Mehmet Baykan: Konya'da spor bayramı yaşanacak

Mehmet Baykan: Konya'da spor bayramı yaşanacak
Spor Hizmetleri Genel Müdürü Mehmet Baykan, 5. İslami Dayanışma Oyunlarıyla Konya'da bir spor bayramı yaşanacağını söyledi

Konya Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Eğitim Sekreteri İbrahim Karabacak, Spor Hizmetleri Genel Müdürü Mehmet Baykan ile spor ve İslami Dayanışma Oyunları üzerine bir röportaj yaptı. İşte o röportaj:

  • Genel Müdürüm, deneme yazılarınızda çocukluğunuzun geçtiği ve sık sık dile getirdiğiniz eski mahallerimizdeki “mahalle olgusu” çerçevesinde yaşadığımız evi ve bu yapılanmayı bizlere kısaca özetleyebilir misiniz?

- İki tane harım vardı bizim Çaybaşı’nda. Bizden önceki zamanlarda etraf bağ bahçe tarla iken harman kaldırıldıktan sonra ya da bağ bozumunda kullanılan yapılaşma arttıkça top oynama alanına dönüşen alanlardı harım dediğim yerler. Yapılaşma dedimse yanlış anlaşılmasın iki oda bir mabeyn kerpiç evler ki bizde böyle bir evde yetiştik. Ya da en fazla köyden gelip Konya’ya yerleşmiş ve maddi durumu biraz toparlanmış geniş ailelerin gelin kaynanalı oturduğu yığma usül yapılmış toprak tuğlasından geniş arazinin bir köşesine kondurulmuş betonarme evler.

  • Spor sevginizin ilk kıvılcımlarının ortaya çıktığı bu yıllarda futbolla olan tanışmanızdan biraz bahsedebilir misiniz?

- Harımlarda top oynardık. Aynı mahallenin çocukları kendi aramızda ya da komşu mahalleden gelenler ile mahalle maçı yapardık. İyi top oynayanlara Konyaspor, İdmanyurdu futbolcularının çok iyi olanlara ise İstanbul takımlarının futbolcularının benzetmesi ile lakap takılırdı. Ama eğer o yaz Avrupa ya da Dünya futbol şampiyonası varsa iş değişir; Kempes Ali, Maradona Hüseyin, biraz sarışın olana Cruyf, iyi pas atan Beckenbaur, golcü olana Müller ünvanları yakıştırılır ve uzun zaman bu isimler ile anılırdı.

Yetmişli yılların sonuydu tahminim Ordu Milli takımının Konya da maç oynayacağı gün yaklaştıkça heyecanımız artmaya başlamıştı. Stadyumda sadece kapalı ve maraton tribünlerinin olduğu yıllardı. Maraton tribününde arkadaşlarımızla elimizde toprak darbuka ile yerimizi almıştık. Ancak milli takımız ard arda iki gol yiyince ne heyecan kaldı nede darbuka. Öfkeyle yere vurulunca kırılıp dağılmıştı doğal olarak.

  • En uzun süre görev yapan Spor Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile son dönem hariç 2004 yılından bu yana TFF yönetimlerinin tamamına yakınında olduğunuzu görüyoruz. Bu bağlamda son yıllarda ilimizde birçok organizasyon ve şampiyonaların gerçekleşmesine hep birlikte şahit olduk. Kısaca bunlara değinerek yine ilimizde 8 Ağustos’da başlayacak olan 5. İslami Dayanışma Oyunları ve şehrimize yapılan spor yatırımları hakkında görüşlerinizi almak isteriz?

-TFF yönetimine ilk girdiğimiz yıllarda iki tane genç milli maçı oynanmasını sağladık Konya’da. Derken yıllar geçti ve milli takımımızın tarihe geçen maçları oynandı yeni stadyumun hizmete girmesi ile birlikte. Paris’te organize edilen 2016 Avrupa Futbol Şampiyonasına milli takımımızın Konya’da elde edilen sonuçlar ile mucizevi bir şekilde katıldığını görmek nasip oldu. Spor genel müdürlüğü görevini yapmaya başladıktan sonra Konya’da farklı branşlarda Avrupa ve Dünya şampiyonaları organize edilmesini öncülük yaptık. Önümüzdeki süreçte yapılacak olan Dünya ümitler Karate şampiyonası buna bir örnek olacak.

İslami Dayanışma Oyunları gibi önemli bir etkinliğin şehrimizde yapılacak olmasının ülkemiz ve Konya’mız açısından hem sportif açıdan hem de tanıtıma ve şehir ekonomisine sağlayacağı katkılar adına bir şeyler ifade etmek isterken yine geçmişte yaşadıklarımıza dalmış olduk.

En son 2017 yılında Bakü’de yapılan ve bir sonraki oyunların İstanbul’da yapılmasına karar verilen süreç daha sonra yapılan değişiklik ile Konya olarak neticelendi. 60 a yakın İslam ülkesinden 24 branşta 4000 i sporcu olmak üzere 6000 aşkın katılımcı ve bir o kadar da ziyaretçi ile gerçekleşecek oyunlar süresince Konya son dönemde sahip olduğu spor tesisleri ile bir spor bayramı yaşayacak adeta. Ülkemizde şimdiye kadar organize edilen uluslararası çoklu oyunlar içerisinde kapasite olarak ilk sırada yer alacak İslami Dayanışma oyunları süresince ağırlanacak misafirlerimizin şehir ekonomisine ve tanıtımına sağlayacağı katkı ise tartışılmaz bir gerçek. Konaklama, yemek sektörü, alışveriş merkezleri, ziyaret mekânları ile birlikte İslam Dünyası açısından başta Mevlana dergâhı olmak üzere birçok inanç mekânına ev sahipliği yapan Konya açısından ciddi bir hareketlenme yaşanacak.

Tabi getirilerinin yanı sıra on gün süresince şehir ulaşımında bir miktar sıkıntı yaşanması söz konusu olacak ama şehre düşecek her damlanın tüm yaşayanlara katkı sağlayacağı bilinci ile doğabilecek sıkıntıların daha kolay atlatılacağı da bir gerçek.

Türkiye son dönemde gerçekleştirilen uluslararası organizasyonlar ile bu alanda tercih edilen bir ülke oldu. Diğer taraftan son yirmi yılda hızla tesis eksiğini tamamlarken Konya’da hamleden payını fazlası ile aldı. Türkiye’nin ilk ve tek yeni nesil Bisiklet Veledromu başta olmak üzere merkez ve ilçeleri ile birçok spor tesisi yapılırken yenilenen stadyumu ve etrafında oluşan kompleks ile Dutlukırı Spor Vadisi ile ülke genelinde örnek spor tesislerine kavuştu.

  • Genel Müdürüm, İslami Dayanışma Oyunları arifesinde vaktinizin kısıtlı olduğunu biliyoruz. Bu nedenle söyleşimizi kısa tutarak son sözlerinizi hemşehrilerinize paylaşmanız dileğiyle Konya amatör spor ailemiz adına teşekkür ederiz.

-Sahip olunan tesislerin ve uygulamaya konulan projelerin neticesinde ise hepimizin göğsünü kabartan spor başarıları ile de artık geri dönülmez bir yola girdiğimiz tartışılmaz bir gerçek olarak kendisini göstermiş olup başarı çıtası gün geçtikçe yükselmekte. Her bir köşesinde anılarımız yaşanmışlıklarımız olan bağrından yetişmiş bir evladı olmaktan gurur duyduğumuz; gün geçtikçe gelişen, her yıl artan ihracat rakamlarıyla ekonomik olarak yükselen bu şehir merkezi idareden aldığı yatırımların içerisinde önemli bir yere sahip olan spor yatırımlarının meyvelerini hem organizasyon olarak hem de sportif başarı olarak alıyor ve almaya devam edecektir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.