Meram'da "+1’im yeteneğimi keşfedin" sergisi

Meram'da "+1’im yeteneğimi keşfedin" sergisi
Meram Belediyesi ve Deha Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi işbirliğiyle düzenlenen “+1’im yeteneğimi keşfedin” isimli fotoğraf sergisi açıldı.

21 Mart Dünya Down Sendromlular Farkındalık Günü münasebetiyle Meram Belediyesi ve Deha Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi işbirliğiyle düzenlenen “+1’im yeteneğimi keşfedin” isimli fotoğraf sergisi Meram Belediye Binası Hizmet Binası içerisinde açıldı. Programa Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, AK Parti Meram İlçe Başkanı Abdülkadir Özöğür, Deha Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi yöneticileri ve eğitmenleri, öğrenci velileri ve özel öğrenciler katıldı. Rabia Demirel ve down sendromlu öğrencilerin çektikleri fotoğrafların sergilendiği programda öğrencilere sertifikaları verildi.

“DESTEKLERLE BU FARKINDALIKLAR ÖNE ÇIKIYOR”

Down Sendromlu bireylerin eksiğinin değil fazlası olduğunu ifade eden Deha Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Halil Coşkun, “Normal bireylerde 46 kromozom varken bu kardeşlerimizde 47 kromozom vardır. +1 farkındalık da buradan kaynaklanmaktadır. Down sendormu en sık görülen genetik bozukluklardandır. Doğan her 691 bebekten 1’i down sendromlu olarak dünyaya gelmektedir. Ülkemizde her yıl yaklaşık 1500 bebeğimiz down sendromlu olarak topluma katılmaktadır. Kişisel ve zihinsel farklılıkları vardır ve eğitimlerine erken başlamak şarttır. Devletimizin ve yerel yönetimlerimizin destekleriyle bu farkındalıklar öne çıkıyor. Bu desteklerden birisi de açılışını yapacağımız resim sergisidir. Programdan ötürü Meram Belediye Başkanı Fatma Toru’ya teşekkür ederim” şeklinde konuştu. 

“BİZDEN EKSİKLİKLERİ YOK, FAZLALIKLARI VAR”

Meram Belediye Başkanı Fatma Toru ise, 21 Mart Dünya Down Sendromlular Farkındalık Günü’nde böyle bir organizasyon yapmayı düşündüklerini belirtirken “Onların bizden eksiklikleri yok, fazlalıkları var. Onlar bizden farklı çünkü yargılamazlar, içlerinde kötülük yok, samimiler, ihlaslılar. Down sendromlu olmaları onları toplumdan farklı hale getirmiyor. Down sendromu bir hastalık değil genetik bir farklılıktır. Kendilerine bir hayat kurabilmek için ailelerine, arkadaşlarına ve toplumun duyarlılığına ihtiyaçları var. Toplumsal yaşamımızda onların daha da farkına vararak hayatı yakalayabilmelerine fırsat vermeliyiz. Önemli olan bedenlerdeki engel değil, yeter ki yüreklerimizde, zihinlerimizde, ruhlarımızda engeller olmasın. Biz Meram’da engelsiz bir yaşam için projelerimizi üretiyoruz. Kaldı ki hükümetimiz son 10 yılda gerek yaşlılar, gerek engelliler, gerekse hastalar ile ilgili sosyal devlet olmanın gereği olan pek çok yasal düzenlemeyi faaliyete geçirdi” dedi.

“KROMOZOMLAR DEĞİL GÖNÜLLER BİR OLSUN”

AK Parti Meram İlçe Başkanı Abdülkadir Özöğür, 21 Mart Dünya Down Sendromlular Farkındalık Günü’nün sadece bir güne sığdırılamayacağını belirtirken, “Sadece bir gün değil geriye kalan 364 gün down sendromlu kardeşlerimizi unutmamak gerektiğini düşünüyorum. Buradaki kardeşlerimizin gözlerindeki umudu, barışı, saflığı temizliği gördükçe bizlere örnek teşkil etmesi gerektiğini düşünüyorum. Organizasyonda emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Kromozomlar değil, gönüller bir olsun.” şeklinde görüş belirtti.

“HER BİREY ÜRETEBİLİYOR”

Down sendromunu, hatırlamanın ötesinde farkında olmak onun ortaya çıkardığı durumu yönetmek ve anlamaktır diyen Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız ise “Nasıl dünyaya geleceğimizi tayin etme hakkımız yok. İnsan eşrefi mahlukat olarak, yaratılmışların en şereflisi olarak dünyaya gelir” dedi. İnsanların farklı nitelikleri olduğunu söyleyen Altunyaldız, “Kimisi duygusal olarak kimisi fiziksel olarak daha yeteneklidir. Ancak onları birleştiren bir unsur var ve hepsi insandır. Bizim için değerlidir. Toplumu yöneten insanların vazifesi de hiç kimseyi dezavantajlı konumda bırakmaksızın her bir vatandaşı topluma yararlı bireyler haline getirmektir. Down sendromlu kardeşlerimiz bugün ortaya bir eser koymuşlar ve burada sergileniyor. Demek ki her birey üretebiliyor. Yeter ki onlara ulaşabilelim ve anlayabilelim” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından öğrencilere sertifikaları takdim edilirken, protokol üyeleri ve vatandaşlar sergiyi gezerek fotoğrafları incelediler.

kromozom-degil-kalpler-(5).jpgkromozom-degil-kalpler-(11).jpg

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.