Makedonya'daki siyasi kriz

Makedonya'daki siyasi kriz
Geçici hükümette yer alan muhalefet partili bakanlar istifalarını meclise sundu

ÜSKÜP (AA) - Makedonya'daki geçici hükümette görev alan muhalefetteki Makedonya Sosyal Demokratlar Birliğinden (SDSM) bakanlar istifalarını meclise sundu.

İstifasını meclise sunan İçişleri Bakanı Oliver Spasovski, hükümet binası önünde düzenlediği basın toplantısında, 18 Ocak'ta varılan anlaşma gereği Makedonya Meclisi'nin bu akşam feshedilmesi gerektiğini anımsatarak, meclisin feshedilmeden önce istifalarını kabul etmesini istedi.

Seçmen kütüklerindeki sorunlar çözülmeden ve medya ile ilgili reformlar yerine getirilmeden seçimlerin yapılamayacağını savunan Spasovski, "Prjino Anlaşması doğrultusunda, bizim de yer aldığımız geçici hükümet, seçimlerin adil ve güvenilir bir şekilde yapılması için kuruldu ancak Makedonya'da 24 Nisan'da adil ve demokratik bir seçim yapılması için koşullar mevcut değil. Bu, AB ve ABD tarafından da doğrulandı" diye konuştu.

Meclisin daha önce uzlaşıldığı gibi bu gece feshedilmemesi durumunda neler yaşanacağını da değerlendiren Spasovski, partilerinin iktidardaki İç Makedon Devrimci Örgütü-Makedonya'nın Ulusal Birliği Demokratik Partisi (VMRO-DPMNE) tarafından önerilen antidemokratik seçimi meşrulaştırmayacağını vurguladı.

Makedonya'da geçici hükümetin kurulduğu 18 Ocak'ta, aynı zamanda meclisin 24 Nisan'da yapılması planlanan erken genel seçimden 60 gün önce feshedilmesi kararlaştırılmıştı.

İçişleri Bakanı Spasovski'nin yanı sıra geçici hükümetteki bir diğer SDSM'li Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Frosina Remenski de istifasını sundu. Aynı partiden bakan yardımcıları da istifalarını meclise sundu.

- Makedonya'daki siyasi kriz

Makedonya'da uzun zamandır devam eden siyasi krizin çözümü için Avrupa Komisyonu Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn'ın arabuluculuğunda geçen yıl haziran ve temmuzda bir araya gelen dört büyük siyasi partinin liderleri, 24 Nisan'da erken seçime gidilmesi konusunda uzlaşmıştı.

İktidar ve muhalefet partileri arasında imzalanan Prjino Anlaşması'na göre muhalefetin meclise çalışmalarına dönmesi, yasa dışı dinlemelerin kamuoyuyla paylaşılmaması, özel savcı atanması, geçici hükümet kurulması, kabine revizyonu ve nisanda yapılacak erken genel seçimden 100 gün önce başbakanın istifa etmesi öngörülmüştü.

Anlaşma dahilinde Başbakan Nikola Gruevski istifa etmiş ve Emil Dimitriev'in başbakanlığında seçilmiş, ayrıca seçime kadar ülkeyi yönetecek geçici hükümet kurulmuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.