Muhsin Ertuğrul anıldı

Muhsin Ertuğrul anıldı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Şen:- "Kabri başına gelmeyip, onu hatırlamayanların, sokaklarda Muhsin Ertuğrulculuk oynaması çok hoş olmuyor"- Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Uygur:- "Kendisinin çizdiği yolda, aynı kararlılık,

İSTANBUL (AA) - Tiyatrocu, yönetmen, oyuncu ve yapımcı Muhsin Ertuğrul, vefatının 37. yılında kabri başında düzenlenen törenle anıldı.

Zincirlikuyu Mezarlığındaki törene katılan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Abdurrahman Şen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ertuğrul'un tiyatro sanatı için yaptıklarının önemine değinerek, "Muhsin Ertuğrul, Türk tiyatrosunun duayeni, köşebaşı, baş ustası. Şehir Tiyatrolarının ilk büyük yönetmeni, ilerleyen yıllarda da yaşamasına vesile olan büyük hoca." dedi.

Ünlü tiyatrocunun fikirlerinin sanat dünyasında ve sahnelerde yaşatılması için gayret etmek gerektiğinin altını çizen Şen, "Muhsin Ertuğrul'u anmak ve anlamak, onun sanat anlayışını gerçek anlamda anlamakla mümkün. Muhsin Ertuğrul'un yazdığı yazı bunun en güzel örneği. 'Muhsin Ertuğrul'u seviyoruz ve onun peşinden gidiyoruz' diyen arkadaşların, o metinleri çok iyi anlamaları ve onun için de burada olmaları lazımdı. Kabri başına gelmeyip, onu hatırlamayanların, sokaklarda Muhsin Ertuğrulculuk oynaması çok hoş olmuyor. Kabri başında tek söyleyeceğimiz, hocaya Allah rahmet eylesin. Hocanın fikirlerini, sanat dünyasında ve sahnelerde yaşatmaya gayret edelim." ifadelerini kullandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Süha Uygur da Muhsin Ertuğrul'un 37. ölüm yıl dönümünde, kendisini anmak üzere bir araya geldiklerini aktararak, "Türk tiyatrosuna verdiği ve kattığı değer tartışılmaz. Kendisinin çizdiği yolda, aynı kararlılık, aşk, şevk ve disiplinle devam edeceğiz. Kendisini sevgi, saygı, minnet ve büyük özlemle anıyorum. Allah'tan gani gani rahmet diliyorum. Mekanı cennet olsun. Yolu ışıklar içinde olsun." diye konuştu.

Erhan Yazıcıoğlu ise anmaya katılımın az olmasını eleştirerek, şunları söyledi:

"Mezarı başında 5-10 kişiyle anmak bize yakışmıyor ama ne yazık ki sanata ve sanatçıya verilen önem ülkemizde o kadar gözler önünde ki biz buna da razıyız. Biz unutmayalım yeter ki. Bana göre Türk tiyatrosunun Atatürk'üdür Muhsin Ertuğrul. Nasıl ki Türkiye Cumhuriyeti'nin Atatürk'ü varsa, Türk tiyatrosununki de Muhsin Ertuğrul'dur. Onun zamanında, onun eliyle, onun yönetiminde kadroya geçmekten de onur duyuyorum. 1974'te bu tiyatroya son gelişiydi ve ben onun eliyle kadroya geçtim. Ondan çok şey öğrendim. Onun ilkeleri doğrultusunda devam ediyoruz tiyatroya."

Tiyatro sanatçısı Metin Çoban, Müfit Kiper'in tiyatrodaki 25. yılını Muhsin Ertuğrul'un kaleme aldığı ve tiyatro sanatçıları için yol gösterici nitelikteki bir yazıyı törende okudu.

Törene, Şehir Tiyatroları Müdürü Salih Efiloğlu, Ümit Denizer, Turgut Denizer, Emin Ant, Hilmi Zafer Şahin, Sevtap Çapan, Selçuk Yüksel, Kubilay Penbeklioğlu ile Şehir Tiyatroları sanatçıları katıldı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.