Milletvekilinin ölümü Meclis'teki dengeleri değiştirdi, grup düştü

Milletvekilinin ölümü Meclis'teki dengeleri değiştirdi, grup düştü
 Editör
TBMM kürsüsünde fenalaşarak hastaneye kaldırılan Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Kocaeli Milletvekili Hasan Bitmez’in vefatının ardından Meclis’te de dengeler değişti, Saadet Gelecek Grubu düştü

TBMM’de 12 Aralık Salı günü fenalaşarak hastaneye kaldırılan Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hasan Bitmez, tedavi gördüğü hastanede bugün hayatını kaybetti. TBMM’de bir vekili eksilen Saadet Gelecek Grubu, iç tüzük gereği grup kurmak için gereken 20 milletvekili kuralını yerine getiremediği için düşmüş oldu.

Bitmez’in hayatını kaybetmesinin ardından 2023 Türkiye Genel Seçimleri sonucu Altılı Masa anlaşmasıyla Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) aracılığıyla TBMM’ye 10’ar milletvekili sokan Gelecek Partisi ve Saadet Partisi’nin TBMM Grubu düşmüş oldu. TBMM İçtüzüğü’nün 18’inci Maddesi’ne göre TBMM Grubu kurabilmek için en az 20 milletvekili gerekiyor.

vekil-oldu-grup-dustu3.jpg

MİLLETVEKİLLERİNİN KOMİSYON VE DİVAN ÜYELİKLERİ DÜŞTÜ

TBMM İçtüzüğü’ne göre Meclis’te grup kurma hakkını kaybeden milletvekillerinin komisyon üyelikleri düşüyor. Yeter sayısının sağlanamaması sebebiyle Saadet-Gelecek Grubu’nun komisyon ve divan üyelikleri düştü. TBMM Başkanlık Divanı’nda Saadet-Gelecek Grubu’nu temsil eden Gelecek Partisi İzmir Milletvekili Mustafa Bilici’nin de TBMM Başkanlık Divanı üyeliği düştü.

vekil-oldu-grup-dustu5.jpg

BİR VEKİL KATILIRSA, YENİDEN GRUP KURULABİLECEK

TBMM’deki bağımsız milletvekilleri ya da şu an itibariyle partisinden istifa edecek bir milletvekilinin Saadet ya da Gelecek Partisi’ne katılması durumunda Saadet-Gelecek Grubu yeniden 20 milletvekili yeter sayısını karşılayarak grup olma hakkını elde edebilir.

28. yasama döneminin ilk yılında kurulan Saadet-Gelecek Grubu’nda başkanvekilliği iki parti arasında bölünmüştü ve bir yılın sonunda işbirliği yeniden değerlendirilecekti. Saadet-Gelecek Grubu’nun kurulmasıyla TBMM’deki grup sayısı 6’ya yükselmişti. Hasan Bitmez’in vefatı ile birlikte grup sayısı tekrar 5’e düştü.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.