Milletlerarası anlaşmalar

Milletlerarası anlaşmalar
ANKARA (AA) - Türkiye'nin Karadağ, Kenya, Somali, Nijer ve Azerbaycan ile ayrı ayrı imzaladığı milletlerarası anlaşmalar, onaylanarak Resmi Gazete'de yayımlandı.Türkiye...

ANKARA (AA) - Türkiye'nin Karadağ, Kenya, Somali, Nijer ve Azerbaycan ile ayrı ayrı imzaladığı milletlerarası anlaşmalar, onaylanarak Resmi Gazete'de yayımlandı.

Türkiye ve Karadağ arasında 18 Mayıs 2015'te Podgoritsa'da imzalanan "Türkiye Cumhuriyeti ile Karadağ Arasındaki Sosyal Güvenlik Anlaşmasının Uygulanmasına İlişkin İdari Anlaşma", iki ülkenin ilgili kurumlarının, hastalık ve analık yardımları, yaşlılık, malullük ve ölüm, meslek hastalıkları ve iş kazaları, işsizlik yardımları, aile ve çocuk yardımları ile ortopedik cihazlar, protezler ve büyük masraf gerektiren sağlık yardımları konularına ilişkin uygulayacakları mevzuatı ve genel hükümleri kapsıyor.

- Türkiye ile Kenya arasında kültür, basın yayın, gençlik ve spor işbirliği

Ankara'da 8 Nisan 2014'te imzalanan "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kenya Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Kültür, Basın-Yayın, Gençlik ve Spor Alanlarında İşbirliği Anlaşması"nda, tarafların karşılıklı olarak birbirinin kültür alanındaki başarılarına katkıda bulunacağı belirtiliyor. Anlaşmayla iki ülke arasında kültür ve sanat kurumları arasında doğrudan tecrübe paylaşımı yapılması, tiyatro, müzik, opera, bale ve diğer sanat alanlarında karşılıklı ziyaret ve etkinliklerin kolaylaştırılması, sinematografi alanında temasların sağlanması, dil, kültür ve tarihe ilişkin araştırmaların yürütülmesi, kültürel ve tarihi mirasın korunması gibi faaliyetlerin teşvik edilmesi hedefleniyor.

İki ülke arasındaki kültürel işbirliği kapsamında, Türkiye ve Kenya'dan eşit sayıda üyenin katılımıyla Türk-Kenya Ortak Komisyonu'nun oluşturulması da kararlaştırıldı.

- Türkiye ile Nijer arasında polis eğitimi işbirliği

Ankara'da 11 Mart 2014'te imzalanan "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Nijer Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Polis Eğitimi İşbirliği Protokolü", polis eğitimi alanında tarafların yürütecekleri faaliyetler ile personel, bilgi ve deneyim paylaşımı konularına ilişkin ilkeleri kapsıyor.

- Türkiye ve Somali arasında gençlik ve spor işbirliği

Mogadişu'da 25 Ocak 2015'te imzalanan "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Somali Federal Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Gençlik ve Spor Alanında İşbirliği Anlaşması"nda, iki ülke arasında gençlik ve spor alanlarındaki işbirliğinin güçlendirilmesi taahhüt ediliyor. Anlaşmayla yetenekli genç sporcular arasında değişim programlarının düzenlenmesi, sporda kadınların teşvik edilmesi, spor hekimliği ve dopingin önlenmesi konularında uzman değişimi ve paylaşımının yapılması, spor federasyonları arasında iletişim kurulması gibi faaliyetlerin desteklenmesi hedefleniyor.

- Türkiye ile Azerbaycan arasında hava savunma tatbikatı mutabakatı

Ankara'da 18 Eylül 2015 tarihinde imzalanan "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Azerbaycan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Hava Savunma Tatbikatı İçin Ev Sahibi Ülkenin Desteğine İlişkin Mutabakat Muhtırası", iki ülke arasında yürütülen hava savunma tatbikatları sırasında evsahibi ülkeye ve tatbikate katılan diğer ülkeye ilişkin sorumlulukları, ilkeleri ve genel usulleri içeriyor.





Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.