Mehmet Tanrısever kimdir, nereli? Mehmet Tanrısever biyografisi

Mehmet Tanrısever kimdir, nereli? Mehmet Tanrısever biyografisi
1953 yılında Konya’nın Bozkır ilçesinde dünyaya gelen yapımcı ve yönetmen Mehmet Tanrısever, Türk sinemasında adını ilk kez Minyeli Abdullah filmi ile duyurdu. İşte Mehmet Tanrısever hakkında merak edilenler.

Mehmet Tanrısever 1953 yılında Konya'nın Bozkır ilçesinde doğdu. İlkokulu bitirir bitirmez çalışma hayatına atıldı. Ekonomik nedenlerle Ailesiyle birlikte İstanbul'a göç etti. Askerliğini yaptıktan sonra hiçbir sermayesi olmamasına rağmen iş kurmaya karar verdi. Henüz genç yaşta girişimci ve aktif kişiliği ile dikkat çekti.

En büyük ideali hiçbir zaman yalan söylememek olan Mehmet Tanrısever 1976 yılında borç para ve birkaç bozuk makina ile iş kurdu. Bir zamanlar Türkiye'nin önemli firmalarından biri olan Mert Çelik'i kuran Tanrısever, aynı dönemde sinema ve sanata da ilgi duydu. İlk olarak yapımcı olarak Minyeli Abdullah filmi ile Türk sinemasında ismini duyurdu. Bu filmin başarılı olması üzerine devamını çekti.

Yönetmen kimliği ile 1991'de Sürgün (film)'i ile seyirci karşısına çıktı. Bu filmle uluslararası 45. Salemo Film Festivali ve 11. Taşkent Film Festivalinde ödüller aldı. Aynı dönemde birçok yerli filmin de yapımcılığını üstlendi. Kişisel hayatı ve dünyaya bakış açısıyla ilgili konuları içeren 'Varolmanın Yolunda Zengin Olmak' adlı kitabını yazdı.

Mehmet Tanrısever Türk sinemasında adını ilk kez Minyeli Abdullah filmi ile duyurdu. Bu filmin başarılı olması sinemaya olan inancını ve tutkusunu arttırdı. Minyeli Abdullah filminin devamı çekildikten sonra Çizme (film) 1991 ve Benim Zaferim (film 1991, filmlerinde yapımcılığa devam etti. 1992 yılında Sürgün (film)'inde ilk kez yönetmen ve senaryo yazarı olarak görev yaptı.

1994 yılında Garip Bir Koleksiyoncu (film) filminin yapımcılığını üstlenen Mehmet Tanrısever 1995'te 'Gökkuşağı' adlı TV dizisinde çalıştı. 2000 yılında Sürgün Öğretmen (film) adlı filmin yine yapımcılığına soyundu. Bu filmden sonra bir süre sinema hayatına ara verdi. 2011 yılında Hür Adam filmi ile yeniden sinemaseverlerin karşısına çıktı.

Uzun zaman fabrika işleten Mehmet Tanrısever değişik dönemlerde sinema alanında kendini gösterdikten sonra 2000 yılından itibaren çoğunlukla fabrikasına zaman ayırdı. 28 Şubat sürecinin ardından işleri bozuldu. Uzunca bir süre zarar etti. İşlerini toparlayamayınca 2008 yılında fabrikasını kapatmak zorunda kaldı. Fabrikayı kapatttıktan sonra sinemaa alanında çalışmaya devam etti. 1990'lı yıllarda çekmeye karar verdiği İslam Alimi Said Nursi'nin hayatını anlatan film için çalışmalara başladı ve 15 aylık bir zamana mal olan Hür Adam'ı gösterime soktu.

Yapımları

1989 Minyeli Abdullah 1 (Yapımcı)

1990 Minyeli Abdullah 2 (Yapımcı)

1991 Çizme (film) (Yapımcı)

1991 Benim Zaferim (film) (Yapımcı)

1992 Sürgün (film) (Yönetmen)

1994 Garip Bir Kolleksiyoncu (film) (yapımcı)

1995 Gökkuşağı (TV Dizisi) (Müzik)

2000 Sürgün Öğretmen (film) (Yönetmen)

2011 Hür Adam (Yapımcı,Yönetmen)

2019 Hür Köle (Yapımcı,Yönetmen)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.