Münih Güvenlik Konferansı Etiyopya'da başladı

Münih Güvenlik Konferansı Etiyopya'da başladı
Başkenti Addis Ababa'daki konferansa, Afrika, Avrupa, ABD ve Ortadoğu'dan 60 kişi katıldı- Münih Güvenlik Konferansı Başkanı Ischinger:- "Afrika'nın kaydettiği hızlı büyümeye, kurumlar ile alt yapıdaki gelişmelerin yanısıra ümitsizliğe kapılmamaları için

ADDİS ABABA (AA) - Münih Güvenlik Konferansı, Afrika, Avrupa, ABD ve Ortadoğu'dan 60 kişinin katılımıyla Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da başladı.

Açılış konuşmasını yapan Münih Güvenlik Konferansı Başkanı Wolfgang Ischinger, "Afrika'nın kaydettiği hızlı büyümeye, kurumlar ile altyapıdaki gelişmelerin yanı sıra ümitsizliğe kapılmamaları için Afrikalılara sunulacak fırsatların eşlik etmesi gerekiyor" dedi.

Afrika ve Avrupa'da ortak güvenlik problemleri olduğunu belirten Ischinger, ortak çözümler bulunması için işbirliğinin gerekliliğine vurgu yaptı. Ischinger, özellikle Avrupa'ya göç ve terörün geçişi gibi problemlerin, Afrika ülkelerinin işbirliği olmadan çözüme kavuşturulamayacağını söyledi.

- Uluslararası topluma Somali'deki istikrarı destekleme çağrısı

Afrika Barış ve Güvenlik Müzakerecisi İsmail eş-Şarkavi de Somali'deki mevcut istikrarın desteklenmesinin görmezden gelinmesi konusunda uluslararası toplumu uyardı.

"Somali'deki istikrarın gerçekleşme sürecinin başarısız olması, bu ülke ve genel olarak Afrika kıtası ülkeleri için tehlikeli neticeler doğuracaktır" diyen Şarkavi, uluslararası toplumdan, Afrika Barış ve Güvenlik Konseyi'nin çalışmalarını yapabilmesi için kapasitesinin artırılması ve desteklenmesi talebinde bulundu.

Şarkavi, "Afrika, geçtiğimiz yıllarda çatışmalar nedeniyle BM barış misyonlarının sıkça bulunduğu bir yer haline geldi. Halihazırda ise terör, şiddet, aşırılık ve organize suç gibi uluslararası toplumun mücadele için daha fazla koordinasyon ve işbirliğini gerektiren problemlerle karşı karşıya bulunuyor" ifadelerini kullandı.

Eski Nijerya Cumhurbaşkanı Olusegun Obasanjonu da terör, aşırılık, göç ve iklim değişikliğinin, güvenlik konusunda Afrika'nın çabaları önünde engel oluşturduğunu söyledi.

Etiyopya Dışişleri Bakanı Tedros Adhanom ise uluslararası topluma Afrika'nın karşı karşıya kaldığı sorunları anlama çağrısında bulunarak, bunun için bütün ülkelerin, Afrika Barış ve Güvenlik Konseyi'nin desteklenmesi yoluyla işbirliği yapması gerektiğini belirtti.

52. Münih Güvenlik Konferansı, Almanya'nın Münih kentinde, 12-14 Şubat'ta gerçekleştirilmiş, Suriye, DAEŞ ve Avrupa'daki sığınmacılar meseleleri üzerinde ağırlıklı olarak durulmuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.