Merkel-Sarkisyan görüşmesi

Merkel-Sarkisyan görüşmesi
Almanya Başbakanı Merkel: "(Ermenistan-Azerbaycan cephe hattındaki çatışmalar) Kanın daha fazla akmaması ve insanların hayatını kaybetmemesi için her şeyi yapmak lazım. Bunun için kabul edilebilir ve kalıcı bir ateşkesin sağlanması yönündeki çabalar çok ö

BERLİN (AA) - Almanya Başbakanı Angela Merkel, Ermenistan-Azerbaycan cephe hattındaki çatışmalarla ilgili kabul edilebilir ve kalıcı ateşkesin sağlanması yönünde çaba sarf edilmesi gerektiğini söyledi.

Merkel, resmi ziyaret için Berlin’e gelen Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile Başbakanlık’ta görüştü.

Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Merkel, Sarkisyan ile Dağlık Karabağ bölgesinde endişe verici gelişmeleri ele aldıklarını ve konuğunun olayda kendi bakış açısını ortaya koyduğunu söyledi.

Almanya’nın Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatında (AGİT) dönem başkanlığını yürüttüğüne işaret eden Merkel, AGİT Dönem Başkanı olarak Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier’in bu ihtilafta yapıcı bir rol üstlenmeye çalıştığını kaydetti.

“İhtilafın çözülmesi büyük önem taşıyor” diyen Merkel, ancak son yıllarda Ermenistan-Azerbaycan ihtilafında çok az ilerleme görüldüğüne işaret etti.

Merkel, “Kanın daha fazla akmaması ve insanların hayatını kaybetmemesi için her şeyi yapmak lazım. Bunun için kabul edilebilir ve kalıcı bir ateşkesin yapılması yönündeki çabalar çok önemli. Çatışmalar devam ettiği sürece siyasi sürece geçilemez.” dedi.

Merkel 23 yıldan beri devam eden bir ihtilafın bir ziyaretle çözülemeyeceğini belirterek, “Gelişmeler, çözümün ne kadar çok önemli olduğunu gösteriyor.” şeklinde konuştu.

-Türkiye-Ermenistan ilişkileri

Görüşmede Ermenistan’ın Türkiye ile ilişkisinin de ele alındığını belirten Merkel, yıllar önceki temasların yeniden aktif hale getirilebileceğini ancak şu anki durumdan ve Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki silahlı çatışmadan dolayı bunun için koşulların uygun olmadığını kabul ettiğini söyledi.

Türkiye, 1915 olaylarına ilişkin Federal Meclis’te bir karar gündeme geleceğine ve Türkiye’yi de bunun çok yakından ilgilendirdiğine ilişkin bir soru üzerine Merkel, "Evet doğru, Federal Meclis’te bu konuda bir görüşme yapılacak ve oylama olacak. Türk tarafının da bunu takip ettiğine ve takip edeceğine inanıyorum. Meclis’teki bu konu ele alınacağı için bugün şimdi daha fazla bir şey söyleyemem.” dedi.

Merkel, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in de haziran ayında Berlin'e bir ziyaretinin planlandığını, bu görüşmede de Azerbaycan bakış açını dinleyeceğini belirterek, farklı tarafları dinleyerek çözüme katkı sunulabileceğini kaydetti.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan da Ermenistan’ın, ateşkesin ihlal edilmesin araştırılmasına ilişkin bir mekanizmanın kurulması yönündeki öneriden yana olduğunu belirterek, "Ermenistan aynı şekilde güven artırıcı önlem olarak cephe hattında keskin nişancıların geri çekilmesi önerisinden yanaydı ancak bunlar hayata geçirilmedi." dedi.

Azerbaycan'ın kesin bir şekilde güven artırıcı önlemleri reddettiğini iddia eden Sarkisyan, Azerbaycan’ın başka hedefleri takip ettiğini söyledi..

Rusya’nın Azerbaycan’a silah sattığına ilişkin bir soru üzerine Sarkisyan, Rusya’nın Ermenistan’ın stratejik müttefiki olduğunu ve Azerbaycan’a silah satmasını acı verici olarak nitelendirdi. Bunu etkilemek için sınırlı olanaklara sahip olduklarını savunan Sarkisyan, Azerbaycan’ın modern, kendilerinin ise 1980’li yıllardaki silahlara sahip olduğunu öne sürdü.

Öte yanan Merkel-Sarkisyan görüşmesi sırasında Berlin’de yaşayan Azerbaycanlılar, Ermenistan'ın Dağlık Karabağ'ı işkal etmesini Başbakanlık önünde protesto etti.

Azerbaycan, Türk ve Alman bayraklarının taşındığı gösteride “Şehitler ölmez vatan bölünmez” ve “Ermenistan dışarı” sloganları atıldı, marşlar okundu.

Türk vatandaşlarının da destek verdiği gösteride “Karabağ’da işgali durdurun”, “Karabağ Azerbaycan’ındır” ve “Ermenistan dışarı” dövizleri taşındı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.