Müezzinoğlu, AA Editör Masası'na konuk oldu

Müezzinoğlu, AA Editör Masası'na konuk oldu
Sağlık Bakanı Müezzinoğlu: (2) - "Kızılay her yıl 2 milyon ünite kan topluyor. Topladığı kanın kullanmadığı ürünlerini çöpe atıyor. Halbuki kan ürünleri ilacı, bu ürünlerden elde ediliyor. 2 milyon ünite kanı ben topladığıma göre bunun teknolojisini Türki

ANKARA (AA) - Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türk Kızılayının her yıl 2 milyon ünite kan topladığını belirterek, "Bu topladığı kanın kullanmadığı ürünlerini çöpe atıyor. Halbuki bu kan ürünleri ilacı, bu ürünlerden elde ediliyor. 2 milyon ünite kanı ben topladığıma göre bunun teknolojisini Türkiye'ye getirip dünyadan her yıl aldığımı bu ilacı Türkiye'de üretebilmeliyim." dedi.

Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olan Müezzinoğlu, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Bakan Müezzinoğlu, yerli ilaç sanayisinde gelinen nokta, yabancı firmaların Türkiye’deki yatırım oranları ile yatırımların artması için yapılması planlanan yeni düzenlemelere ilişkin soru üzerine, yerli sağlık endüstrisini son 2 yıldır gündemlerine aldıklarını söyledi.

64'üncü Hükümet Programı ve AK Parti'nin seçim beyannamesinde, sağlık endüstrisinin stratejik alana girdiğine işaret eden Müezzinoğlu, 2 yıldır bu alanda önemli altyapı çalışmaları yaptıklarını vurguladı.

İstanbul Sanayi Odası yetkilileri ile 10 gün önce bir araya geldiklerini anlatan Müezzinoğlu, bu görüşmede yıllık en fazla kullanılan 20 tıbbi cihaz ve ürünle bunların kullanım oranını ele aldıklarını belirtti.

Meclis'te görüşülen sağlıkla ilgili torba kanun tasarısıyla, 7 yıllık alım garantilerini 2 misline çıkaracak bir düzenleme için Bakanlar Kuruluna yetki verileceğini aktaran Müezzinoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sağlıkta tükettiğimiz gerek medikal ürünler gerek tıbbi teknolojik cihazlar gerekse ilaçta, uzun vadeli alım garantileriyle yerli yatırım ve yerlilik oranını her yıl yükselten, alanına göre yüzde 30 ile başlayabilir ama 3 yıl sonra yüzde 50'lik dilimlerle... Biz güçlü bir alıcıyız. Şu anda Sağlık Bakanlığı olarak biz tıbbi malzeme, medikal malzeme olarak her yıl 4 milyar lira harcıyoruz, özel sektör yaklaşık 1-1,5 milyar, üniversite de yine yaklaşık 1-1,5 milyar dediğimizde, bu ülkede her yıl 7 milyar lirayı medikal malzemelere harcıyoruz. O zaman en çok tükettiğimiz medikal malzemelerden 3 veya 5 tanesinin üretimiyle ilgili, sanayicilerle belirleyeceğimiz stratejilere ve mevcut altyapımıza göre, çalışmaları başlattık.

Önümüzdeki Salı günü Ankara Sanayi Odası ile bir araya geleceğiz. Ve bu ürünlerde mevcut durumuz ne? Mevcut durumu her yıl alım garantileriyle devam ettirerek 5 yıl sonra nerede olabiliriz? Ar-Ge ve teknoloji gelişimleriyle, bu şekilde alım garantili süreçleriyle biz tıbbi endüstride, sağlık sanayisinde farklı noktayı 2018 ve 2023 olarak hedefliyoruz."

Her yıl yaklaşık 1,5 milyar dolarlık tıbbi cihaz aldıklarını kaydeden Müezzinoğlu, tıbbı cihaz alacakları uluslararası firmaların, Türkiye'de yatırım ve üretim yapmasını istediklerini söyledi.

Müezzinoğlu, "Firmalara alım garantisi veriyoruz ancak 3'üncü yıldan itibaren üretimin Türkiye'de başlamasını istiyoruz. Üretim Türkiye'de başlasın ve Türkiye'de üreterek hem Türkiye pazarına satsın hem dünya pazarına satsın. Bu anlamda görüşmelerimiz devam ediyor." ifadelerini kullandı.

Bir tıbbi cihazın ortalama ömrünün 5-7 yıl arasında değiştiğinin altını çizen Müezzinoğlu, üreticiye, "5 yıl ben her yıl bin adet ultrason alacağım ama 3'üncü, 4'üncü, 5'inci yılda şunları istiyorum, 6'ıncı yıldan itibaren alma garantin bitiyor, almamı istiyorsan o zaman uluslararası piyasada yarışacak Ar-Ge'ni geliştiren bir strateji yürütmelisin" dediklerini aktardı.

Müezzinoğlu, artık tıbbi cihazların yenilenme zamanı geldiği için firmalardan, dünyayla yarışacak bir standart kurmalarını istediklerini anlattı.

- "1-2 ay içinde ihaleye çıkılacak"

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, ilaç sanayisinde şu anda eş değerde, biyobenzerlikte önemli adımların atıldığını söyledi.

Türkiye'nin her yıl insülin ve diyabet ilacına 400 bin lira verdiğini ifade eden Müezzinoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu rakam da ortalama her yıl yüzde 10 ile 15 arasında arttığına göre bu demek ki her yıl 400-500 bin lira giderek artan bir rakam harcanacak. Diyoruz ki '5 yıl alım garantisi ile ihaleye çıkıyoruz ve ana şartlarımız bu. 1-2 yıl sen nerede üretirsen üret, bugün nasıl alıyorsak öyle alacağız ama 3'üncü yıldan itibaren şu kadarını Türkiye'de...' Bu tabii alana göre farklı süreler gerektiriyor. Şu anda plazma ürünlerini, kan ürünlerini Kızılay ile Türkiye yaklaşık 500 bin dolar kan ürünlerine para ödüyor. Kızılay her yıl 2 milyon ünite kan topluyor. Bu topladığı kanın kullanmadığı ürünlerini çöpe atıyor. Halbuki bu kan ürünleri ilacı, bu ürünlerden elde ediliyor. 2 milyon ünite kanı ben topladığıma göre, bunun teknolojisini Türkiye'ye getirip dünyadan her yıl aldığım bu ilacı Türkiye'de üretebilmeliyim."

Müezzinoğlu, yaklaşık 8 firmanın bu konuda ciddi düzeyde yarışa girdiğini, Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığının bu çalışmayı yürüttüğünü, 1-2 ay içinde ihaleye çıkılacağını dile getirdi.

Bu kapsamda, 4'üncü yıldan itibaren Türkiye'de üretime başlanacağını ama 4 yıl boyunca ihaleyi alan firmanın o ilacı temin edeceğini aktaran Müezzinoğlu, "4'üncü yıldan itibaren Türkiye üretimi... Ama bu yatırımı karşılaması için en az 4-5 yıl daha devam etmemiz gerekiyor alıma. Az önce dediğim alım garantisini 14 yıla kadar çıkarma yetkisi Bakanlar Kuruluna veriliyor. O firmanın buraya yatırım yapması ve teklifin cazip olabilmesi, o yatırımı karşılayabilmesi için benim alım garantisini 7 yıl yerine 10-12 yıl yapmam lazım. 2 yıl yapınca verdiği fiyat farklı oluyor, 10 yılda yapınca fiyat farklı oluyor." dedi.

İlaç tüketiminin artarak devam ettiğine, bu tüketimin önümüzdeki 10 yıllık projeksiyona yön verdiğine dikkati çeken Müezzinoğlu, "Verilen teklife göre en cazibi hangisi ise o teklifi onaylayıp o şekilde ihalelere...Gerek ilaç gerek tıbbi ve medikal malzeme gerekse tıbbi cihazda önümüzdeki 5 yıl çok farklı bir dönem olacak." diye konuştu.

Müezzinoğlu, Sağlık Endüstrileri Yönlendirme Komitesinde Sağlık, Bilim Sanayi ve Teknoloji ile Kalkınma Bakanlığının yanında TÜBİTAK ve Hazine Müsteşarlığının olduğunu dile getirdi.

(Sürecek)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.