Meram Ziraat Odası Değerlendirme Toplantısı yapıldı

Meram Ziraat Odası Değerlendirme Toplantısı yapıldı
Merkez Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız yılın ilk yarısı için değerlendirme toplantısı yaptı.

Atiker Tesislerinde düzenlenen toplantıya Meram Muhtarlar Derneği Başkanı Ahmet Taşdemir, Konya Merkez Sebze Üreticiler Birliği Başkanı Yüksel Yılmaz, Yeni Bahçe Sulama Birliği Kooperatif Başkanı Mevlüt Çapar, Traktör Mobil İstasyon Amiri Yusuf Alkan katıldı.

Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız konuşmasında; ''Suyla ve ikinci ürün ekmekle ilgili büyük sorunlar yaşıyoruz. Artık havza bazlı üretime geçmemiz lazım. Bu da yavaş yavaş bakanlık düzeyinde görüşmelerle devam ediyor. Artık kaçış kalmadı 2. ürünlerin ekilmesi tehlikeli bir duruma geldi. Muhtarlarımızın hepsi burada tabii köylerimiz  belki daha buradan çok etkilenmiyor ama özellikle Çarıklardan başlamak üzere Kaşınhanı, Ovakavağı, Alakova, Bahçeşehir gibi Yenibahçe'de  dahil olmak üzere kuyu suları inanın 40 metre, 50  metrelere indi. Enerji maliyetleri ileriki yıllar için bize tehlike olduğunu gösteriyor. İkinci ürün ekimiyle ilgili veya havza bazlı üretim bazı ürünlerin ekilmemesi gibi durum söz konusu bunu da ileriki günlerde İl Müdürümüzle, bakanımızla yapacağımız çalışmalarla siz değerli muhtarlarımıza, çiftçilerimize duyuracağız. Bundan sonra bir damla suyu boşa akıtma lüksü bu ülkeden kalkmıştır. Meteorolojik veriler önümüzdeki yıllarda kuraklık olduğunu gösteriyor. Allahü Teala’dan rahmetini ve bereketini üzerimizden kaldırmamasını niyaz ediyorum. Dua ediyoruz Rabbim bol yağışlı, bereketli günler versin inşallah."

Yağız, “Bakanlıktan da damlama borularıyla ilgili destek bekliyoruz. Çalışmalar son aşamaya geldi. Her sıraya damlama serilme mecburiyeti var artık. Evet, bu bizim biraz maliyetimizi artıracak ama 70 cm döşenen dolayısıyla 140 cm sulayan mısırı da tek sıraya serersek 6 saatte bu sulamayı gerçekleştireceğiz. 24 saat su vermek zorunda kalmayacağız. Pancar üretiminde bir şey yapamıyoruz. En kaliteli pancar üretimi Türkiye'de, Türkiye'nin en kaliteli pancar üretimi ise Konya'da yapılıyor. Polarların yüksek olması nedeniyle Konya'dan başka yerde yetişmesi uygun değildir. Bunun yanında Karadiğin Mahallesinde yapılacak gölet, baraj projesi var. Görüşmeleri yaptık. İnşallah göletin yapımını hızlandıracağız. Elimizdeki, imkanlarla en az su ile en fazla ürünü israf etmeden nasıl alacağız planlamasını yapacağız” dedi. Yağız konuşmasına; "Bir buçuk yıldır sizlerin de sayesinde emek harcadığım görevimde daha çok yıllar hep birlikte ülkemiz ve Konya'mız için elimden gelen her çabayı göstereceğime inanıyor saygılar sunuyorum" diyerek konuşmasına son verdi.

Murat Yağız'ın konuşmasından sonra kürsüye gelen Meram Muhtarlar Derneği Başkanı Ahmet Taşdemir ''Kıymetli Merkez Meram Ziraat Odası Başkanı, Merkez Sebze Üreticiliği Başkanımız, Değerli Yönetim Kurulu Üyelerimiz, Meramımızın güzide muhtarları, Traktör Mobil İstasyon Amirimiz hepiniz bu organizasyona hoş geldiniz şeref verdiniz. Bilindiği üzere bir buçuk yıldan beri dünyamızın ve ülkemizin üzerinde Kovid belası yüzünden bir süre beraber olamadık ancak bu beraberlikler Kovid'in bitmesiyle olacağını gördük. Bu süreçte bütün dünyada ve ülkemizde de tarımın önemi bir kez daha anlaşıldı. Yani bizim üreten gücümüz, çiftçilerimizin ne yaptığı, neler yapması gerektiği, fiyatlar, üretim planlaması nasıl olacak mutlaka bir program çerçevesinde olacağı görüldü. Zira önümüzdeki yıllarda gıdanın önemi dünyada anlaşılacak. O yüzden bu tür toplantıları bizlerle birlikte istişare edilerek organizasyon yapması nedeniyle Merkez Meram Ziraat Odamıza bir kez daha teşekkür ederim. Katılımlarınızdan dolayı hepinizi saygıyla selamlıyor hayırlı akşamlar diliyorum.'' dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.