Mardin'de terör nedeniyle mağdur olanlara yardım

Mardin'de terör nedeniyle mağdur olanlara yardım
Mardin Valiliği: "Bütün ilçe vakıflarımızın katkı sağladığı yardımlar çerçevesinde 8 bin 62 aile ve 980 öğrenciye 5 milyon 817 bin 536 lira nakdi destek sağlanmıştır"

MARDİN (AA) - Mardin Valiliği, terör örgütü PKK'nın saldırıları sonucu mağdur olan vatandaşlara her türlü desteğin sağlandığını bildirdi.

Valilikten yapılan açıklamada, terör örgütü PKK'nın saldırıları sonucu mağdur olan vatandaşların barınma, sağlık, eğitim, sosyal uyum sorunları ile devlet kurumları ve sivil toplum kuruluşları aracılığıyla ilgilenildiği, vatandaşlara gerekli ekonomik desteğin sağlandığı belirtildi.

İl dışından merkeze ve ilçelere göçlerin günlük tablolar halinde kayıtlarının tutulduğu ifade edilen açıklamada, ailelerin durumunun düzenli olarak takip edildiği aktarıldı.

Nusaybin, Cizre ve İdil ilçelerinin Mardin'e yoğun göç verdiği ifade edilen açıklamada, "Buna karşın en çok göç alan ilçelerimiz ise sırasıyla 3 bin 297 aile ile Midyat, 2 bin 162 aile ile Artuklu ve bin 504 aile ile Kızıltepe'dir. İç göç hareketliliği gösteren toplam aile sayısı 7 bin 339 olup bunlardan sadece 291’i geri dönmüştür. İç göçle hareket eden kişi sayısı 39 bin 36’dır" bilgisine yer verildi.

Kentte kendi imkanlarıyla barınma ihtiyacını karşılayan ailelere maddi destek sağlandığı belirtilen açıklamada, Valilik ve sivil toplum kuruluşlarınca da 240 ailenin otellere yerleştirildiği kaydedildi.

Tüm ilçelerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığıyla göç eden ailelere ekonomik destek sağlandığı aktarılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Bütün ilçe vakıflarımızın katkı sağladığı yardımlar çerçevesinde 8 bin 62 aile ve 980 öğrenciye 5 milyon 817 bin 536 lira nakdi destek sağlanmıştır. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından iç göç nedeniyle mağduriyet yaşayan ailelere sosyoekonomik destek verilmesi için sosyal incelemeleri yapılmış ve durumu uygun görülenler hakkında ödeme yapmak için onaylar alınmıştır. 732 aileye nakit yardımı yapılması planlanmış bu kapsamda 571 bin 225 lira ödenmesi için onay çıkartılmıştır. Ayrıca vatandaşlarımızın mağdur olmaması için Midyat ilçemize 1 milyon 500 bin lira, Kızıltepe'ye 600 bin lira, Dargeçit'e ise 200 bin lira ek ödenek aktarılmıştır."

Kentte faaliyet yürüten Diyanet Vakfı, Mardin Kardeşlik ve Yardımlaşma Platformu, Memur-Sen gibi sivil toplum kuruluşlarınca toplam 426 bin 250 lira olan her biri 25 liralık alışveriş kartları, 7 bin 510 gıda kolisi, 6 bin 200 battaniye, bin 580 kişiye giyim eşyası, 127 bin ekmek, çok sayıda çocuk bezi, mama ve hijyen malzemelerinin ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırıldığı ifade edilen açıklamada, AK Parti teşkilatlarının da veri tabanlarındaki ailelere 23 tırlık gıda, battaniye, ısıtıcı, çocuk bezi gibi yardımlarla katkıda bulunduğu aktarıldı.

- 6 bin 673 kişiye psikososyal destek

Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından sağlık hizmetlerine aksatılmadan devam edildiği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Gebe takip, bebek aşısı ve evde bakım hizmetleri sağlık personeli tarafından yürütülmektedir. Göç etmek zorunda kalan ailelerin tümüne psikososyal destek verilmiştir. Bu hizmetin yürütülmesi için gerek Mardin’de görev yapan personel gerekse bakanlık tarafından görevlendirilen personelle 6 bin 673 kişiye psikososyal destek hizmeti sunulmuştur. Mardin’e yerleşen ve Toplum Yararına Çalışma Programına katılmak isteyen 300 kişiye iş imkanı sağlanmıştır. İşe başlayan kişilere 4 ay boyunca bin 300 lira ödeme yapılacaktır. Operasyonların yapıldığı ilçelerde yeniden inşa çalışmaları başlatılmış yapılan hasar tespit çalışmaları sonucu Dargeçit’te 3'ü ağır 191 adet hasar tespitinde bulunulmuştur. Derik’te ise 13’ü ağır 368 adet hasar tespiti yapılmıştır. Şimdiye kadar yapılan müracaatlara karşılık mağdur vatandaşlara toplam 577 bin 400 lira ödeme yapılmıştır."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.