Mobil doktor dönemi başlıyor

Mobil doktor dönemi başlıyor
Bakanlık uzaktan hasta takibini sağlayacak bir sistem üzerinde çalışıyor. Sistem ile şeker ölçümü ve tansiyon bilgileri maille doktora gönderilebilecek.

İlk defa Almanya ve Türkiye'de uygulanacak “Empower” ismi verilmekte olan sistemle, doktor ve hasta maille haberleşecek. Hasta, doktorun istediği şeker, tansiyon, ateş gibi ölçümleri yaparak doktora veri (bilgi) verecek. Hekim hastayı görmeden ilaç dozunu ayarlayabilecek.

Hasta-doktor ilişkisini hızlandıracak, hastanelerde hasta yükünü azaltacak ve doktora adım adım takip imkânı sunacak “Empower” sistemi yaşama geçirilecek. AB ( Avrupa Birliği AB ) ile işbirliği halinde meydana gelen proje çalışmalarında pilot memleket Türkiye ve Almanya seçildi. Her iki memleket de bu çerçevede faliyetlere başladı.
7 MİLYONLUK DİYABET HASTALARINA UYGULANACAK
Sistem öncelikle 7 milyona ulaşan diyabet hastalarında uygulanacak. Hekim ve hasta mail sistemiyle veri aktaracak. Hekim hastasından şeker ölçümü, ateş, tansiyon ölçümlerinin sonuçlarını isteyecek. Hasta evinde bu verileri hazırlayarak sisteme girecek. 
Hekim bu sayede hastasını adım adım takip edebilecek. Hastanın alması lazım gelen ilaç dozu bu biçimde her gün gözden geçirilecek. Hastanın alması lazım gelen ilaç dozu bu biçimde her gün gözden geçirilecek. Böylelikle uzaktan hasta takibi yapılarak hastanelerdeki hasta yükü ve gereksiz muayene sayısı azaltılacak.
PİLOT İL ÇORUM
Proje çerçevesinde Türkiye'de pilot vilayet Çorum seçildi. Sistem ilk etapta diyabet hastalarına uygulandı. Çorum'da hastanede yatan 18 hastada uygulanan sistem başarıya ulaştı. Hastalardan şeker ölçümü, ateş derecesi ve tansiyon ölçümü verilerini sisteme girmesi istendi. 
Hastalar doktorun istediği verileri sisteme girerek mail yoluyla doktora gönderdi. Hekim gelen veriler ışığında hastayı görmeden tedavide uygulanacak ilaçların dozunu ayarlayarak hastaya veri (bilgi) verdi. Bu sayede küçük işlemler için hastaneye gelen hastalar evinde bilgileri girerek, hastaneye gitmekten kurtuldu.
ANDROID VE IOS İŞLETİM SİSTEMLERİNE UYARLANDI
Empower sistemi Android ve IOS işletim sistemlerine uyarlandı. Program hastaların ya da yakınlarının mobil telefonlarına indiriliyor. Sistem sayesinde doktor hastasını adım adım takip edebilecek. Diyabet hastalarında başarı sağlanırsa Türkiye genelinde uygun hastalıklara yaygınlaştırılacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.