"MHP'nin öncelikleri dikkate alınmalı"

"MHP'nin öncelikleri dikkate alınmalı"
MHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın:- "AKP ile MHP arasında azami müştereklerin olması demek, en azından anayasanın değiştirilmesini istemediğimiz ilk dört maddesi konusunda görüş birliği halinde olmak demektir. Oysa iki parti arasında böyle bir müşterek v

ANKARA (AA) - CÜNEYT ATEŞ - MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, "AKP ile MHP arasında azami müştereklerin olması demek, en azından anayasanın değiştirilmesini istemediğimiz ilk dört maddesi konusunda görüş birliği halinde olmak demektir. Oysa iki parti arasında böyle bir müşterek veya görüş birliği dahi yoktur." dedi.

Yalçın, AA muhabirine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Sadece iktidar partisi ile MHP el ele verse, 367’yi bulamayabilirler, o ayrı bir konu ama hiç olmazsa millete gitmenin yolu açılabilir. İnanıyorum ki millete gitmenin yolu açılsa, millet böyle bir yeni anayasa 'evet' diyecektir." sözlerini değerlendirdi.

Partisinin yeni anayasa konusunda tavrını daha başından net olarak ortaya koyduğunu belirten Yalçın, "Partimiz, demokratik parlamenter sistemin devamını ve aksaklıkları giderilerek mevcut rejimin takviye edilmesini savunmaktadır. Ayrıca anayasanın ilk dört maddesinin değiştirilmesine karşı olunduğu, MHP sözcüleri tarafından defalarca dile getirilmiştir." dedi.

- 1982 Anayasası'nın kötü şöhreti kullanıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir rejim değişikliği istediğini savunan Yalçın, şöyle devam etti:

"Sayın Erdoğan, anayasa değişikliğinden söz ederken 'İktidar partisi ile MHP arasında asgari müştereklerin değil, azami müştereklerin olduğuna inanıyorum' demiştir. Burada bir tuzak ve aldatmaca vardır. AKP ile MHP arasında azami müştereklerin olması demek, en azından anayasanın, değiştirilmesini istemediğimiz ilk dört maddesi konusunda görüş birliği halinde olmak demektir. Oysa iki parti arasında böyle bir müşterek veya görüş birliği dahi yoktur.

Eğer mesele sadece başkanlık sisteminin getirilmesiyle alakalıysa bu hususta asgari müştereğimiz bile yoktur. Çünkü MHP ne başkanlık ne yarı başkanlık ne de AKP’nin ortaya attığı ama aslında ismiyle müsemma olmayan 'Türk tipi başkanlık' sisteminden yanadır. Sayın Erdoğan’ın niyeti bellidir. Kendisi bir anayasa değişikliğinden söz ediyorsa bundan, bir darbe anayasasından kurtulma arzusu değil, rejim değişikliği hedefi anlaşılmalıdır."

Yalçın, mevcut anayasanın, yürürlüğe girdiği 1982 yılından beri 34 defa değişikliğe uğradığına işaret ederek, "Üstelik bu değişikliklerin neredeyse tamamı Avrupa Birliği kriterlerine uyum için atılmış adımlardır. Cumhurbaşkanını halkın seçmesine dair değişiklik de cabasıdır. Buna rağmen 1982 Anayasa’sının kötü şöhreti kullanılarak, metnindeki darbeci ruh bahane ve istismar edilerek aslında Erdoğan’ı başkan yapmanın zemini hazırlanmaktadır." diye konuştu.

- Darbe artığı maddeler

Semih Yalçın, 1982 Anayasası’nda halen neşter vurulması gereken darbe artığı maddeler bulunduğuna dikkati çekti.

Buna YÖK’le ilgili hükümlerin örnek verilebileceğini vurgulayan Yalçın, "Bu konuda yapılacak bir anayasa değişikliği için önceki yıllarda zaman ve zemin müsaitken AKP iktidarları bunu yapmamış, parti programında kaldıracağını vadettiği YÖK’ü kendi politik hedefleri için kullanmıştır. Bu sayede üniversitelerde kadrolaşarak yükseköğretim kurumlarının tamamen politize olmasına ve ilim zihniyetinin ortadan kalkmasına yol açmıştır." ifadesini kullandı.

Yalçın, MHP’nin, yeni bir anayasa yapımı konusundaki çekince ve görüşlerinde bir değişikliğin söz konusu olmadığını belirterek, şunları kaydetti:

"İktidar partisi yeni bir anayasa yapımı konusunda partimizin öncelik ve vazgeçilmezlerini nazarıdikkate almak zorundadır. Cumhurbaşkanı ve Başbakan uyarılarımızı dikkate almadığı takdirde anayasa değişikliği konusunda iki parti arasında bırakınız azami müştereği, asgari müşterek bile bulunamayacaktır.

Biz şimdiden söyleyelim. O zaman, 'Yine MHP hayır dedi. Anayasa değişikliği için masada oluruz dedi ama masayı terk etti' denilerek hakikat saptırılsa da kimse inanmayacaktır."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.