Meme kanserine karşı "cep" ile "5 dakika"

Meme kanserine karşı "cep" ile "5 dakika"
Kadınların en sık görülen kanser türü meme kanserini elle muayeneyle erken safhada yakalayabilmesi amacıyla akıllı telefonlar için öğretici uygulama geliştirildi - Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof

ANKARA (AA) - DUYGU YENER - Kadınlar, en sık görülen kanser türü meme kanserini, akıllı telefonlar için geliştirilen ve elle muayenenin nasıl yapılması gerektiğini anlatan uygulamayı indirerek erken safhada tespit edebilecek.

Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastane Yöneticisi Prof. Dr. Mehmet Ali Gülçelik, akıllı telefonlar için geliştirdikleri "Kendi Kendine Meme Muayenesi" uygulamasına ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Ailede meme kanseri görülme riski yoksa, 40 yaşından sonra 2 yılda bir, 50 yaşından sonra ise yılda bir kez mamografi çekilmesinin meme kanserinin erken teşhisinde önemli olduğuna dikkati çeken Gülçelik, kadınların her ay belli aralıklarla kendini muayene etmesinin, vücutlarını tanımalarını sağlayacağını vurguladı.

Gülçelik, "Eline gelen farklı bir kitleyi, görüntüyü fark etmesi yine önemli bir nokta. Hastanemizde bunun için akıllı telefonlar için bir aplikasyon çıkarttık. Mamografi ilk aşama, hastanın da bunun farkına varması için her ay kendini muayene etmesi gerekiyor." dedi.

- "Kendiniz için her ay 5 dakikanızı ayırın"

Uygulamada hastaların kendilerini nasıl muayene edebileceklerinin görüntülü anlatıldığını bildiren Gülçelik, "(Kendiniz için her ay 5 dakika) diye bir aplikasyon. Kadınlarımıza biz 20 yaşından itibaren ayda bir kez yapması gereken bir işlem olduğunu anlatıyoruz. Normalde 30 yaşından sonra başlıyor ama memesini tanımasını için bu yaşta başlamasını öneriyoruz. Meme kontrollerini düzenli yapan kadınlarda doğal yapısını eliyle hissetmesi, oluşabilecek farklılıkları bu muayene ile hissetmesi oldukça önemli. Hastanın kendi kendine muayenesi ve hekim muayenesi oldukça önemli." ifadelerini kullandı.

Gülçelik, meme muayenesinin adet döngüsünün 5 ile 7'nci günleri arasında, ayda bir yapılmasını önerdiklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Adet görmeyen kadınlar için de her ayın belli günlerinde düzenli şekilde olması gerekiyor. Emziren kadınlarda emzirmeyi takiben göğüsteki süt boşaldıktan sonra, muayeneye başlamasını öneriyoruz. Birinci aşama, gözle değerlendirme, sonra yatar pozisyonda elle değerlendirme, üçüncü aşama ise ayakta, elle değerlendirme dediğimiz kısımlardan oluşuyor. Şişkinlik, içe çekilme, renk değişikliği var mı, bunlara dikkat edeceğiz. Kızarıklık var mı? Portakal kabuğu dediğimiz boyut farklılıkları var mı? Yatar pozisyonda ise dairesel tarzda memenizin muayenesini öneriyoruz. Elinize gelen kitle var mı? Görüntülerde tüm detayları ile muayenenin aşamaları anlatılıyor."

Yapılan muayenede ele gelen kitlelerin çoğunluğunun iyi huylu bulunduğunu ifade eden Gülçelik, özellikle 40 yaşından sonra çıkan kitlelerin önemli olduğuna işaret etti.

Gülçelik, farkındalık yaratmayı amaçladıklarını dile getirerek, meme ameliyatı olan hastalar için de fizik tedavi yöntemlerini içeren uygulama hazırladıklarını söyledi.

Bu hastaların ameliyat sonrasında kollarını hareket ettirmekte zorlandığını belirten Gülçelik, uygulamada hangi hareketleri yapmaları gerektiğini görüntülü anlattıklarını bildirdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.