Mısır’da ölü bulunan İtalyan genç

Mısır’da ölü bulunan İtalyan genç
Kahire-İskenderiye yolunda ölü bulunan ve vücudunda darp izleri tespit edilen İtalyan öğrenci Giulio Regeni'nin annesi ve babası, basın toplantısı düzenledi- Anne Regeni: "5 Nisan’da Mısırlı savcıların ziyaretinin içi boş bir ziyaret olması durumunda, hük

ROMA (AA) – Mısır’da, Kahire-İskenderiye yolunda ölü bulanan ve vücudunda darp izleri tespit edilen İtalyan öğrenci Giulio Regeni’nin annesi Paola Regeni, oğlunun ölümüne ilişkin Mısırlı savcıların gelecek hafta Roma’ya yapacakları ziyaretin boş bir ziyaret olması durumunda İtalyan hükümetinin vereceği cevaba güvendiklerini söyledi.

Regeni’nin annesi Paola ve babası Claudio Regeni, oğullarının ölümüne ilişkin, İtalyan parlamentosunun üst kanadı Cumhuriyet Senatosu’nda İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Senatör Luigi Manconi ve Uluslararası Af Örgütü İtalya Temsilcisi Riccardo Noury’nin, düzenlediği basın toplantısında konuştu.

Anne Regeni, kendisi için toplantıda bulunmanın hiç de kolay olmadığını belirterek, "Biz bu acıyı her gün evimizde hissediyoruz, şimdi bunu beraber söyleme zamanı. Bu, Mısırlı yetkililerin dediği gibi münferit bir hadise değil" dedi.

Gelecek hafta, Mısırlı savcıların Roma’da olayın çözümüne yönelik somut yaklaşımlar ve veriler ortaya koyması beklentisini dile getiren Regeni, "5 Nisan’da Mısırlı savcıların ziyaretinin içi boş bir ziyaret olması durumunda, hükümetimizin güçlü bir yanıt vereceğine güveniyoruz. Umarım, onun işkence görmüş haline dair fotoğrafları göstermek durumunda kalmayız" diye konuştu.

- "Guilio'nun yüzünde dünyanın kötülüğünü gördüm"

Oğlunu teşhis edişini anlatan Regeni, "Yüzü tanınmaz haldeydi. Onu burnundaki benden hemen tanıdım. Giulio’nun yüzünde dünyanın kötülüğünü gördüm. Nazi faşizminden bu yana herhalde hiçbir İtalyan böyle işkence görmemiştir. Giulio, oraya savaşmaya değil, araştırma yapmaya gitmişti" ifadelerini kullandı.

Eğitim hatayı için oğlunun yaklaşık 10'dir evinden uzak olduğunu anne Paola Regeni, "Buna rağmen, biz hep Giulio ile yakındık. Biz, Giulio’nun herhangi bir istihbarat servisi içinde çalışmadığını biliyorduk" dedi.

Senato’daki basın toplantısının sonunda aile üyeleri ve Uluslararası Af Örgütü temsilcileri sarı zemin üzerine hazırlanmış, “Giulio Regeni için gerçeklik” yazılı pankart açtı.

- Ne olmuştu

Kahire'de 25 Ocak devriminin 5. yıl dönümünde kaybolan Cambridge Üniversitesi öğrencisi 28 yaşındaki İtalyan genç Giulio Regeni, Kahire-İskenderiye yolunda ölü bulunmuştu. Regeni'nin naaşını gören İtalya'nın Kahire Büyükelçisi Maurizio Massari, gencin vücudunda çok sayıda darp izi, morluk ve yanma belirtileri bulunduğunu kaydetmişti. Olayın ardından Mısır, insan hakları dosyası ve İtalyan gencin ölümü nedeniyle kınamalara maruz kalmış, Avrupa Parlamentosu da 10 Mart'ta, İtalyan genç Regeni'nin ölümünün, ülkedeki insan hakları ihlalleri bağlamında değerlendirilmesi yönünde karar almıştı.
Kahire Emniyeti’nin geçen hafta Yeni Kahire bölgesinde bir eve yaptığı operasyonda, Regeni’yi de kaçırıp öldürdüğünden şüphelenilen, polis kılığına girerek yabancıları kaçırıp paralarını alan bir çetenin üyelerinin ölü ele geçirildiği açıklanmıştı. Mısır İçişleri Bakanlığı, Regeni’nin ölümüne ilişkin soruşturmanın halen devam ettiğini açıklamıştı.

Regeni'nin ölümü üstündeki sır perdesinin kalkması ve gerçekliğe ulaşılması yönünde Mısır’a baskı yapan İtalya’da Başbakan Matteo Renzi Mısır’dan makul bir açıklama beklediğini yinelemişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.