Meme kanseri için "kendi kendine muayene" simülasyonu geliştirildi

Meme kanseri için "kendi kendine muayene" simülasyonu geliştirildi
Bursa'da bir proje kapsamında geliştirilen ve silikon meme maketi ile meme kanseriyle ilgili bilgilere yer verilen ekrandan oluşan sistem tanıtıldı- Projeyi geliştiren Cerrahi Onkoloji Uzmanı Dr. Aksaz:- "Hastanelere başvuran kadınların neredeyse tamamı k

BURSA (AA) - Bursa'da geliştirilen simülasyon ile meme kanseri konusunda kadınlara kendi kendine muayenenin basit bir şekilde öğretilmesi ve erken teşhis konusunda farkındalık oluşturulması hedefleniyor.

Nilüfer Belediyesi ile MAMER Genel Cerrahi Dal Merkezi iş birliğiyle hazırlanan "Kendi Kendine Meme Muayene Modeli", Eker Meydan Park'taki bir restoranda basın mensuplarına tanıtıldı.

Toplantıda konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, dünyada ve Türkiye'de görülen en önemli sağlık sorunlarından olan meme kanseri konusunda halkı bilinçlendirmek ve erken teşhisini sağlamak için böyle bir projede yer aldıklarını söyledi.

Bozbey, projeye "Bir Kez Dokun" adını verdiklerini anlatarak, "Amacımız, hiç olmazsa kadınlara bir kez bile olsa elle muayeneyi yaptırmak, alışkanlık ve fedakarlık kazandırmaktır. Bu sayede erken tanı alan hastalar, projemizin en büyük sonucu ve mutluluk kaynağı olacaktır" dedi.

Projeyi geliştiren Cerrahi Onkoloji Uzmanı Dr. Erol Aksaz da kadınlarda görülen kanser vakalarının yüzde 30'unu meme kanserinin oluşturduğunu ifade etti.

Türkiye'de de meme kanseri sıklığının son 20 yılda 2-2,5 kat arttığına değinen Aksaz, hastalığı tümüyle engellemenin mümkün olmadığını ancak erken teşhis konulan vakalarda olumlu sonuçlar alınabildiğini dile getirdi.

Dünyada meme kanserinde en önemli tanı yönteminin kendi kendine muayene olduğunu vurgulayan Aksaz, "Hastanelere başvuran kadınların neredeyse tamamı kendi memelerinde kitle bularak başvurmaktadır. Böyle olunca da kadınlara elle muayeneyi öğretmek önemli hale geliyor ancak bu eğitim çok kısıtlı düzeyde ve çok az yerde verilebiliyor. Biz de bu fikirden hareketle bu eğitimi kadınların ayağına götürelim dedik. Bunun için de bu projeyi geliştirdik" diye konuştu.

Aksaz, amaçlarının, kadınların meme muayenesini duyarak, görerek ve dokunarak öğrenmeleri olduğuna işaret ederek, bu amaçla belirli mekanlarda kadınların hizmetine sunulması planlanan silikondan maket geliştirdiklerini belirtti. Hazırlanan simülasyonda, yazılı bilgilerin yanı sıra 4 dakikalık meme muayenesini anlatan bir görüntünün bulunduğunu aktaran Aksaz, daha sonra yine tabelada bulunan silikon meme üzerinde kadınların elle muayeneyi çok basit şekilde öğrenebileceğini kaydetti.

Erol Aksaz, isteyen kişi ve kurumlara bu simülasyonu temin edebileceklerini sözlerine ekledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.