Madaya'daki 400 ağır hastadan 4'ü beldeden çıkabildi

Madaya'daki 400 ağır hastadan 4'ü beldeden çıkabildi
Suriye'de yedi ayı aşkın süredir Esed rejimi ve Hizbullah milislerinin ablukasındaki Madaya'da bulunan 400 ağır hastadan sadece 4'ü beldeden dışarı çıkarılabildi- BM yardımlarının yetersiz kaldığı beldede açlıktan ölümler devam ediyor

ŞAM (AA) - Suriye'de yedi ayı aşkın süredir Esed rejimi ve Hizbullah milislerinin ablukası altında tutulan Madaya'da, durumu kritik 400 hastadan yalnızca 4'ünün beldeden dışarı çıkarılabildiği belirtildi.

Madaya'daki Yerel Koordinasyon Komitesi Üyesi Hüssam Madaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye Kızılayının, 7 aydan fazla süredir Esed güçleriyle, Hizbullah milislerinin ablukası altındaki beldede gıda yetersizliği nedeniyle kritik derecede hasta olan 400 kişiden sadece 4'ünü belde dışına çıkardığını söyledi.

Beldeden çıkarılan 4 kişiden 3'ünün hamile kadınlar, birinin de yaşlı bir erkek olduğunu belirten Madaya, ''Beldeye ciddi manada insani yardım yapılmadı. Verilen sözler de yerine getirilmedi. Halk hala Madaya'da otlarla beslenmeye çalışıyor" dedi.

- "BM ve yardım kuruluşlarının Madaya'ya bir an önce girmeleri gerekiyor"

Madaya Yerel Meclis Başkanı Musa el-Malih de BM'nin bölgeye gönderdiği yardımların yetersiz kaldığına işaret ederek, "Madaya'ya BM'nin gönderdiği yardımlar yetersiz kaldı. Beldede bulunan gıdalar ise halkın alım gücünden çok yüksek fiyatlara satılıyor" diye konuştu.

Beldedeki sağlık heyetinin başkanlığını yürüten Dr. Muhammed Yusuf da Madaya'daki insani duruma ilişkin şunları söyledi:

"Madaya'ya 20 gün önce yardımlar girdi. BM'nin gönderdiği yardımlar ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı. Madaya'da insani durum gerçekten kötü. Yardımlar gereken protein maddelerini karşılamıyor. Bu güne kadar 16 kişi gıda yetersizliğinden yaşamını yitirdi. Yardımlar girdikten sonra da hayatını kaybedenler oldu. Beldeye gönderilen sağlık malzemeleri yetersizdi. Hastalarımızı tedavi edecek ilacımız yok. BM ve yardım kuruluşlarının Madaya'ya bir an önce girmeleri gerekiyor. Madaya üzerindeki kuşatmanın kalkması lazım."

BM Genel Sekreter Yardımcısı, İnsani İşler ve Acil Durumlar Koordinatörü Stephen O'Brien, geçen ay yaptığı açıklamada aylardır abluka altında kalan Madaya'da sağlık durumları nedeniyle 400 kişinin öncelikli tahliye edilmesi gerektiğini belirterek, "Bu kişilerin en kısa zamanda tedavi altına alınması için bir an önce gerekenin yapılması lazım, aksi takdirde bu kişiler hayatlarını kaybetme riskiyle karşı karşıya" ifadesini kullanmıştı.

Hizbullah'ın mayınla çevrelediği beldede 23'ü aralık ayında olmak üzere, yaklaşık 70 kişi açlıktan hayatını kaybetti. 40 bin kişinin yaşadığı, temel gıda malzemelerinin sokulması ve dışarı çıkmanın engellendiği beldeye, BM tarafından gönderilen 4 kamyon insani yardım malzemesinin 11 Ocak'ta girmesine izin verilmişti.

Yardımlar belde sakinlerinin ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kaldığı için gıda yetersizliğinden ölümler devam ediyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.