Milletlerarası anlaşmalar

Milletlerarası anlaşmalar
Türkiye ile çeşitli ülkeler arasında imzalanan anlaşma ve protokoller Resmi Gazete'de yayımlandı

ANKARA (AA) - Türkiye'nin İtalya ve Peru ile ayrı ayrı, Bulgaristan ve Yunanistan ile ortak imzaladığı anlaşma ve protokoller onaylanarak Resmi Gazete'de yer aldı.

Türkiye ve İtalya arasında 8 Ekim 2015'te İstanbul'da imzalanan, "Türk-İtalyan Kara Ulaştırması Karma Komisyon Toplantısı Protokolü", iki ülke arasındaki ticaret hacmine ve taşımacılığa dair istatistiki verilerin değerlendirilmesine, eşya taşımacılığında, taşımacılık konusunda uluslararası hukuk çerçevesinde gözetilecek haklara ve gerekli geçiş belgeleri ile kotalara, yolcu taşımacılığına yönelik yöntem ve düzenlemeleri kapsıyor.

Heyetlerin düzenli olarak toplantı yapmak konusunda hemfikir olduğu belirtilen protokolde, İtalyan heyetinin Türk heyetini ekim ayında yapılacak bir sonraki toplantı için Roma'ya davet ettiği kaydedildi.

- Peru ile ekonomik ve ticari işbirliği anlaşması

Türkiye ile Peru arasında 15 Nisan 2011'de Ankara'da imzalanan "Türkiye Cumhuriyeti ile Peru Arasında Ekonomik ve Ticari İşbirliği Anlaşması" ve "Notalar" ile iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari işbirliğini en geniş temelde geliştirip güçlendirmek ve gelecekte serbest ticaret alanı kurmak amacıyla müzakerelere başlanması için her türlü çabanın gösterilmesi kararlaştırıldı.

İki ülke arasındaki anlaşma, ikili işbirliğinin geliştirilmesi için, tarafların ticaret ve yatırımların kuruluşlarının, iş adamlarının ve birliklerinin karşılıklı ticaret heyetlerine, sergilere ve fuarlara katılımını teşvik etmelerine ilişkin düzenlemeleri kapsıyor. Anlaşmanın amaçlarını gerçekleştirmek üzere, Türk-Peru Ticaret ve Ekonomik İşbirliği Ortak Komitesi'nin kurulması kararlaştırıldı.

- Bulgaristan ve Yunanistan ile "ortak temas merkezi" kurulacak

Türkiye, Bulgaristan ve Yunanistan arasında "Polis ve Gümrük İşbirliği Ortak Temas Merkezi Kuruluş ve İşleyişi Hakkında Anlaşma" ile "Notalar" onaylanarak Resmi Gazete'de yer aldı.

Anlaşma, taraf devletlerin yasa dışı göç, uyuşturucu ticareti, organize suç, terör ve diğer ciddi suçlarla mücadelede etkinliğinin artırılması, polis, sınır ve gümrük yetkililerinin karşılıklı faaliyetlerine destek verilmesi ve Avrupa Birliği koşullarına ve normlarına uygun şekilde ortak bir çerçeve standart tesis edilmesi için "ortak temas merkezi"nin kurulmasına ve işleyişine ilişkin genel hüküm ve yöntemleri kapsıyor.

Anlaşmaya göre, üç ülke arasında bilgi alışverişini ve işbirliğinin koordinasyonunu sağlayacak ortak temas merkezi, Bulgaristan Cumhuriyeti topraklarında, Kapitan Andreevo Sınır Kapısı'nda yer alacak.

Taraf devletlerin her birinin dört yetkilisinin yer alacağı bir ortak komisyon kurulacak ve komisyonun üyeleri, her yıl iki kez ortak temas merkezinde bir araya gelerek diplomatik kanallarla birbirine bildirimde bulunacak. Komisyon tarafından her yıl, merkezin işlevinin değerlendirildiği bir rapor hazırlanacak.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.