Modern Afganistan’ın temellerini atan Ahmet Şah Baba'ya anma töreni

Modern Afganistan’ın temellerini atan Ahmet Şah Baba'ya anma töreni
TİKA tarafından, 269 yıl önce modern Afganistan'ın temellerini atan Ahmet Şah Baba Kabil'de düzenlenen törenle anıldı

KABİL (AA) - Modern Afganistan'ın temellerini atan kişi olarak bilinen Ahmet Şah Baba, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığınca (TİKA) Kabil'de düzenlenen törenle anıldı.

TİKA'dan yapılan açıklamaya göre, 269 yıl önce Afganistan'da dağınık halde yaşayan kabileleri bir araya getirerek Halk Meclisi'nin (Loya Jirga) ve modern Afganistan'ın temellerini atan Ahmet Şah (Abdali) Dürrani'yi anmak üzere düzenlenen törene, Bakan Selamet Azimi, milletvekili Muhammet Yusuf Sabır, Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Raşit Dostum'un Siyasi İşler Müşaviri Yunus Tuğra, Afganistan'da görevli Türk subayları, çok sayıda üst düzey yetkili ve yazarlar katıldı.

Açılış konuşmasını yapan TİKA Kabil Koordinatörü Süleyman Şahin, her ay düzenledikleri kültürel programlarla geçmişteki hizmetleri ve bu hizmetleri gerçekleştirenleri yad ettiklerini ve Afganistanlı aydınları bir araya getirdiklerini söyledi.

Milletvekili Yusuf Sabır da her kesime hitap eden ve tüm toplumu kucaklayan kültürel programlardan dolayı TİKA'ya teşekkür ederek, Ahmet Şah Baba'nın siyasi kişiliğiyle ilgili bilgi verdi.

Afganistan İlim Akademisi Genel Danışmanı Habibullah Refi de, Ahmet Şah Baba'nın dağınık halde bulunan kabileleri bir araya getirdiğini, farklı dil ve etnik yapıya saygı duyduğunu, Afganistan ismi ile kurulan devlette Halk Meclisi, Maliye, Sağlık ve diğer kamu kuruluşlarının temelini attığını, dönemin Osmanlı İmparatorunu Halife olarak tanıyıp adına hutbe okuttuğunu ve Osmanlı İmparatorluğu ile her alanda iyi ilişkiler kurmaya çalıştığını belirtti.

TİKA, Afganistan'da tesis edilen iç barışın güçlendirilmesi, çok milletli yapı içinde var olan kültürel değer ve zenginliklerin gelecek nesillere aktarılması, ülkeye hizmet etmiş kişilerin yad edilmesi ve Türkiye-Afganistan ilişkilerinin ortak yönünün vurgulanması amacıyla her ay ülkede sosyal-kültürel programlar düzenliyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.