Mantar zehirlenmesinin belirtileri neler?

Mantar zehirlenmesinin belirtileri neler?
Balıkesir’in Bigadiç ilçesi Kozpınar köyünde kendiliğinden yetişen mantarı yemesi sonucu karaciğeri iflas eden ve yoğun bakımda yaşam savaşı veren 7 yaşındaki Davut Kozpınar’a uygun karaciğer Konya’dan geldi. Peki mantar zehirlenmesinin belirtileri nelerd

Balıkesir’in Bigadiç ilçesi Kozpınar köyünde kendiliğinden yetişen mantarı yemesi sonucu karaciğeri iflas eden ve İzmir Ege Üniversitesi Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesi’nde yaşam savaşı veren 7 yaşındaki Davut Kozpınar’a uygun karaciğer Konya’dan geldi. Organ nakli ameliyatı yapılırken hastane önünde sevinçli haberi bekleyen baba Ünal, “Bir mantar için yavrumuzu kaybediyorduk” dedi.

Balıkesir’in Bigadiç ilçesi Kozpınar köyünde bir hafta önce arkadaşıyla dolaşmaya çıktığı sırada kendiliğinden yetişen mantarı yemesi sonucu zehirlenen ve karaciğeri iflas eden 7 yaşındaki Davut Ünal, İzmir Ege Üniversitesi Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesi’nde yaşam savaşı veriyordu. Acil karaciğer nakli bekleyen Davut’un umudu Konya’daki bir kadavradan bulundu. Dün gece saatlerinde Konya’dan İzmir’e getirilen uygun karaciğer, bu sabah saat 09.30’da Davut Ünal’a nakledilmeye başlandı. Organ nakli ameliyatının başarıyla sonuçlanmasını ve oğluna kavuşacağı anı bekleyen Kemal Ünal, “Artık her şeyine itinayla yaklaşacağız. Bize biraz da ders oldu. Herkese de bu olay ibret olsun. Bir mantar için yavrumuzu kaybediyorduk” diye konuştu.
“HERKESE İBRET OLSUN”
Gece saatlerinde uygun karaciğerin bulunmasıyla sevinçle yataktan kalktıklarını söyleyen baba Ünal sözlerini şöyle sürdürdü: “Yaşama şansı sıfırdı. Mucize gibi bir şey oldu. Kadavradan karaciğer bulunduğu haberini aldık. Sevinçle yatağımızdan kalktık. Allah devletimizden razı olsun. Çok çaresizdik. Yaşama şansı sıfır olan çocuğa bir umut doğdu. Şuanda ameliyatta. 2-3 saat sonra netlik kazanacak. Yaşama şansı yok demişlerdi. Yüzde 1 bile ihtimal vermemişlerdi. Şuanda yüzde 80-90 yaşama şansı verdikleri halde hala içimde şüphe var. İnşallah iyi sonuç çıkar. Artık her şeyine itinayla yaklaşacağız. Bize biraz da ders oldu. Herkese de bu olay ibret olsun. Bir mantar için yavrumuzu kaybediyorduk.”
 
Mantar ehirlenmesi nedir, nasıl oluşur?Doğal alanlarda yetişen ve yapısında zehirli madde bulunan şapkalı mantarların taze, kurutulmuş veya konserve olarak çiğ veya pişirilerek yenmesi sonucunda gelişen ve ölümle de sonuçlanabilen ciddi bir zehirlenmedir. Mantar zehirlenmeleri, özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında yağışların bol olduğu mevsimlerde görülür.
Ülkemizde doğal alanlarda yetişen zehirli mantarların da bulunduğu unutulmamalıdır.
Mantar zehirlenmesi belirtileri nelerdir,nasıl anlayabiliriz?Zehirlenme belirtileri mantarda bulunan zehrin niteliğine göre değişir. Belirtiler, bazı mantar türlerinin yenmesini takiben 2 saat sonra, bazı mantar türlerinin yenmesini müteakiben de 6 saat sonra ortaya çıkabilir.
Mantarın yenmesini takiben 2 saat gibi kısa bir sürede zehirlenme belirtilerine sebep olan mantarların yenmesi durumunda:
Sersemlik, uykuya eğilim, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, nabızda artış, ağızda metal tadı, bulantı, kusma ve terleme görülebilir.
Mantarda bulunan zehirli maddenin özelliğine göre, yendikten 6 saat sonra gelişebilen zehirlenme belirtileri ise:
Bulantı, Kusma, İshal, Ateş, Nabız artışı, Kann ağrısı ile Daha sonra karaciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organların bozukluklarına bağlı belirtiler şeklindedir.
Sonuçta koma ve ölüm de söz konusu olabilmektedir.
Yapılacak en doğru hareket, mantar yiyen bir kişide yukarıda verilen belirtilerin görülmesi hâlinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmasıdır.
Mantar Zehirlenmesinin Tedavisi Var mıdır?
Zehirlenmeler konusunda 114 numaralı Ulusal Zehir Danışma Merkezinden bilgi alınabilir.
Mantar zehirlenmelerinin tedavisi genel olarak meydana gelen zehirlenme bulgularına yöneliktir.
Ancak, mantar zehirlenmelerinin tedavisine yardımcı olması bakımından, Acil Sağlık Hİzmetleri Genel Müdürlüğü'nden (UZEM - Ulusal Zehir Danışma Merkezi) temin edilecek bir antidot (panzehir) bulunmaktadır.
Mantar zehirlenmeleri nasıl önlenir?
Zehirlenmelerin önemli bir kısmı esasında çok basit önlemlerle engellenebilecek niteliktedir.Bu çerçevede, mantar zehirlenmeleri de çok basit bir şekilde önlenebilecek bir zehirlenme tipi olup zehirlenmenin engellenmesindeki tek çare de doğal alanlarda yetişen mantarların kesinlikle yenmemesi; bunun yerine kültür mantarının tercih edilmesidir.
 
Kültür mantarları bünyelerinde zehirli maddeleri bulundurmadığından bir zehirlenmeye sebep olmaz.
Ancak, bu mantarların yetiştiği ortam itibarıyla, bazı mikroorganizmalar mantarların üzerinde bulunabilir. Bu mikroorganizmayla bulaşık mantarların çiğ olarak yenmesi sonucunda çok hafif mide ve bağırsak şikâyetlerinin gelişebileceği de unutulmamalıdır. Bunlara ilaveten, mantar alırken ambalajlı olanlar tercih edilmeli; ayrıca, ambalajda tüketiciyi bilgilendirmeye yönelik bazı bilgilerin yer aldığı etiketlerin olup olmadığına da dikkat edilmelidir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.