Memduh Oynar kimdir, nereli? Memduh Oynar biyografisi

Memduh Oynar kimdir, nereli? Memduh Oynar biyografisi
1906 yılında Konya’da doğan tiyatro oyuncusu Memduh Oynar, kariyeri boyunca sayısız oyun sergiledi. İşte Memduh Oynar hakkında merak edilenler.

Memduh Oynar, 1906 yılında Konya’da doğdu. 1947 senesine kadar İstanbul’da yaşayan Onar, çeşitli topluluklar ve kumpanyalar kurarak yurdun dört bir köşesinde temsiller vermek amacıyla gitmediği vilayet kalmadı.

1933'te Zevk Sineması’nın açılışı münasebetiyle temsil vermek amacıyla ilk defa geldiği Zonguldak’a, 1947'de Süheyla Bedriye Topluluğu ile ikinci gelişinde ise (E.K.İ.) Ereğli Kömürleri İşletmesi Genel Müdürü İhsan Soyak tarafından huzuruna davet edilerek, E.K.İ. Temsil Kolunu kurmakla görevlendirilmiş ve turne hayatını burada noktaladı.

Temsil Kolu'nun kurulması ile birlikte bölge işçi yemekhanelerini tiyatro salonu haline getirir. Kömür ocaklarında bir ay süren vardiya giriş-çıkışlarında işçilere tiyatronun yanı sıra saz, caz, Millî Oyunlar ve illüzyon gibi etkinlikler de sergilenerek işçinin motivasyonu sağlandı ve Zamanın Halkevi Başkanı Dr.Reşat Tanyeri' nin halkevi salonunu cumartesi ve pazar günleri kendilerine tahsis etmesiyle şehir halkı da bu etkinlikleri izlemeye başladı.

1949'da aynı tiyatroda dekoratörlük yapan arkadaşının kızı İhsan ile evlenen Oynar, oyunlarda eşiyle birlikte rol alır.

1951 seçimlerinden sonra Halkevleri kapatılan Oynar, E.K.İ. Temsil Kolu da lağvedilir. Tüm kadro işsiz kalır. Aynı sene içinde müessese yemekhanelerine tabldot şefi olarak atanan Oynar, tüm bölge yemekhanelerini modernize eder. 1953'te bir oğlu ve 1956'da bir kızı dünyaya gelir.

Oynar, ilerleyen yıllarda sırasıyla; Fener Deniz Kulübü, Orta Kapuz Plaj Tesisleri ve Karasu Dinlenme Kampı gibi sosyal tesislerin yöneticiliğine getirilerek bu görevleri başarıyla sürdürür. Emekli olana kadar da boş zamanlarında Halkevi Temsil Kolu Başkanlığı, rejisörlüğü ve oyunculuğuna devam eder. Sayısız oyunların sergilendiği Zonguldak Halkevi Temsil Kolunda; aralarında Sina Çıladır, Çetin Sezgin ve Saffet Can gibi gazeteci-yazarlar ile Elele Tiyatrosu Yönetmeni Enver Özkandemir gibi çok sayıda eleman yetişmiştir.

1966'da büyük ilgi ve katılımla gerçekleşen jübilesiyle aktif oyunculuğu bırakıp, rejisörlük ve Halkevi Lokâl İdareciliği'ne devam eden Oynar, 1976'da Zonguldak'tan ayrılıp Alaplı'ya oğlunun yanına göçer.

Oynar, 5 Haziran 1983'te geçirdiği kalp krizi nedeniyle 76 yaşında vefat eder.

2009'da oğlu Erol Oynar tarafından hazırlanan, Memduh Oynar ve Zonguldak' ta Tiyatro adlı DVD ye internet sitelerinden ulaşılabilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.