Mısır destekleri devam edecek

Mısır destekleri devam edecek
AK Parti Konya Milletvekili Muhammet Uğur Kaleli, bu sene buğday rekoltesi noktasında sıkıntı yaşanmayacağını ifade ederken, önümüzdeki sene mısır desteklerinden tüm ilçelerin yararlanacağını söyledi

Uzun bir dönem Konya Ticaret Borsası’nda görev yapan ve şimdilerde AK Parti Konya Milletvekilliğini yürüten Muhammet Uğur Kaleli, tarım noktasında yıllar boyunca hizmet vermiş olup, bu noktada hala çalışmalarda da yer almaya devam ediyor. Kaleli, çiftçilere verilen desteklerden bahsederken, geçtiğimiz yıl yaşanan tarımsal afeti de değerlendirdi.

20 MİLYARLIK BÜTÇE AYRILDI

Genç Çiftçi Projesi ile 255 kişinin desteklenmesi noktasında “destek artırılabilir” diyen Kaleli, “Aslında bu sayının artırılması ve daha çok gençlerin teşvik edilmesi lazım.  Genç girişimcilere bu ülkenin ihtiyacı var. Sadece tarımsal alanda değil hem sanayide hem ticarete genç girişimcilere her zaman ihtiyaç var. Bu nedenle kaynaklar çerçevesinde çiftçilerin daha fazla desteklenmesi gerekir.  Tarım destekleri, Dünya Ticaret Örgütü ile yapılan anlaşma gereği gayri safi milli hasılanın yüzde 1’ni tarım desteğine ayırmalıdır diye ibare bulunuyor. Bu noktada ülke olarak 2017 yılı bütçesinde tarımda 20 milyarlık bir bütçe ayırdık. Çiftçilerimiz 11 milyar TL ile desteklenecek olup, banka faiz ve mazot destekleri verilecek. Eğer bu miktarın üzerinde herhangi bir destek oluşursa ek bir bütçe daha ayrılacak” diye konuştu.

600 BİN DEKAR ARAZİ ZARARA UĞRADI

Geçtiğimiz yıl yaşanan tarımsal afet hakkında da değerlendirme yapan Kaleli, “Tarımsal afetin etkilerini hala yaşıyoruz. Yaşanan afette kuraklığın, dengesiz yağışların, dolunun önemli etkileri vardı. Bu etkilerden Konya çiftçisi çok ciddi zarar gördü. 600 bin dekara yakın arazi afetten dolayı yüklü bir zarara uğradı. Ziraat Bankası’ndan borçların ötelenmesi noktasında fayda sağlanmaya çalışıldı. Ancak bu yıl da baktığımız zaman ciddi anlamda bir kar yağışı gerçekleşti. Karın hem yer altı sularına hem de don tehlikesi atlatacak olan ekili arazilere bir yorgan görevi gördü. Ekili arazilerden çıkacak olan hububatla birlikte rekolte sorunu yaşayacağımızı zannetmiyorum. Çünkü kar berekettir” ifadelerini kullandı.

5 İLÇE DESTEKTEN YARARLANAMIYOR

Milli Tarım Projesi ile tarım havzalarını destekleneceğini söyleyen Kaleli, “Bütün havzalarda bundan sonra hem bitkisel hem hayvansal üretimde neler yapılabileceğinin stratejisi belirlendi. Onlarda tarihlendirildi. Bu yılla beraber uygulamaya başlanacak. Tarımın içerisinde ne önemli nokta toprak ve suyun birlikte yönetimidir. Bu doğrultuda tarım, kapalı su sitemi ile hareketlendirilecek ve zaman kaybı önlenecek” dedi. Kaleli Konya’daki mısır ekimi ile ilgili durumundan bahsederek, şunları sözlerine ekledi; “Konya’da mısır ekilmemesi ile ilgili ciddi bir gelişim vardı. Ama biz hem üreticilerimizin hem de üretici birliklerimizin, milletvekillerimizin yapmış olduğu mücadelelerle bilirlikte Konya’da mısır ekimine devam edilecek ve mısır destekleri devam edecektir. Ancak 2016 yılında alınan bir karar ile Güneysınır, Kulu, Cihanbeyli ve Altınekin, bölgelerinde için bu yıl prim desteklerinden faydalanamayacaklar. Ama diğer ilçelerimiz prim desteklerinizden faydalanacak. Önümüzdeki sene içerişinde ise tüm ilçeler mısır desteklerinden istifade etmiş olacaklar.”

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.