Muhtarın arşivi geçmişe götürüyor
1958 yılında Eski Medrese Mahallesinde doğan ve uzun yıllar öğretmenlik ve idarecilik yaptıktan sonra emekli olan Yaşar Barışık, yürüttüğü Ferit Paşa Mahalle Muhtarlığının yanı sıra Konya’nın eski fotoğraflarının yer aldığı fotoğraf arşivi ile de dikkat çekiyor.
Fotoğraf meraklısı olan Barışık”1984 ve 1985 yılları arasında turizm rehberliği yaparken turistlerle beraber farklı bölgelerde çekim yaptığım zamanlarda fotoğraf aşkı başladı. Konyalı olup Sille’yi Konya tarihini bilmeyen insanlar var ve bu çok üzücü. Eski tarih merakımda bu fotoğraf çekmemin en büyük sebeplerinden birisidir. Sosyal medyada yaklaşık 3 bine yakın fotoğraflarım mevcuttur. Konya gazeteciler cemiyeti ve Mevlana Kalkınma Ajansı(MEKA) ile birlikte çalışıyoruz ve bu fotoğrafları kitaplaştırmayı düşünüyoruz. Fotoğraflar ve altında Türkçe ve İngilizce açıklamalar ile birlikte insanlar daha net bir şekilde Konya’yı tanıyıp nasıl bir şehirde yaşadıklarının farkında olacaklar” dedi.
Barışık şu şekilde sözlerine devam etti: ”Adım attığımız her yer mezarlık “ Selçuklu zamanından kalma şehrimiz olduğu için yüzlerce mezarlık lav edilmiş durumdadır, altıparmak mezarlığının yerine şu anda kadınlar pazarı var. Teknik lisesi, eski stadyum DSİ Anadolu lisesi ve muhacir pazarının olduğu yerde yüksek mezarlık dediğimiz mezarlık mevcuttu. Fakat yıllar sonra bu mezarlıklar kapatılarak yol veya ikamet yeri işlevini sağlamaktadır. Şu anda gözle görülen Konya’nın en büyük mezarlıkları Musalla ve Üçler mezarlığıdır.
Aziziye ve İplikçi Camilerinin farkı duyanları hayrete düşürüyor?
Aziziye camisi Selçuklu Osmanlı ve Avrupa yani barok stili dediğimiz üç mimarinin birleşiminden oluşuyor. Dünya’da ender rastlanan Aziziye Camisinin en büyük özelliği “pencereleri kapısından büyük tek camidir” dedi. İplikçi Cami ise yapımı esnasında bir bayan camiye yardım etmek ister fakat zenginler yaptığı için yardımı kabul edilmeyen kadın üzülür ve gece yarısı ayıkladığı iplikleri beton harcın içine karıştırır. Bu yüzden adı İplikçi Camidir. Diğer bir özelliği ise Şadırvanın klonlarının bir tarafına bir insan diğer klona bir insan otursa ve kendisi duyacağı şekilde konuşsa karşı tarafa ses hoparlörden çıkmış gibi iletilir. Bunun sebebini şu anda gelişen teknoloji ile mühendis ve mimarlar çözememiştir.
Konya’nın geçmiş dönemlerde yıkılan eserleri Türk, Osmanlı ve Selçuk tarihini yok etmek için yıkılmıştır. Selçuklu eserlerinin yüzde yetmişi yıkılmış durumda. Selçukludan önce olup Bizans’tan kalma Alâeddin Tepesinde bulunan Eflatun mescidinin daha sonra Osmanlı döneminde Eflatun saatli mescidinin 1924’te yıkılması acı bir olaydır. Osmanlının Konya’da tarihi eser yapmamasının nedeni ise Osmanlının başkenti Bursa ve İstanbul Konya’nın Başkenti Selçuklu olduğu için Selçuklunun siluetini bozmamak için yapmamıştır. Konya’ya Osmanlı eseri yapılsa idi Selçuklu eserleri arka planda kalacaktı diyen Barışık adeta eserlerin yokluğundan üzüntü duyduğunu ifade etti.
Anadolu’nun İlk Şehitliği
1071 yılında Alparslan Muş’tan Anadolu’ya girdiğinde o yıllarda Konya’da bulunan Bizanslılara 187 tane Müslüman Türk elçisini bunlarla görüşmek üzere Alparslan Konya’ya gönderir. Fakat şu anda Musalla Mezarlığı civarında o yıllarda bataklık mevcut idi. Bu bataklık şu anda mezarlığa dönüşmüş durumda. Buraya gelen 187 tane Türk elçisini sorgu sual olmadan Bizans komutanları çukur kazarak ve içinde yakarak bir kısmının da ellerini ayaklarını domuz bağı şeklinde bağlayarak diri diri toprağa gömmüştür. Bugün Musalla Mezarlığı içerisinde bulunan” Cennet Çukuru “dediğimiz namazgâhın yanındaki alan çitlerle çevrilmiş ve gömme yasağı getirilmiştir. “ Cennet Çukuru” Anadolu’nun ilk şehitliği olma özelliğini taşımaktadır.
Barışık son olarak şunları kaydetti: Atlı Tramvay dediğimiz geçmişte kullanılan ulaştırma aracı "1914 ve 1918 yılları arasında elektrik olmadığı için demir yolu hattı döşenerek insanların ulaşımını bir nebzede olsun rahatlatmıştır. Bugünkü istasyondan Valiliğin önüne kadar atlı tramvaylar ile yolcu taşınır ve Arapoğlu makasının orada atların makas değiştirdiği yerde atların bakımı yapılırdı."
Yaşar Barışık Kimdir?
Ferit Paşa Mahallesi muhtarı Yaşar Barışık 1958 yılında eski medrese mahallesinde doğdu. İlkokul, ortaokul ve liseyi Konya’da tamamladı. Üniversiteyi ise yine Konya Selçuk Üniversitesi Almanca Bölümü’nde okudu. 27 Yıla yakın öğretmenlik ve idarecilik hayatından sonra emekli olarak 2009 yılında medrese mahallesinin muhtarı oldu. 2014 yılında birleşen mahalleler arasında Ferit Paşa Mahallesinin muhtarı oldu. Almanca öğretmenliğinin yanı sıra 1984 ve 1997'ye kadar turizm rehberliği yaptı. Konya sazını musikisini insanlara tanıtmak için çabalıyor. Almanca tercümanlık yapıp bir süre sonra bıraktım ve başka şehire gitmeyi düşünmedim diyen Barışık ”Balık sudan çıkınca ölür biz Konya’da mutluyuz” dedi.
UMAHAN ÖZ
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.