Millet Yazma Eser Kütüphanesi 100 yaşında

Millet Yazma Eser Kütüphanesi 100 yaşında
Ali Emiri Efendi'nin kurduğu kütüphanenin yüzüncü yılı çeşitli etkinliklerle kutlanıyor - Etkinlikler, 2 gün boyunca, Millet Yazma Eser Kütüphanesi'nde düzenlenen bir dizi konferansla devam edecek

İSTANBUL (AA) - Ali Emiri Efendi tarafından kurulan Millet Yazma Eser Kütüphanesi'nin 100. yılı çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

Etkinlikler kapsamında, araştırmacı, yazar Ali Emiri Efendi'nin Fatih Camisi haziresindeki kabri başında, Kur'an-ı Kerim okundu, dualar edildi. Ardından, Fatih'te bulunan Millet Yazma Eser Kütüphanesi'nde geniş katılımlı bir tören düzenlendi.

Törende konuşan Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Yazma ve Nadir Eserler Dairesi Başkanı Hüseyin Kutan, Millet Yazma Eser Kütüphanesi'nin oldukça önemli ve kıymetli olduğunu söyledi.

Milli değerlere sahip çıkılması gerektiğini aktaran Kutan, "Bu kütüphane bütün kütüphaneler gibi milletin kütüphanesidir ama Ali Emiri Efendi'nin, 'Bu kütüphane milletindir, milletin kütüphanesi olarak kalacaktır' ifadesiyle daha farklı bir boyut kazanıyor. Programımızın her şeyden önce, yazma eserler adına hayırlara vesile olmasını diliyoruz." dedi.

Millet Yazma Eser Kütüphanesi Müdürü Melek Gençboyacı ise Ali Emiri Efendi gibi şahsiyetlerin eserlerini yaşatmaya çalıştıklarını kaydetti.

Ali Emiri Efendi'nin hayatından bahseden Gençboyacı, "Çalışma hayatı memuriyetle geçmiş, katip ve defterdar olarak, Osmanlı coğrafyasında vazife gereği gittiği her yerden kitap toplamıştır. Bir kitap uğruna diyar diyar dolaşmış ve birçok zorluğa göğüs germiştir." ifadelerini kullandı.

Gençboyacı, Ali Emiri Efendi'nin, Kaşgarlı Mahmud'un "Divanu Lügati't-Türk" isimli eserini Türk kültür hayatına kazandırdığını belirterek, kütüphanenin kurulma sürecini anlattı.

- 2 gün boyunca konferanslar yapılacak

Törende ayrıca, Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı tarafından satın alınan, Ali Emiri Efendi tarafından neşredilmiş, Bayati Hasan b. Mahmud'un kaleme aldığı Osmanlı silsilenamesi "Cam-ı Cem-ayin" isimli eser, kütüphaneye devredildi.

Tören sonunda, Ali Emiri Efendi'nin kardeşinin torunu Füsun Özarpak ve kütüphaneye 61 yazma eser bağışlayan Turgut Kut'a plaket takdim edildi.

Özarpak, Ali Emiri Efendi'nin yaşayan tek akrabası olduğunu ve bununla gurur duyduğunu belirterek, "Kendisini tanımadım ama annem ve teyzelerim onu çok iyi tanıyordu. Bayramda elini öpmek için yarışırlarmış. Çünkü her birine birer altın dağıtırmış. Çok gönlü gani bir adamdı." diye konuştu.

Öte yandan etkinlik kapsamında Millet Yazma Eser Kütüphanesi fotoğraflarından oluşan bir sergi de gerçekleştirildi.

Etkinlikler, 2 gün boyunca, Millet Yazma Eser Kütüphanesi'nde düzenlenen bir dizi konferansla devam edecek.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.