MHK Başkanı Müftüoğlu:

MHK Başkanı Müftüoğlu:
"Hiç lafı dolandırmaya gerek yok. Deniz Ateş Bitnel, dün akşam kötü bir performans sergilemiştir" - "Trabzonspor'un üzüntüsünü paylaşıyoruz. Bu üzüntüyü paylaşmakla yetinmeyeceğiz. Sorumluluğumuzun farkındayız. Yaptırımları uygulayacağız"- "Salih Dursun'u

İSTANBUL (AA) - Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Kuddusi Müftüoğlu, Galatasaray-Trabzonspor maçının hakemi Deniz Ateş Bitnel'in, kötü bir performans sergilediğini söyledi.

Spor Toto Süper Lig'de dün oynanan Galatasaray-Trabzonspor maçını yöneten Deniz Ateş Bitnel'in tepki alan kararları sonrası MHK, TFF'nin Riva'dan bulunan Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri'nde olağanüstü toplantı gerçekleştirirken, sonrasında Kuddusi Müftüoğlu bir basın toplantısı düzenledi.

Galatasaray-Trabzonspor maçındaki hakem hataları nedeniyle toplantı yaptıklarını dile getiren Müftüoğlu, "Maçın tamamlanmasından bu yana kamuoyunda ciddi eleştiriler oldu. Özellikle Trabzonspor cephesinde oluşan infialin elbette farkındayım. Hiç lafı dolandırmaya gerek yok. Deniz Ateş Bitnel, dün akşam kötü bir performans sergilemiştir. Çoğunluğu Trabzonspor aleyhine hatalar yapmıştır. Mağdur oldukları su götürmez. Öncelikle bu gerçeği teslim edelim" diye konuştu.

Deniz Ateş Bitnel'in ilk kez Trabzonspor müsabası yönetmediğini vurgulayan Müftüoğlu, şunları söyledi:

"Bu sezon Trabzonspor'un Osmanlıspor ve Fenerbahçe maçlarını yönetmiştir ve performanslarıyla da takdir görmüştür. Gözlemci raporları ortadadır. Özellikle Fenerbahçe maçındaki yönetimi tüm kamuoyunca takdir edilmiştir. Deniz Ateş Bitnel, bizim hakemlikte değişim ve yenilenme projemizin önemli bir parçasıdır. Kısa süre önce FIFA kokartı takmıştır. Potansiyeli yüksek bir hakem olduğu konusunda sanıyorum tüm kamuoyu mutabıktır. Daha önce zorlu maçlar yönetmiş bir hakemimizi bu karşılaşmaya atamaktan doğal bir şey olamaz. Bu atamayla herhangi bir tartışma da olmamıştır. Ancak emin olun ki dünkü performansı bizi üzmüştür. Tüm hassasiyetimle söylüyorum, biz de en az futbolseverler kadar üzgünüz. Trabzonspor'un üzüntüsünü de paylaşıyoruz. Bu üzüntüyü paylaşmakla yetinmeyeceğiz. Sorumluluğumuzun farkındayız. Başarılı hakemlerimize destek olduğumuz gibi, başarısız hakemlerin de değerlendirmesini yapıyoruz. Yaptırımları uygulayacağız. Yaptırımların ne olduğunu zamanla göreceksiniz."

Bitnel'in cezasının ne olacağı yönündeki sorular üzerine Müftüoğlu, "Bizde ceza sistemi yok. Cezalandırmıyoruz, dinlendiriyoruz. Başarılı maç yöneten hakem nasıl tekrar atanıyorsa, başarısız maç yöneten arkadaşlarımız da bir süre dinlendiriliyor. Bu bizim takdirimiz. Önümüzdeki günlerde karar vereceğiz" yanıtını verdi.

Maç gözlemcisinin Bitnel'e verdiği nota değinen Müftüoğlu, "Gözlemci değerlendirmesi bu sezonun en düşüğü ve 7'nin altında" demekle yetindi.

Müftüoğlu, maçtan sonra Trabzonspor Kulübü Başkanı Muharrem Usta ile herhangi bir görüşmesi olmadığını anlatarak, "Hakemimiz hatalar yapmıştır ve gözlemci raporu da ortadadır. Hakemimize gerekli yaptırımları uygulayacağız. Bundan sonra hakemlerimizin sadece Trabzonspor müsabakalarında değil, tüm müsabakalarda objektif maç yönetmelerine çalışacağız. Zaten hakemlerimizle bu çarşamba ve perşembe günleri değerlendirme toplantıları yapacağız. Kalan maçları en iyi şekilde geçirmeye çalışacağız" ifadelerini kullandı.


- Hakeme kırmızı kart gösterilmesi


Kuddusi Müftüoğlu, Trabzonsporlu oyuncu Salih Dursun'un hakem Deniz Ateş Bitnel'e kırmızı kart göstermesinin hatırlatılması üzerine, "Görüntü hoş değil" dedi.

Bu konuda Salih Dursun'a ilgili kurulların ceza vereceğini söyleyen Müftüoğlu, "Futbol adına hoş değil. Salih'in kahraman gibi gösterilmesini doğru bulmuyorum. Çok üzüldüm. Türk hakemliği adına üzüldüm" şeklinde konuştu.


- "TFF yönetimiyle istişarede bulunduk"


Kuddusi Müftüoğlu, TFF Başkanı Yıldırım Demirören ve yönetim kurulu üyeleriyle konuyu istişare ettiklerini söyleyerek, "Bu konuda sonuna kadar yanımda olduklarını beyan ettiler. Biz, Türk hakemliğini geliştirmek için buradayız. Şu anda bir sancı yaşıyoruz" dedi.

Hakem yetiştirmenin kolay olmadığını anlatan Müftüoğlu, "Görev vererek genç hakemleri kazanmaya çalışıyoruz. Uzun yıllardır aynı kadro maç yönetiyor ve yeni yüzlere ihtiyaç var. Hakem tayinlerinde de bir görev dağılımımız var ve son kararı ben veriyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Kendisinin 15 yılı Süper Lig'de olmak üzere 22 yıl hakemlik yaptığını dile getiren Müftüoğlu. "Son 8 aydır da bu görevdeyim. Hatalar her dönemde oluyor. Bu sezon spesifik hatalar çok konuşulduğu için genel performansı değerlendirmede sıkıntılar oluyor. Bazı hataları kabul ediyoruz ama geçmiş sezonlardaki hatalar ile bu sezonki hatalar arasında çok fark olmadığını istatistikler söylüyor. Başka liglerde de hatalar yapılıyor. Olabildiğince az hata yapılması için çalışılıyor. Dün Bayer Leverkusen-Borussia Dortmund maçını izledim ve oradaki hataları da gördüm. Maçları hakem odaklı izliyoruz. Genel anlamda hakemlerimizi başarılı buluyorum" şeklinde görüş belirtti.

Deniz Ateş Bitnel'in maç sonrası oteline götürülemediği şeklinde basına yansıyan haberleri yalanlayan Müftüoğlu, "Bu durum doğru değildir. Maçtan sonra bir değerlendirme toplantısı yapıldı ve sonra evine geçti" derken, FIFA kokartı almasının ardından Bitnel'in form düşüklüğü yaşadığı yorumları için ise, "Katılıyorum. Ben de geçmişte FIFA kokartı taktığımda bir düşüş dönemi yaşamıştım ama hakemlik uzun süreli bir performans. FIFA kokartının ağırlığı ve yeni dönemde biçilen rol onu fazlasıyla etkilemiş olabilir. O ağırlığı sanıyorum dünkü müsabakada fazla hissetti" ifadelerini kullandı.


- "İstifa hiç aklımdan geçmedi"


Kuddusi Müftüoğlu, Galatasaray-Trabzonspor maçı sonrası MHK'ya yönelik eleştirilere dikkati çekerken, "İstifa hiç aklımdan geçmedi. Çok net söyleyeyim. Sadece gelecek haftaların maçlarına konsantre oldum. Bu maç çok iyi analiz etmemiz lazım. Her hafta atamalar yapıyoruz. Kalan haftalara hakemlerimizi moralli ve diri tutmak için seferber olmuş durumdayız" diye konuştu.

Dört kırmızı kart çıkarılan maçla ilgili bahis iddialarının bulunduğunun söylenmesi üzerine Müftüoğlu, "Bu konuda belgesi olan varsa, bize müracaat etsin. Biz tüm işlemleri anında yaparız. Bize böyle bir belge ya da bilgi gelmedi. Hakemlerimize güveniyoruz. En küçük bir şüphemiz olmadı. Bu iddiaları ortaya atanlar, ispatlamakla mükelleftir" dedi.

Maçtan sonra Deniz Ateş Bitnel'le konuştuğunu aktaran Müftüoğlu, "Ben de uzun yıllar hakemlik yaptım ve konulara hakimim. Böyle bir maçtan sonra o hakemin üzüntüsünü en iyi ben bilirim. İnanın, sizin düşündüğünüzden kat ve kat daha üzüntülüydü. Onun duygusunu ben ve hakem arkadaşlarım daha iyi biliriz" şeklinde konuştu.

FIFA kokartlı hakemlerden Cüneyt Çakır'ın babası olan eski hakem Serdar Çakır'ın atamalarda etkili olduğu yorumları aktarılan Müftüoğlu, "Serdar Çakır'ın hakem atamalarında etkili olması söz konusu değil. Çünkü atamaları ben yapıyorum. Serdar Çakır hocamız, profesyonel hakemlerden sorumlu koordinatörümüz" ifadelerini kullandı.

Türk hakemliğinin gelişimi için çaba sarf ettiklerini ve bu konuda herkesle olduğu gibi Trabzonspor Kulübü Başkanı Muharrem Usta'yla görüşebileceğini vurgulayan Müftüoğlu, yabancı hakem önerilerine ise her zaman olumsuz baktığını anlattı.

Müftüoğlu ayrıca, maçın devre arasında Deniz Ateş Bitnel'le telefon görüşmesi yapıldığı iddialarına da tepki göstererek, "Hakemlikle ilgili öyle dedikodular var ki hepimizi rahatsız ediyor. Biz talimatları sonuna kadar takip ediyoruz. Hakemlerimiz de başarılı olmak için ellerinden geleni yapıyor. Bu kadar baskının oldu yerde hakemler de hatalara düşebiliyor. Telefon ve diğer konularda, hakemlerimiz kimseyle konuşmuyorlar. Böyle bir iddiası olan varsa ispat etsin. Maç öncesi ve sonrası belli bir süre telefonlar kapatılır. Talimatlarımız böyledir" diyerek sözlerini tamamladı.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.