriyeli mülteci ve ülke genelindeki 12 kampta 460 bin civarında Filistinli mülteci yaşıyor.

Hristiyanlarca Hazreti İsa'nın çarmıha gerildikten sonra dirilişinin kutlandığı Paskalya Bayramı, her yılın mart ayı sonlarından nisan ayının sonuna kadar olan dönemi kapsıyor. Ortadoğu'da Hristiyan nüfusun yoğun bulunduğu Lübnan'da Paskalya Bayramı dolayısıyla kiliselerde ayinler ve etkinlikler düzenleniyor.




Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.