Meclis'teki "dokunulmazlık" teklifi oylaması

Meclis'teki "dokunulmazlık" teklifi oylaması
CHP Genel Başkan Yardımcısı Aksünger: - "Cuma günü yapılacak ikinci turda da farklı bir sonuç çıkacağını düşünmüyorum. - "Durmadan kamplaşan bir yapı ortaya çıkacak"- CHP Genel Sekreteri Sındır: - "AK Parti istese kendi çoğunluğuyla dokunulmazlıklar konus

ANKARA (AA) - MEHMET TOSUN - BARIŞ GÜNDOĞAN - CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişikliği teklifinin TBMM Genel Kurulundaki oylamasına ilişkin, "Cuma günü yapılacak ikinci turda da farklı bir sonuç çıkacağını düşünmüyorum." dedi.

Aksünger, AA muhabirine yaptığı açıklamada, konunun Türkiye için "hayati önem taşımadığını" ifade etti. Bu meselenin, Türkiye'nin önündeki bütün sorunları çözecek bir mesele olmadığını savunan Aksünger, ülkenin önünde AB gibi daha önemli meseleler olduğunu söyledi.

İlk tur oylamada hem CHP hem AK Parti hem de MHP'de fireler olduğunu belirten Aksünger, şöyle konuştu:

"Kimden daha fazla fire var şeklinde, bunun tartışması üzerinden gündem yaratılması kötü bir durum. Bu referandum meselesinde de şöyle bir sıkıntı var; 12 Eylül'de halka 'HSYK'da adalet müsteşarı yer alsın mı almasın mı' diye soruldu. Bence öncelikle 'HSYK nedir' diye sorulmalıydı. Bilgi, birikim isteyen konularda halka gidilmesini açıkçası çok da doğru bulmuyorum. Başbakan, belediye başkanı, cumhurbaşkanı seçmek normal gelebilir ama bu tür konularda halka gidilmesi pek doğru değil. Sürekli sistem tıkanıyor havası yaratılıyor."

- "Bizde baskı oluşmaz"

Aksünger, dokunulmazlıklar konusunda cuma günü yapılacak ikinci turda da farklı bir sonuç çıkacağını düşünmediğini belirterek, "Durmadan kamplaşan bir yapı ortaya çıkacak." ifadesini kullandı.

CHP'nin ikinci turda nasıl bir strateji izleyeceği soru üzerine Aksünger, partisinin milletvekillerinin oylarını özgür biçimde kullandığını söyledi.

Aksünger, "Bizde baskı oluşmaz. CHP'de bu tür konularda irade üzerine tahkim olmaz. Parti içi konular da dahil olmak üzere eğer oylama kapalıysa sonucu etkilememe konusuna özellikle dikkat edilir." diye konuştu.

- "Nihai oylamanın sonuçları önemli"

CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır da TBMM Genel Kurulunda fezlekesi olan milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına yönelik anayasa değişikliği teklifinin ilk oylamasının değil, nihai oylamanın sonuçlarının önemli olduğunu söyledi.

Oylamayla ilgili AK Parti'nin, CHP'nin ve MHP'nin bağlayıcı grup kararı almadığını belirten Sındır, dünkü oylamanın tamamen milletvekillerinin vicdanı doğrultusunda gerçekleştiğini kaydetti.

Kabinlerin açık olmasının, milletvekillerinin gözlem altında tutulmasının oylamayı sağlıksızlaştırdığını savunan Sındır, oylamada yöntemin yanlış olduğunu ileri sürdü.

- "Bu oyunun bir parçası olmak istemiyorum diyen milletvekilleri var"

Nihai sonucun da bu oylamadaki gibi çıkması durumunda, referanduma gidilebileceğine işaret eden Sındır, şunları kaydetti:

"Bu tür gizli oylamalarda firenin hangi parti tarafından verildiğini kesin olarak söylemek mümkün değil. Komisyon görüşmeleri ve arkasından yaşadığımız bu süreç, Türkiye siyasetindeki gelişmeler şunu gösterdi ki bu anayasa değişikliği üzerindeki Meclis oylaması konjonktürel bir durum. Bunu bir oyun olarak gören ve 'Bu oyunun bir parçası olmak istemiyorum' diyen birçok milletvekili var. AK Parti istese kendi çoğunluğuyla dokunulmazlıklar konusunu halledebilirdi. Ancak buradaki amaç, bazı partileri de terörle ilişkili göstererek köşeye sıkıştırma çabası. Biz kürsü dokunulmazlığı dışında bütün dokunulmazlıkların kaldırılmasını istiyoruz. TBMM'deki milletvekili dağılımına baktığımızda, dünkü fireler her üç partiden de olabilir."

- İkinci tur oylama cuma günü

Anayasa değişikliği teklifinin TBMM Genel Kurulunda dünkü 1. tur oylamasında 1. madde 148 ret oyuna karşılık 350 oyla kabul edilirken, 27 oy boş çıkmış, 1 oy geçersiz sayılmış, 5 milletvekili de çekimser kalmıştı. 2. madde ise 149 ret oyuna karşılık 357 oyla kabul edilirken, 17 oy boş çıkmış, 6 milletvekili de çekimser kalmıştı. Teklifin ikinci tur oylaması 20 Mayıs Cuma günü yapılacak.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.