Mostar Ekonomi Fuarı'nda Türkiye rüzgarı esecek

Mostar Ekonomi Fuarı'nda Türkiye rüzgarı esecek
Uluslararası Mostar Ekonomi Fuarı'na ilk kez "ortak ülke" olarak katılacak Türkiye, çok sayıda firma ve sektörel tanıtım grubuyla Mostar'a adeta çıkarma yapacak- Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Erginay:- "Kendi yatırımcılarımızı Bosna Hersek'e çekebilm

SARAYBOSNA (AA) - KAYHAN GÜL - Bosna Hersek'in güneyindeki Mostar kentinde, 12-16 Nisan'da düzenlenecek 19. Uluslararası Ekonomi Fuarı'nda Türkiye rüzgarı esecek.

24 ülkeden 700'den fazla firmanın katılması beklenen fuara bu yıl ilk kez "ortak ülke" olarak katılacak Türkiye, çok sayıda firma ve sektörel tanıtım grubuyla Mostar'a adeta çıkarma yapacak.

Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Cihad Erginay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Uluslararası Mostar Ekonomi Fuarı'nın hem Bosna Hersek hem de bölgedeki bu nitelikte en büyük fuar olduğuna işaret ederek, fuarın önemli ve görünürlüğü yüksek bir faaliyet olduğunu aktardı.

Önceki yıllarda birçok ülkenin fuara "ortak ülke" olarak katıldığını anımsatan Erginay, bu yıl da Bosna Hersek Devlet Başkanlığının ricası üzerine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Türkiye hükümeti tarafından durumun değerlendirildiğini ve fuara "ortak ülke" olarak katılma kararı alındığını söyledi.

Erginay, bu yılki fuara en az 24 ülkenin katılmasının beklendiğini ifade ederek, "Ortak ülke olarak katılmak, daha fazla görünürlük anlamına geliyor. Fuar kapsamında bize en az 500 metrekarelik bir alan tahsis edilecek. Bunun dışında da münferit firmalarımız için alanlarımız olacak. Ayrıca Türkiye özel bir konumda olacak. Türk ürünlerini, yatırım potansiyelini ve değişik sektörlerimizi tanıtma imkanımız olacak. Bunu en iyi şekilde değerlendirmeyi amaçlıyoruz." diye konuştu.

"Ortak ülke" olması dolayısıyla Türkiye'den yoğun katılım gerçekleşeceğine dikkati çeken Erginay, fuara sadece firmaların değil sektör tanıtım gruplarının da katılacağını vurguladı.

Erginay, Bosna Hersek'te faaliyet gösteren Türk firmalarının da fuara katılmasını beklediklerini, kendilerine tahsis edilen alanı en iyi ve en fazla tanıtım sağlayacak şekilde değerlendirmek istediklerini anlattı.


- Ekonomik ve ticari ilişkiler gelişiyor


İki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin son yıllarda büyük gelişme kaydettiğini dile getiren Erginay, 2003'te iki ülke arasında Serbest Ticaret Anlaşması imzalanmasının ardından o dönemdeki 71 milyon dolarlık ticaret hacminin bugün 550 milyon dolar seviyesine ulaştığının altını çizdi.

Erginay, ticaret hacmi içerisindeki dengenin Türkiye'nin lehine olduğunu söyleyerek, şöyle devam etti:

"Fakat biz, ülkelerle ticaretimizde denge gözetiyoruz. Mesela geçen yıl Bosna Hersek'in Türkiye’ye ticaretinde yüzde 45'lik artış gerçekleşmiştir. Bu, büyük bir sıçramadır. Bu da Türkiye'nin Bosna Hersek'e yönelik almış olduğu et ithalatı konusunda yeni bir kota sağlanması yönündeki kararla doğrudan bağlantılıdır. Yine bunun sayesindedir ki Bosna Hersek’teki hayvancılık sektöründe büyük bir kapasite artışı sağlanmıştır. Bu katkımızı sürdürmeye devam edeceğiz. Bosna Hersek’le olan 550 milyon dolarlık ticaret hacmimizi de önümüzdeki yıllarda arttırmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Erginay, yatırım boyutu söz konusu olduğunda da son yıllarda Türkiye'den Bosna Hersek'e ilginin sürekli arttığını, bu ilginin fiiliyata dönüşmesi için de çabalarını sürdürdüklerini aktardı.

Türkiye'nin Bosna Hersek’te çok önemli yatırımları bulunduğunu anlatan Erginay, ülkedeki en büyük 10 ithalatçı firma arasında iki Türk firmasının bulunduğunu ve bunun Bosna Hersek için büyük bir katkı olduğunu belirtti.

Erginay, bu örnekleri arttırmak için çalıştıklarını vurgulayarak, "Uluslararası Mostar Ekonomi Fuarı da bu çabalarımıza aslında katkıda bulunacaktır, yardımcı olacaktır. Kendi yatırımcılarımızı Bosna Hersek’e çekebilmek için bu fuarı değerlendirmeyi amaçlıyoruz." şeklinde konuştu.


- Uluslararası Mostar Ekonomi Fuarı


Balkanlar’daki en önemli ekonomi fuarlarından biri olarak kabul edilen Uluslararası Mostar Ekonomi Fuarı, bu yıl 19. kez düzenlenecek.

Açık ve kapalı toplam 30 bin metrekarelik alandan oluşan fuara, 24 ülkeden 700'den firma ve sektörel tanıtım grubunun katılması planlanıyor. Bölge ülkeleri Hırvatistan, Sırbistan, Slovenya ve Karadağ’ın yanı sıra Çin, Almanya, İtalya ve Macaristan’dan da firmaların katılacağı fuarın 50 bin kişi tarafından ziyaret edilmesi bekleniyor.

Fuar kapsamında ayrıca turizm, hidroelektrik santrali inşası, enerji ve yatırım konularında konferans, sempozyum ve çalışma toplantıları da yapılacak.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.