Mevlana Müzesi'nde ziyaretçi rekoru

Mevlana Müzesi'nde ziyaretçi rekoru
Türk ve İslam dünyasının en büyük mutasavvıflardan Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin türbesinin bulunduğu Mevlana Müzesi, geçen yıl 2 milyon 109 bin 487 yerli ve yabancı ziyaretçi ile rekor kırdı

Konya'da Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin türbesinin bulunduğu Mevlana Müzesi, 2014'te 2 milyon 109 bin 487 ziyaretçi ile yeni bir rekora imza attı.

Hz. Mevlana'nın "Ne olursan ol yine gel" çağrısına uyarak dünyanın dört bir yanından gelen turistleri ağırlayan müze, Türkiye genelinde en çok gezilen müzeler arasında yer alıyor. 

Öğretileri ile dünya genelinde ilgi uyandıran düşünce adamı, Türk ve İslam aleminin en büyük mutasavvıflardan Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin metfun bulunduğu müzeyi görmeye gelenler, sergilenen nadir eserleri inceleyerek Mevlana'nın sandukası başında dua ediyor. 

Her yıl 7-17 Aralık tarihlerinde düzenlenen Hz. Mevlana'yı anma etkinliklerine (Şeb-i Arus) katılmak üzere kente akın eden her renk, din ve ırktan turist, Kubbe-i Hadra'nın (Yeşil Kubbe) altında buluşuyor.

- Müze artık rengarenk

"Tekke, zaviye ve türbelerin kapatılması" kanununun ardından 1925 yılında müzeye dönüştürülen, geçen yıl mescit bölümü yeniden düzenlenen müzede 89 yıl sonra ilk namaz kılındı.

Çevre düzenleme çalışmalarının yapıldığı müzede geçen yıl bir yeniliğe de gidildi. Şeb-i Arus törenleri öncesi başlatılan "Mevlana Müzesi Işıklandırma Projesi" kapsamında müzenin üzerini örten üç küçük kubbe ile Kubbe-i Hadra 4 renkte ışıklandırıldı. 

Sema ayinlerindeki dört selamlıkta kullanılan mavi, kırmızı, yeşil ve beyaz renkteki ışıklandırma, müzeye gelenlere ilahi hazzın yanında görsel ziyafet de sunuyor.

- Müzeye ücretsiz girilebiliyor

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıklamaları ve kamuoyunun beklentileri üzerine müzeye girişlerin 7 Aralık 2014'ten itibaren ücretsiz olması, ziyaretçi yoğunluğunu daha da artırdı. 

Geçen yıl 2 milyon 93 bin kişiyle ziyaretçi rekoru kıran Mevlana Müzesi, 2014 yılında bu rakamı da aşarak 2 milyon 109 bin 487 ziyaretçiye ulaştı. Müze, bu rakamla yeni bir rekor kırmış oldu. 

Konya Müzeler Müdürü Yusuf Benli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hz. Mevlana'yı başkalarına anlatabilmek için önce anlamak gerektiğini söyledi.

Eğer bu başarılırsa Mevlana'nın çağları aşan öğretilerinin daha fazla kitleye doğru şekilde ulaştırılabileceğini vurgulayan Benli, bu anlamda müzeyi ziyarete gelenlere daha doğru ve güzel sunum yapabilmenin çabası içerisinde olduklarını kaydetti.

- Şeb-i Arus'ta 92 bin kişi ziyaret etti

Benli, Mevlana Müzesi'nin Konya'daki 6 müze arasında en çok ziyaret edilen mekan olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"Mevlana Müzesi'ne her yıl Uzak Doğu'dan Avrupa'ya kadar birçok yerden yüz binlerce kişi geliyor. 2013 yılında 2 milyon 93 bin kişiyle rekor kıran Mevlana Müzesi, 2014'te 2 milyon 109 bin 487 ziyaretçiyle rekorunu yeniledi. Müzeye girişlerin 7 Aralık 2014'ten itibaren ücretsiz olması, anma törenleri boyunca ziyaretçi sayısını ciddi oranda artırdı. 7-17 Aralık 2013'te yaklaşık 60 bin kişinin ziyaret ettiği müze, geçen yılın aynı döneminde 92 bin kişiyi ağırladı. Bakanlık ve çeşitli kurumların organizasyonları da eklenirse ziyaretçi sayısının daha fazla olduğu görülür."

Benli, müzeye görsel güzellik katan ışıklandırma projesinin de yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çektiğini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.