Milli Savunma Bakanı Canikli: (Afrin'e Operasyon) Bu Operasyon Gerçekleştirilecek

Milli Savunma Bakanı Canikli: (Afrin'e Operasyon) Bu Operasyon Gerçekleştirilecek
Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, olası Afrin operasyonuna ilişkin, "Bu operasyon gerçekleştirilecek, yapılacak, Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi." dedi

ANKARA (AA) - Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, A Haber'de gündeme ilişkin değerlendirmede bulundu, soruları cevapladı.

Canikli, Afrin'e olası operasyona ilişkin bir soruya, "Bu operasyon gerçekleştirilecek, yapılacak. Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi. Ama zamanı, saati tamamen harekatın gerekliliği çerçevesinde, harekatın en etkili, en başarılı şekilde yürütülmesiyle alakalı bir planlamanın bir parçası. Dolayısıyla o çerçevede şu anda gereği yapılıyor." dedi.

Harekatın zamanı konusunda bir şey söylemenin mümkün olmadığını vurgulayan Canikli, "Ama şunu söylemek ve altını çizmekte fayda var. Suriye'nin kuzeyindeki bütün terör hatların varlığı ortadan kaldırılacaktır. Bunun başka çaresi yok." ifadesini kullandı.

Bunun, teröre yönelik bir mücadele ve Türkiye'nin güvenliğini tehdit eden, çok ciddi bir risk ortaya çıkaran bir terör faaliyetinin bertaraf edilmesi olduğunun altını çizen Canikli, "Bunu hiçbir zaman unutmamak gerekiyor." diye konuştu.

"Bu bizim en doğal hakkımızdır"

Terörle mücadelenin uluslararası hukuktan doğan bir hak olduğunu anımsatan Canikli, şöyle devam etti:

"Onu kullanıyoruz. Yine zaman zaman 'Başka ülkelerin yaklaşımları, tavır ve davranışları bu mücadaleyi etkiler mi?' gibi sorular ya da tartışmalar gündeme geliyor, değerlendirmeler söz konusu olabiliyor. Elbette etkilemez. Çünkü bu bizim en doğal hakkımızdır. Bu toprakların korunması, ülkeye yönelik terör saldırılarının ortadan kaldırılmasına yönelik mücadele bizim hakkımızdır, en doğal hakkımızdır."

Bu saldırı ve tehdidin reel olduğunu ifade eden Canikli, "Afaki, sanal bir tehdit unsuru değildir. Şu anda Suriye'nin kuzeyinden Türkiye'ye, ülkemize yönelik terör tehditi gerçek bir tehdittir, reel bir tehdittir ve büyük bir tehdittir." değerlendirmesinde bulundu.

Canikli, özellikle bazı ülkelerin, bazı istihbarat örgütlerinin bu terör kuruluş ve organizasyonlarına silah ve mühimmat gibi çok ciddi destek verdiklerine işaret etti.

"İsim vermeniz mümkün mü?" sorusu üzerine Canikli, artık bunu bütün dünyanın bildiğini, bazı hadiselerin dünyanın gözü önünde cereyan ettiğini söyledi.

"Güllük gülistanlık bir alan değil"

Canikli, şu anda Suriye topraklarında çok farklı yapıların, devletlerin hakimiyetinin, ağırlıklarının söz konusu olduğunu belirterek, "Yani öyle güllük gülistanlık bir alan değil, bir mayınlı alan." ifadesini kullandı.

"Böyle bir operasyonda Suriye hava sahasını kullanabilecek miyiz? Bu konuda Rusların mutabakatı var mı?" sorusu üzerine Canikli, tek tek spesifik konular üzerinden gitmenin çok fazla bir anlamı bulunmadığını kaydederek, şu değerlendirmede bulundu:

"Ama burada bu ve buna benzer başka konularda hareket alanının olgunlaştırılması için yapılması, atılması gereken adımlar... Bunlar bugüne yönelik değil sadece bu ve buna benzer orada çok etkili, hızlı hareket etmemizi sağlayacak bütün şartların oluşturulması gerekiyor. Bunun için ne gerekiyorsa yapılıyor. Orada yaşayan insanlarla olan ilişkilerden tutun da başka gündeme gelmeyen birçok konu bu çerçevede analiz ediliyor ve taraflarıyla mutlaka görüşmeler yapılıyor. Orada çok kaygan bir zemin var Suriye'de. Farklı grupların, güçlerin şu anda orada bir alan hakimiyeti oluşturduklarını görüyoruz. Bunun adı realite, bunun adı gerçek. Bunları yok sayarak, bunları olmamış gibi kabul ederek bir operasyon yapmanız mümkün değil. Yapılabilir ama maliyeti çok yüksek olur."

"Buradan dönüş yok"

"Rusya bu operasyona sıcak bakıyor mu?" sorusu üzerine Canikli, şunları söyledi:

"Elbette bu harekatın sorunsuz yürütülmesi noktasında oradaki ülkelerin, devletlerin, yani ağırlığı olan, arazide olan, şu anda belli bir hakimiyeti olan ülkelerin kaanatleri, görüşleri, düşünceleri, tavırları, politikaları son derece önemli. Onların bizim politikalarımızla olabildiğince örtüştürülmesi, yakınlaştırılması gerekiyor. Bizim oradaki başarımızı artıracak ve aynı zamanda Allah korusun muhtemel kayıplarımızı en aza indirecek adımlardır. Bunları atıyoruz ama sonuç itibarıyla bu harekat yapılacak. Terörle bu mücadele gerçekleştirilecek. Bizim bu nihai hedefimizi engellemek için, ortadan kaldırmak için, zayıflatmak için atılacak herhangi bir adım bizi bu hedefimizden kesinlikle vazgeçirmeyecektir. Buradan dönüş yok."

"Çok anlamsız bir açıklama"

ABD'nin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsünün Afrin açıklamasına ilişkin değerlendirmesi sorulan Canikli, şunları söyledi:

"Boş ve anlamsız bir değerlendirme. Bir defa DEAŞ bitti. Aslında şu ifade bile DEAŞ'ın, Amerika tarafından özellikle Suriye'de, belli bölgelerde nüfuzunu oluşturması, kurması, orada hakim olmak için araç olarak kullandığının bir yansıması. 'En büyük tehdit DEAŞ'tır, dolasısıyla herkes DEAŞ'a yönelik olarak bütün politikalarını belirlemeli, ona göre hareket etmeli' gibi bir yaklaşım bugün itibarıyla son derece anlamsız, içi boş bir sözdür, açıklamadır. DEAŞ tehdidinin bittiği resmi olarak ilan edildi zaten. DEAŞ tehdidi artık hem Suriye'de hem Irak'ta ortadan kaldırılmıştır. Bu gerçek ortadayken halen 'DEAŞ'a karşı odaklansın' gibi açıklama gerçekten çok anlamsız bir açıklama."

Afrin konusunda başından beri çok çelişkili açıklamalar bulunduğuna dikkati çeken Canikli, bu açıklamaların günlük, taktiksel açıklamalardan ibaret olduğunu belirtti.

Bakan Canikli, "Biz onların gerçek niyetini biliyoruz. Oradaki dengelere yönelik olarak hangi ülkenin hangi ölçüde müdahil olma isteğini ve onu hangi araçlarla, hangi örgütlerle orada hayata geçirmeye çalıştıklarını biliyoruz. Dolayısıyla bunlar bizim için önemli değil." ifadesini kullandı.

"Yarın olabilir, akşam olabilir"

Sınırdan 20 araçlık askeri konvoyun Suriye sınırına geçtiğinin aktarılması üzerine de Canikli, "harekatın zamanı, hangi koldan yapılacağı" şeklinde bir tartışmanın olamayacağını vurgulayarak, "Bizim söylediğimiz şudur; bu harekat yapılacak. Terör örgütleri oradan temizlenecek. Diğerleri detaydır. Diğerleri gelişmelere göre, arazinin olgunlaşmasından sonra atılacak adımlardır. Onun zamanı, en uygun zaman seçilmeye çalışılıyor. Yarın olabilir, akşam olabilir. Esasında filli olarak da harekat başlamış durumda. Sınırı geçmek hariç, onun dışında Türkiye'ye yönelik tacizleri kaldırmak için yapılan atışlarla operasyon zaten başladı." ifadelerini kullandı.

Bakan Canikli, Afrin merkezdeki harekatın bir miktar daha uzun sürmesinin beklenebileceğini belirtti.

Terör örgütünün kısa süre içerisinde çözüleceğini tahmin ettiklerini söyleyen Canikli, Afrin'deki demografik yapının böyle bir örgütü kaldıracak yapıda olmadığının altını çizdi.

Muhabir: Esin Işık, Ali Kemal Akan

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.