Manisa lalesinin genetiği araştırılacak

Manisa lalesinin genetiği araştırılacak
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Milli Parklar 4. Bölge Müdürü Rahmi Bayrak, ''Manisa lalesinin (Tulipa Orphanidea) genetik özelliklerini ortaya çıkarma yönünde çalışma başlatılacağını ve bu çalışmayla manisa lalesinin diğer lalelerden farkını ortaya koyacazğ

 Orman ve Su İşleri Bakanlığı Milli Parklar 4. Bölge Müdürü Rahmi Bayrak, Manisa lalesinin (Tulipa Orphanidea) genetik özelliklerini ortaya çıkarma yönünde çalışma başlatacaklarını, konuyla ilgili gerekli izin ve ödenek işlemlerinin tamamladığını belirterek, "Bu çalışmayla Manisa lalesinin genetik formülasyonu ortaya çıkarılacak. Türün Türkiye'nin değişik bölgelerinde yetişen diğer lalelerden farkını ortaya koyacağız." dedi.

Bayrak, AA muhabirine yaptığı açıklamada Spil Dağı Milli Parkı’nın bir bölümünde yetişen ve kentin adıyla anılan lale türünün (Tulipa Orphanidea) Manisa açısından büyük önem taşıdığını bildirdi.

Manisa lalesine yönelik geçen yıl başlatılan "Manisa Lalesi Tür Eylem Planı" çalışmasının tamamlandığını vurgulayan Bayrak, araştırma kapsamında türün yetişme alanlarını ve formlarının araştırıldığına değindi.

Tespitlerinde, 13 ayrı noktada Manisa lalesi yetiştiğinin kayıt altına alındığına işaret eden Bayrak, "Spil Dağı Milli Parkı bu noktalardan sadece birisi ama 250 hektarlık bir alanda olması sebebiyle en çok yayılış gösterdiği yer olarak kayıtlara girdi. Lalenin tüm yayılış alanlarını koordinatlarıyla ortaya koyduk, devamında da laleye yönelik eylem planlarımızı da ortaya çıkardık, buna ilişkin kitapçık hazırladık." diye konuştu.

Bayrak, eylem planı çerçevesinde kentin turizm bölgelerinde Manisa lalesinin fotoğraflarının sergilenmesi, figürlerinin günlük yayın organlarında, hediyelik eşyalarda olması yönünde çalışmalarının olacağını belirterek, "Laleyi ön plana çıkaracak, vurgulayacak faaliyetler yapak istiyoruz. Manisa Lalesinin özellikle şehrin bahçe ve parklarında yetiştirilmesi noktasında çalışma başlatacağız." ifadesini kullandı.

''Bu çalışmayla Manisa lalesinin genetik formülasyonu ortaya çıkarılacak''
Tamamlanan "Manisa Lalesi Tür Eylem Planı"nın devamı olarak "Manisa Lalesi Genetik Çalışmaları Projesi" ile ilgili de çalışma başlatacaklarını aktaran Bayrak, "Manisa Lalesi Genetik Çalışmaları Projesi ile ilgili gerekli izin ve ödenekleri aldık. Bu çalışmada işbirliği yapacağımız kuruluş ise Manisa Celal Bayar Üniversitesi olacak. Gelecek ay içerisinde Manisa CBÜ Rektörlüğü ile işbirliği protokolünü de imzalayacağız. Bu çalışmayla Manisa lalesinin genetik formülasyonu ortaya çıkarılacak. Türün Türkiye'nin değişik bölgelerinde yetişen diğer lalelerden farkını ortaya koyacağız." dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.