Meşhur Hatay lezzetlerini Keyifleye
Evde yaptığı içliköfte ile küçük çaplı ev yemekleri satarak iş hayatına atılan Habibe Demir, açtığı iş yeri ile hem başarılı bir işkadını oldu hem de kadın istihdamına katkı sağladı. Aslen Hatay İskenderun doğumlu olan Demir, eşinin tayini sebebiyle Balıkesir’den Konya’ya geldi. Balıkesir’de içli köfte yaparak başladığı çalışma hayatına bugün kendi iş yerini açarak istihdama da destek oluyor. 5 yıl önce firmasını açarak çalışma hayatına girdiğini aktaran Keyifleye Firma Sahibi Habibe Demir, “2018 senesinde Şafak Caddesi üzerinde ilk işletmemi açtım. Bir işletmede işlerin oturması için 5 yıl gerekiyor. Bunu bana daha öncede söylediler. Ben de bunu işin iş içine girince öğrendim. 2 yıl para kazanamıyorsun. Yeri geliyor cebinden ekstra olarak veriyorsun. Bazen inişli-çıkışlı anlarınız oluyor. Ama 2 yıldan sonra para kazanmaya başlıyorsun. Bazı sıkıntılı anlarımız olabiliyor. Pandemi dükkân sahibimizle kira konusunda sorunlar yaşadık. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ve eşimin desteği ile ayakta durdum. Ama sadece bu desteklerle yetinmedim. Pandemi dönemi yürüme mesafesinde olanlara sağlanan imkânlarla hizmet verdim. Pişi ve aşure çıkardım. İnsanlar sabah kahvaltısında gelip pişi, poğaça ve aşuresini alıp gitti. Orada çok iyi bir müşteri kitlesi yakaladım” diye konuştu.
İNTERNET ÜZERİNDEN SATIŞLARIMIZ MEVCUT
Kişiye özel siparişler alarak butik şeklinde çalıştıklarına değinen Demir, “Her gün içli köfte ve sarmamızı günlük olarak üretip satışa sunuyoruz. Zeytinyağı dışında herhangi bir başka yağ kullanmıyoruz. İftardan önce sipariş alıp teslim ediyoruz. İster kendileri geliyor. İsterlerse biz getiriyoruz. İnternet üzerinden de satışlarımız mevcut. Ayrıca en hassas olduğum konu indirim. Emsal teşkil etmesin diye toptan satışlarımı da perakende satış fiyatına yapıyorum. Örneğin, içli köfteyi 17 liraya satıyorum. Toptan alan kişiye de aynı fiyatı söylüyorum. Beni ayakta tutan günlük dükkân müşterilerim. Onlara bunu yapmayıp bir kere toptan alana bunu yapsam doğru olmaz” dedi.
KONYA’DA YAŞAYAN KADINLARA İSTİHDAM SAĞLIYOR
Aile saadetine önem verdiği için Ramazanda iftardan 45 dakika önce işletmesini kapattığını belirten Demir, “Evet, herkesin paraya ihtiyacı var. Ama aile saadetine de ihtiyacı var. Her şey para demek değil. Eğer huzurlu bir aile ortamı olursa paranın bir kıymeti var. İkisi birlikte giden bir şey. Ben buna çok inanıyorum. Bu sebepten çalışanlarımın hepsini vefa borcumdan dolayı hep Konya’da yaşayan ev hanımlarından seçiyorum. Onlara ilk olarak işi öğretiyoruz. Bu şekilde ilerlemeler kaydediyoruz” şeklinde konuştu.
‘EN KALİTELİ BİZİZ’
Konya’da üretilen ürünler noktasında en kaliteli işletmenin kendileri olduğunu vurgulayan Demir, “Konya’ da şunu iddia ediyorum: En kaliteli biziz. Toplum içerisine girdiğimizde en kaliteli biziz diyorum. Ama en lezzetliyiz demiyorum. Bu durum göreceli bir kavram. Biz ürünlerimizde hiç katkı malzemesi kullanmıyoruz. İnsanlar öyle bir katkı malzemesi alıyor ki ürünün raf ömrünü uzatıyor. Bu durum helal değil. Paketleme olarak yasal olabilir. Ama helal değil. Başka yerden çalışmaya gelen arkadaşlarıma buraya geldiklerinde diğer çalışma yerlerinden kendilerini sıfırlamalarını istiyorum. Biz nasıl yapıyorsak o şekilde olmalarını istiyoruz. İlk zamanlar adapte olmakta zorlanıyorlar. Ama daha sonra çok çabuk öğreniyorlar. Çünkü evde yaptıklarını burada yapıyorlar. İş ortamını unutuyorlar. Öğrencilerime de aynı şeyi söylüyorum. Burada nasıl yapıyorsak aynı şekilde öğreneceksiniz diyorum. O konuda çok hassasım. Bir de sırat köprüsünde beni bekleyen insanların olmasını istemiyorum. Para her şey değil. Büyümemizdeki durumu buna bağlıyorum. Güven duygusunu çok güzel benimsettik” ifadelerini kullandı.
‘EN BÜYÜK TAVSİYEM: EĞİTİM VE TECRÜBE’
İşletmesine gelen iş insanlarının tecrübelerinden faydalandığını söyleten Demir, “Tecrübeli işletme sahibi olan insanlar buraya gelip alışveriş yaptıklarında siparişlerini 10-15 dakika çıkarıyordum. Ben bu esnada o kişilere hep soru soruyordum. ‘Siz olsanız nasıl yapardınız’ diye. Böyle yaparak başkalarının tecrübelerinden çok faydalandım. Bu süreçte çok hatalarım oldu. Ama hepsinden ders çıkardım. Bu yüzden yeni işletme açacaklara en büyük tavsiyem kesinlikle eğitim. Ben sürekli eğitim satın alıyorum. İşimden kazandığım parayı yine işime yönelik yatırım yapıyorum. Pandemi döneminde online eğitim çok avantajlı oldu. Bu dönemde çok eğitim aldım. Bir de büyük köklü esnaflara kulak vermek gerekiyor” diyerek sözlerine son verdi. •Yiğit Berkay ÇOPUR
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.