Mısır’da ölü bulunan İtalyan genç

Mısır’da ölü bulunan İtalyan genç
Mısır Dışişleri Bakanı Şükri, ülkesinin İtalyan öğrenci Giulio Regeni’nin ölümü dosyasını kapatmadığını ve biri hariç İtalya'nın tüm taleplerine cevap verdiğini söyledi

KAHİRE (AA) - Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri, ülkesinin İtalyan öğrenci Giulio Regeni’nin ölümü dosyasını kapatmadığını belirtti.

Başkent Kahire'de Burundili mevkidaşıyla ortak basın toplantısı düzenleyen Şükri, Mısır'ın İtalya tarafının tüm taleplerine cevap verdiğini, sadece birini ise "Mısır anayasasıyla çeliştiği için" reddettiğini söyledi.

Ülkesinin, İtalyan öğrenci meselesinde şeffaflığı önemsediğini ifade eden Şükri, bu işin uzun vakit alacağı değerlendirmesinde bulundu.

Şükri, söz konusu meselede İtalya ile yapılan iş birliğinin "istisnai" olduğunu dile getirdi.

Başsavcı Yardımcısı Mustafa Süleyman, ülkesinin, vatandaşların telefon kayıtlarını vermek istememesi nedeniyle İtalyalı ve Mısırlı inceleme ekiplerinin Roma'da yaptığı toplantının başarısız olduğunu söylemişti.

- Ne olmuştu?

Kahire'de 25 Ocak devriminin 5. yıl dönümünde kaybolan Cambridge Üniversitesi öğrencisi 28 yaşındaki İtalyan genç Giulio Regeni, Kahire-İskenderiye yolunda ölü bulunmuştu.

Regeni'nin naaşını gören İtalya'nın Kahire Büyükelçisi Maurizio Massari, gencin vücudunda çok sayıda darp izi, morluk ve yanma belirtileri bulunduğunu bildirmişti.

Olayın ardından Mısır, İtalyan gencin ölümü nedeniyle kınamalara maruz kalmış, Avrupa Parlamentosu da 10 Mart'ta Regeni'nin ölümünün, Mısır'daki insan hakları ihlalleri bağlamında değerlendirilmesi yönünde karar almıştı.

Kahire Emniyetinin geçen hafta Yeni Kahire bölgesinde bir eve yaptığı operasyonda, Regeni'yi kaçırıp öldürdüğünden şüphelenilen, polis kılığına girerek yabancıları kaçırıp paralarını alan bir çetenin üyelerinin ölü ele geçirildiği açıklanmıştı.

Mısır İçişleri Bakanlığı ise Regeni’nin ölümüne ilişkin soruşturmanın halen devam ettiğini duyurmuştu.

Regeni'nin ölümü üstündeki sır perdesinin kalkması ve gerçeklerin ortaya çıkması yönünde Mısır'a baskı yapan İtalya Başbakanı Matteo Renzi Mısır'dan makul bir açıklama beklediğini yinelemişti.

İtalya-Mısır ilişkilerinin gerilmesine yol açan süreçte son olarak, İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, haftabaşında parlamentoda yaptığı konuşmada Mısırlı savcıların bu haftaki Roma ziyaretinin içinin boş olması halinde yaptırımların hazır olduğunu belirtmiş, Mısır'dan ise bunun süreci daha da karmaşık hale getireceği uyarısı gelmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.